Στους 250 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών του φονικού σεισμού που ισοπέδωσε πολλά χωριά στην κεντρική Ιταλία.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε νωρίς το βράδυ τον τελευταίο απολογισμό αυτής της τραγωδίας: 250 νεκροί και 365 τραυματίες που νοσηλεύονται.
Την ίδια ώρα εκατοντάδες σεισμοπαθείς περιμένουν το πράσινο φως από τις αρχές για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στις πλέον πληγείσες περιοχές κι αφού πέρασαν τη χθεσινή νύχτα στα οχήματά τους ή στις σκηνές που έχουν στήσει οι αρχές. «Παραμένουμε σε κατάσταση σοκ. Κοιμηθήκαμε στο αυτοκίνητό τη νύχτα, αν και με όλους αυτούς τους μετασεισμούς ήταν δύσκολο να κοιμηθούμε» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάριο, πατέρας δύο μικρών αγοριών.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη, ανέφερε ότι 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ριέτι και 57 στην επαρχία Άσκολι Πιτσένο.
Οι τραυματίες είναι μέχρι στιγμής δεκάδες με τις εκτιμήσεις να τους ανεβάζουν σε περίπου 400. Οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος.
Σωστικά συνεργία, στρατιώτες και απλοί πολίτες συνεχίζουν ακόμα την προσπάθεια εντοπισμού τυχόν επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια, με τον αριθμό των αγνοούμενων να παραμένει άγνωστος.
Το έργο των διασωστών επικεντρώνεται στις κωμοπόλεις Αματρίτσε, Ακούμολι και Πεσκάρα ντελ Τρόντο, όπου δεκάδες κτήρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Πολλά από τα κτήρια στους πληγέντες οικισμούς χρονολογούνται από την περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης και δεν μπορούν να αντέξουν ισχυρές δονήσεις.
Οι πληγείσες κοινότητες είναι κανονικά αραιοκατοικημένες, όμως λόγω του καλοκαιριού χιλιάδες παραθεριστές ταξιδεύουν στη συγκεκριμένη ζώνη της κεντρικής Ιταλίας, γεγονός που εντείνει τους φόβους για αύξηση του αριθμού των θυμάτων.
Ο δήμαρχος του Ακούμολι, Στέφανο Πετρούτσι, δήλωσε ότι περίπου 2.500 κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι στην περιοχή μετά τον σεισμό.
Το επίκεντρό της δόνησης είχε βάθος μόλις 4 χιλιόμετρα κι εντοπίζεται πολύ κοντά στην κοινότητα Ακούμολι.
Σύμφωνα με ιταλικό πρακτορείο ANSA, έως το αργά απόγευμα είχαν σημειωθεί περισσότεροι από 200 μετασεισμοί, όμως μόνο δύο εξ αυτών υπερέβαιναν τα 5 Ρίχτερ. Το ANSA μεταδίδει ακόμα ότι οι σημαίες σε κυβερνητικά κτήρια στη Ρώμη θα κυματίζουν μεσίστιες σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε πως είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ιταλία, ενώ βοήθεια υποσχέθηκε και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη η Ρώμη έως τώρα έχει ζητήσει μόνο συνδρομή για τη δορυφορική αξιολόγηση των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.
Ενός λεπτού σιγή και μαύρα περιβραχιόνια για τα θύματα του σεισμού
Ο κόσμος του ιταλικού αθλητισμού κινητοποιείται για να δείξει την συμπαράστασή του προς τις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία.
«Σε αυτή τη στιγμή του πόντου, ο αθλητισμός σφίγγει με αλληλεγγύη γύρω από τους πληγέντες πληθυσμούς: είμαστε τώρα, και θα είμαστε αύριο, πάντα στο πλευρό σας», είπε ο πρόεδρος της CONI (ιταλική Ολυμπιακή επιτροπή) Τζοβάνι Μαλαγκό, ανακοινώνοντας «ενός λεπτού σιγή για όλες τις εκδηλώσεις του αθλητισμού στην Ιταλία. Έτσι, μετά από απόφαση του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Κάρλο Ταβέκιο, στα επόμενο ματς θα «τηρηθεί ενός λεπτού σιγή» και «οι εθνικές ομάδες θα αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια».
Το πρώτο σημάδι του πένθους, απόψε το βράδυ στο Βελιγράδι, με τήρηση ενός λεπτού σιγή πριν από την συνάντηση του Ερυθρού Αστέρα με την Σασουόλο, στο Europa League.
Η πόλη Νόρτσα φωτεινή εξαίρεση στις καταστροφές από τον σεισμό στο Ακούμολι
Το μικρό χωριό της Νόρτσα (Norcia) είναι το μόνο που δεν χωρά μέσα σε τούτη την εικόνα καταστροφής, καθώς μολονότι απείχε 17 χλμ. από από το επίκεντρο του Εγκέλαδου δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές, ούτε θύματα όπως αλλού...
Ο λόγος για την σωτηρία της μικρής τούτης γραφικής κοινότητας, που μάλιστα ήταν γεμάτη τουρίστες, σε μία επικερδέστατη χρονιά για την περιοχή της, δεν οφείλεται σε θεία παρέμβαση, όσο στην προνοητικότητα των κατοίκων και της τοπικής αρχής να ανακαινίσει και να στερεώσει όλα τα κτήρια βάσει αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών. Σήμερα θα δει κανείς στη Νόρτσα σχετικά μικρές ζημιές κι ελαφρότατους τραυματισμούς, «ασήμαντες» απώλειες σε σχέση με την ισοπέδωση που παρατηρείται σε άλλες γειτονικές της κοινότητες.
Οι αρχές του χωριού είχαν ξεκινήσει την αντισεισμική θωράκιση, πρώτα μετά τον θανατηφόρο σεισμό στην περιοχή του 1979 και πολύ περισσότερο με τον επόμενο μεγάλο, καταστροφικό, σεισμό του 1997. Κι όπως φαίνεται η επιχείρηση απέδωσε…
Στον τομέα της σεισμικής προστασίας είμαστε ακόμη πίσω», τονίζει στο πρακτορείο And Kronos ο σεισμολόγος Έντσο Μπόσκι. Μολαταύτα, υπάρχουν εξαιρέσεις όπως η Νόρτσα, όπου «μετά τον σεισμό του 1979 υπήρξαν παρεμβάσεις στην αντισεισμική προστασία των κτηρίων», κι έτσι «οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή δόνηση ήσαν αμελητέες».
«Φευ, όμως, στην Ιταλία τα κτήρια κατασκευάζονται καλά με επαρκή αντισεισμικά κριτήρια, μόνον έπειτα από έναν σημαντικό σεισμό», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η ισχυρή δόνηση της χθεσινής ημέρας, που έπληξε επίσης την περιοχή της Ούμπρια, εκεί προκάλεσε πολύ μικρότερες ζημιές εν σχέσει προς τις περιοχές Μάρκε και Λάτιο. Αυτό αποδεικνύει πως οι κατασκευές στην Ούμπρια είναι καλές με βάση κανονισμούς και στάθηκε δυνατό να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων της και ποιότητα και ταχύτητα στις επεμβάσεις» των αρχών, τόνισε η κυβερνήτης της περιοχής Κατιούσα Μαρίνι, κατά την επίσκεψή της στις πληγείσες περιοχές. «Γιατί στην Ούμπρια δεν περιορισθήκαμε μόνο σε εμβαλωματικούς στόχους της επιδιόρθωσης των ζημιών, αλλά βάλαμε ως στόχο την ανακαίνιση και το να θέσουμε τις βάσεις της ασφάλειας για την περιοχή μας».
«Οι ζημιές θα ήσαν πολύ χειρότερες εάν δεν υπήρχαν οι αντισεισμικές παρεμβάσεις, ιδίως μετά τους σεισμούς της δεκαετίας του 90», πρόσθεσε η Μαρίνι.
Όπως δηλώνει στο πρακτορείο Ansa κι η αντιδήμαρχος της Νόρτσα Τζουζεπίνα Πέρλα, στην πόλη υπήρξαν «περιορισμένες» ζημιές. Η πόλη ήταν γεμάτη τουρίστες, καθώς καταγράφεται μία θαυμάσια καλοκαιρινή σαιζόν. Τα σπίτια είναι όλα αντισεισμικά, όμως υπήρξαν κάποιοι μικροτραυματισμοι».
Οι αυτοψίες πράγματι κατέδειξαν κάποιες λόγου σημαντικές ζημιές σε κάποιες ιδιωτικές κατοικίες, σε υποδομές και κάποια μνημεία, όπως στη βασιλική του Σαν Μπενεντέτο. Επίσης και στα τείχη του Καστελούτσο, με μερικές κατακρημνίσεις, και στο Σαν Πελεγκρίνο στην ευρύτερη περιοχή. Σε όλην την Ούμπρια νοσηλεύθηκαν μόλις δύο άνθρωποι (ένας 77χρονος κι ένα παιδί), κι αυτοί από αδιαθεσία μετά τον σεισμό, ενώ αναζητείται ένα ζευγάρι από το Ορβιέτο, που τη στιγμή του σεισμού, μάλλον, βρισκόταν στο Αματρίτσε, τονίζει η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr