Την εκτίμηση ότι η Τουρκία επιθυμεί να γίνει στρατηγικός εταίρος με τη Ρωσία σε πολλά μέτωπα, ώστε να περιορίσουν από κοινού την αμερικανική ηγεμονία εκφράζει άρθρο στην ιστοσελίδα της Jerusalem Post.
«Η Τουρκία διαβιβάζει μέσω των εκπροσώπων των συμφερόντων της στις ΗΠΑ ότι προχωρά σε γεωπολιτικες κινήσεις, σχεδιασμένες ώστε να καταστεί προπύργιο ενάντια στη Ρωσία», υποστηρίζει ο αρθρογράφος Σεθ Φραντζμαν ο οποίος εκτιμά ότι «η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική».
«Στη πραγματικότητα στόχος της Τουρκίας είναι να συνεργαστεί με τη Ρωσία και το Ιράν για τη μείωση της επιρροής των ΗΠΑ», προσθέτει. Αυτό ήταν άλλωστε, σύμφωνα με τον αρθρογράφο το αποτέλεσμα σε κάθε περιοχή που η Άγκυρα έχει εισβάλει και εμπλέκεται.
Για παράδειγμα, η Τουρκία συνεργάστηκε με τη Ρωσία για να μοιράσει τμήματα της βόρειας Συρίας, να απομακρύνει τις αμερικανικές δυνάμεις και να εξαπλώσει τον εξτρεμισμό. Την ίδια ώρα, η Λιβύη, έχει μετατραπεί σε παιδική χαρά για τις τουρκικές πολιτοφυλακές.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόσφατος πόλεμος μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε Ρωσία και Τουρκία να έρθουν σε άμεση επαφή στον νότιο Καύκασο, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την οποία αμερικανική επιρροή.
Η Τουρκία ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν σε πόλεμο εναντίον της Αρμενίας στην περιοχή, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και αναγκάζοντας 50.000 Αρμένιους να εκτοπιστούν. Ουσιαστικά η Άγκυρα αντέγραψε με επιτυχία την τακτική, που ακολούθησε στο Αφριν στη Συρία, όπου οι Κούρδοι εξαναγκάστηκαν να φύγουν το 2018.
Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Τουρκία έστειλε εξτρεμιστές, που σκότωσαν ανθρώπους με ιδιαίτερα βαρβάρους τρόπους λεηλάτησαν εκκλησίες και σπίτια, αναγκάζοντας τους Αρμένιους σε φυγή. Εκατό χρόνια μετά τη γενοκτονία τους, από το οθωμανικό καθεστώς το 2015, η Τουρκία ήθελε να ολοκληρώσει την πράξη αυτή.
Η Τουρκία και η Ρωσία είχαν συνάντηση στο Σότσι, λίγο πριν το τέλος του 2020 για να επικαιροποιήσουν την στρατηγική τους. Εκει, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό Σεργκέι Λαβρόφ, πριν από μια προγραμματισμένη συνάντηση του Συμβουλίου Ρωσικής-Τουρκίας Συνεργασίας, το οποίο πρόκειται να διευθύνουν οι πρόεδροι τους.
Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν έχουν μία στρατηγική σχέση συνεργασίας, που αναπτύσσεται από τη διαδικασία της Αστάνα του 2016, η οποία είχε στόχο να χωρίσει τη Συρία σε περιοχές επιρροής και να απομακρύνει τις ΗΠΑ.
Δυτικά μέσα αναπαράγουν ιστορίες σχετικά με το πώς το τουρκο-ιρανικό-ρωσικό τρίγωνο προορίζεται να συγκρουστεί λόγω του ιστορικού παρελθόντος και των θρησκευτικών διαφορών. Αυτή είναι μια εσφαλμένη ανάγνωση της ιστορίας. Είναι πιθανότερο να συνεργαστούν ενάντια στους κοινούς εχθρούς τους στη Δύση και να προωθήσουν τις κοινές αυταρχικές και στρατιωτικές ατζέντες τους.