K. Καραγκούνης: Κάθε φορά που η Τουρκία πιέζεται, εξάγει τα προβλήματά της στην Ελλάδα

K. Καραγκούνης: Κάθε φορά που η Τουρκία πιέζεται, εξάγει τα προβλήματά της στην Ελλάδα

«Σίγουρα κάθε φορά που έχει πρόβλημα η Τουρκία ή κάπου πιέζεται, εξάγει τα προβλήματά της προς την Ελλάδα, τον πιο κοντινό της αντίπαλο», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Καραγκούνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή των Ιμίων, κατά τα οποία τουρκική ακταιωρός, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού, προκαλώντας υλικές ζημιές.

«Η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει φτάσει πια σε απίστευτα σημεία, η εχθρικότητα εναντίον της Ελλάδας. Το είχαμε επισημάνει με αφετηρία την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα. Είχαμε πει τότε ότι το μόνο που προσέφερε ήταν να ξεδιπλώσει απλά ο Erdogan την απίστευτη προκλητικότητά του», σημείωσε ο κ. Καραγκούνης, προσθέτοντας ότι η ΝΔ μετά τα γεγονότα των προηγουμένων ημερών ζήτησε «την άμεση σύγκληση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, για να συζητήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει και να διαμορφώσουμε μία ενιαία εθνική στάση».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Novartis ο αν. τομεάρχης της ΝΔ παρατήρησε ότι «αν όλο αυτό έχει γίνει, για να υπάρξει απλά σπίλωση και εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, έχει μπει σε ένα πολύ άσχημο και θεσμικό κατήφορο η κυβέρνηση».

Σχετικά με τη στάση της ΝΔ εξήγησε: «Είμαστε ξεκάθαροι στην άποψή μας. Για το ζήτημα της Novartis η ΝΔ λέει "όλα στο φως, να χυθεί άπλετο φως για όλους και για όλα" και γι'' αυτό ψηφίζουμε υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής, αλλά μέχρι τώρα με τη δικογραφία και αυτά που έχουμε δει, συζητάμε απλά για φήμες, για μαρτυρικές καταθέσεις, που λένε ότι "άκουσα, θεωρώ και πιστεύω ότι έτσι είναι τα πράγματα", δεν έχουμε αποδεικτικό υλικό, οι μαρτυρικές καταθέσεις δεν εδράζονται σε αποδεικτικό υλικό, γι'' αυτό λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει και προκαταρκτική εξέταση και κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς να έχουμε το μόνο αποδεικτικό, που έχουμε σήμερα, κι αυτό είναι οι μαρτυρικές καταθέσεις. Οπότε αυτοί που τα λένε και αυτοί που κατηγορούν πρώην πρωθυπουργούς, πρώην υπουργούς να έλθουν στη Βουλή και να αποδείξουν αυτά που λένε, διαφορετικά έχω την αίσθηση ότι η προκαταρκτική εξέταση δεν θα έχει και καμία σημασία».

Ο κ. Καραγκούνης παραδέχθηκε πως «υπήρχε μία σπατάλη ειδικά στην Ελλάδα, όχι μόνο στα φάρμακα, αλλά και σε άλλους τομείς των δραστηριοτήτων του Δημοσίου», ενώ «όταν αποφασίστηκε η δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τότε και σημερινά κυβερνώντα κόμματα, ήταν να μην μειωθεί η δαπάνη ό,τι και αν αυτό σημαίνει».

Σε ό,τι αφορά την περίοδο που διερευνά η δικογραφία ο κ. Καραγκούνης υπογράμμισε πως «κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση -διότι υπό μία έννοια εμπλέκεται το όνομα υπουργού αυτής της κυβέρνησης, το 2015, στο ζήτημα της Novartis και των φαρμάκων- γιατί δεν περιλαμβάνεται και η δική τους περίοδος μέσα».

«Αν έχουν να φοβηθούν κάτι να το πουν, εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν επιλέγεται να διερευνηθεί και η χρονιά του 2015, όπου δεν εξεδόθη δελτίο τιμών φαρμάκων, που έπρεπε ούτως ή άλλως εκ του νόμου να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων και αυτό δεν έγινε [...]

Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει σε αυτή την πρόταση που κάνει και το 2015. Έχει να φοβηθεί κάτι;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ενώ εμείς λέμε ναι στο οτιδήποτε αφορά δικά μας στελέχη να ελεγχθούν και να χυθεί άπλετο φως, στην κυβέρνηση αντίθετα έχουν αποκρούσει την οποιαδήποτε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή εμείς έχουμε καταθέσει».

Ερωτηθείς σχετικά με την τοποθέτηση της ΝΔ στο ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Καραγκούνης διευκρίνισε: «Είναι κοινή πεποίθηση όλου του πολιτικού συστήματος ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος έχει ζήτημα και στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή θα πρέπει να το δούμε και να διαμορφώσουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να προτάσσεται σίγουρα η διαφάνεια, αλλά πάντα βεβαίως να μη φτάσουμε στο αντίθετο άκρο -σαν προβληματισμό το βάζω- ώστε να φοβάται πλέον ο υπουργός απλά να κάνει και το αυτονόητο, να διοικήσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news