Κάλεσμα «ανυπακοής» κατά της Μαδρίτης στην εθνική γιορτή της Καταλονίας

Κάλεσμα «ανυπακοής» κατά της Μαδρίτης στην εθνική γιορτή της Καταλονίας

H σημερινή ημέρα των εορτασμών για την εθνική γιορτή της Καταλονίας, η «Diada», έχει λάβει μία ιδιαίτερη σημασία μετά τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας.

Πριν ακριβώς σαράντα χρόνια, το 1977, στο Πασέο ντε Γκράσια στη Βαρκελώνη, σείσθηκε η πόλη από το παλλαϊκό σύνθημα «Ελευθερία, Αμνηστία και Καθεστώς Αυτονομίας» (Libertat, amnistia i Estatut d' Autonomia) που ξεστόμισε ένα εκατομμύριο κόσμου ζητώντας δικαίωση κι εθνική παλλιγενεσία έπειτα από σαράντα χρόνια φρανκικής καταπίεσης. Και σήμερα, οι τοπικές αρχές επιδιώκουν να περάσουν ένα μήνυμα «ανυπακοής» προς την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, που έχει δρομολογήσει την ακύρωση του καταλανικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

Με το φάσμα της ακύρωσης των νόμων για το δημοψήφισμα και τη μετάβαση προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, οι αποσχιστικές δυνάμεις στη Βαρκελώνη επιδιώκουν να μετατρέψουν τη σημερινή Diada στην ύψιστη έκφραση της «ανυπακοής» και μέσα από το vox populi στους δρόμους να αποδυναμώσουν στην πράξη τις αποφάσεις των δικαστηρίων και να παγιώσουν ηθικά τη μονομερή πράξη της προκήρυξης και κύρωσης του δημοψηφίσματος. Το έναυσμα το έδωσε από χθες ο ίδιος ο ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Carles Puigdemont, που στο μήνυμά του κάλεσε τους Καταλανούς σε «ανυπακοή» και δήλωσε πως θα αψηφήσει οποιαδήποτε απαγόρευση δεν εκπορεύεται από το καταλανικό Κοινοβούλιο.

Η Diada σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της κινητοποίησης των αποσχιστικών δυνάμεων, όπως το επεσήμανε σε συνέντευξή του στο El Punt Avui (To θέμα σήμερα) και το περασμένο Σάββατο ο Puigdemont για την «δημοκρατική ανατροπή» της κυβέρνησης του Mariano Rajoy, της Εισαγγελίας και του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η καταλανική κυβέρνηση μεθοδεύει την μεταφορά της νομικής αντιπαράθεσης με τη Μαδρίτη στην λαϊκή αντίδραση, «κοινωνικοποιώντας την ανυπακοή», δηλώνοντας αποφασισμένη να στήσει τις κάλπες την 1η Οκτωβρίου, έστω και στους δρόμους, έστω και με ψηφοδέλτια για το 'ναι' που θα έχουν εκτυπώσει από το σπίτι τους οι ψηφοφόροι, εάν το κράτος εκβιάσει με πειθαρχικά μέτρα δημοσίους υπαλλήλους και δημάρχους που θα συμμετάσχουν στο ακυρωθέν δημοψήφισμα.

Ο Puigdemont κάλεσε στη συνέντευξή του τους Καταλανούς να σεβασθούν μόνον τη «νέα καταλανική νομιμότητα» και να αγνοήσουν τις απαγορεύσεις του κεντρικού κράτους. Ο ίδιος τόνισε πως η καταλανική κυβέρνηση τα έχει όλα έτοιμα, αλλά «η εγγύηση για το δημοψήφισμα είναι ο ίδιος ο κόσμος». Πάντως ο ίδιος τόνισε πως εάν στο παρόν δημοψήφισμα δεν ξεπερασθεί το ύψος των ψήφων του 'ναι' στο προηγούμενο ιστορικό δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου 2014 (2.334.828 ψήφοι), ο παλμός για την ανεξαρτησία θα έχει αποτύχει και θα πρέπει να αναπροσδιορισθεί η όλη 'διαδικασία'.

Για τον λόγο τούτο η σημερινή Diada θα έχει συνάμα και τον χαρακτήρα βαρόμετρου για την αποφασιστικότητα και τη συμμετοχή του καταλανικού λαού και την πίστη του στη 'διαδικασία'. Η ομάδα του Puigdemont, οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στις αποσχιστικές ιδέες, οι άλλοι διοργανωτές (Asamblea Nacional Catalana και Omnium), όπως και τα φιλικά μέσα ενημέρωσης έχουν ρίξει το βάρος τους στις εκκλήσεις για συμμετοχή και στην κάλυψη της σημερινής εκδήλωσης και της πορείας. Το αποτέλεσμα ήταν να δηλώσουν ήδη συμμετοχή 400.000 άνθρωποι για την αποψινή πορεία.

Ωστόσο, οι δυνάμεις του «ναι», που συγκροτούνται από την κυβερνητική συμμαχία των «Μαζί για το Ναι» (Junts pel Si) και των εθνικιστών αντικαπιταλιστών της CUP, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν εσωτερικό πονοκέφαλο, που ακούει στο όνομα 'ουδέτεροι δήμαρχοι'. Είναι εκείνοι οι τοπικοί άρχοντες, με επικεφαλής τη δημοφιλή δήμαρχο της Βαρκελώνης, Ada Colau, που αρνούνται να προσφέρουν έμπρακτη συνδρομή στο δημοψήφισμα εάν η τοπική κυβέρνηση δεν εγγυηθεί την ατιμωρησία όσων αιρετών και υπαλλήλων τους συμμετέχουν στο, εκτός νόμου πλέον, δημοψήφισμα. Ενδεικτικά, μόλις τρεις από τους δημάρχους των δέκα μεγάλων πόλεων έχουν υποστηρίξει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος (ενώ πάνω από 700 είναι οι δήμαρχοι μικρότερων κοινοτήτων που έχουν εγγραφεί, ή προβλέπεται να το κάνουν,στον κατάλογο των υποστηρικτών του).

Επιπλέον, από αύριο αναμένεται να μεθοδευθεί και η αντίδραση της Μαδρίτης με πιο έντονο τρόπο, ετοιμάζοντας τις αγωγές εναντίον όσων συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα. Μόλις περάσει η Diada, το Καταλανικό Ανώτατο Δικαστήριο προβλέπεται να αρχίσει να επιβάλλει κάποια από τα μέτρα που έχει διατάξει η Γενική Εισαγγελία του κράτους, όπως το κλείσιμο του επίσημου ιστότοπου του δημοψηφίσματος, η διακοπή της προεκλογικής εκστρατείας στα μέσα ενημέρωσης, ή της διαδικασίας προσέλκυσης εθελοντών.

Ήδη τα πρώτα 'θύματα' της νομικής αντίδρασης της Μαδρίτης έχουν αρχίσει να προσμετρώνται: ο πρώην πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Artur Mas, έχει κληθεί να πληρώσει πέντε εκατομμύρια ευρώ για το κόστος της παράνομης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου 2014. Παράλληλα, έχει διαταχθεί έρευνα εναντίον του διευθυντή του περιοδικού El Vallenc, του οποίου την έδρα στην Ταρραγόνα έκανε φύλλο και φτερό το Σαββατοκύριακο η Εθνοφυλακή, με την υποψία ότι εκεί τυπώνεται το εκλογικό υλικό για το δημοψήφισμα. Από το Σάββατο, ο διευθυντής της έγινε ο πρώτος πολίτης για τον οποίο διατάχθηκε έρευνα για συμμετοχή στο δημοψήφισμα, μολονότι δεν κατέχει δημόσιο αξίωμα.

Παράλληλα και η ισπανική κοινή γνώμη στις πρώτες δημοσκοπήσεις έως σήμερα αποδεικνύει τη μεγάλη ρήξη που έχει σημειωθεί: σε σφυγμομέτρηση της Sigma Dos, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα El Mundo, τo 60,3% των Ισπανών—στην πλειονότητά τους ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), των Ciudadanos και των Σοσιαλιστών (PSOE)—επιθυμούν από την Μαδρίτη να απαγορεύσει το δημοψήφισμα , ενώ το 35,9% δηλώνει βέβαιο ότι την 1η Οκτωβρίου οι Καταλανοί θα μπορέσουν να εκφράσουν τη γνώμη τους (στην πλειονότητά τους ψηφοφόροι των Podemos). Λιγότεροι από τους μισούς είναι δε, εκείνοι που πιστεύουν ότι θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ενώ σχεδόν οι μισοί (48,2%), ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το αμφιλεγόμενο άρθρο 155 του Συντάγματος, για την επιβολή νόμου εξαίρεσης για όσες αυτόνομες περιοχές λαμβάνουν αποφάσεις που αντιβαίνουν τις συνταγματικές επιταγές, ή αποτελούν κίνδυνο για την ενότητα του κράτους.

Σε άλλη σφυγμομέτρηση, για την συντηρητική εφημερίδα ABC, το 90% των ερωτηθέντων αμφιβάλλουν εάν η Καταλωνία κατορθώσει να επιτύχει την ανεξαρτησία της και το 53% εξ αυτών αξιώνει αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση της Μαδρίτης απέναντι στους αποσχιστικούς κύκλους της Καταλωνίας. Επιπλέον, το 54,6% από αυτούς αξιολογεί ότι οι αυτονομιστές καπηλεύτηκαν για τους δικούς τους σκοπούς τα τρομοκρατικά πλήγματα στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς.

Ωστόσο, οι καταλανικές αποσχιστικές δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν στο δημοψήφισμα παρά τις όποιες απαγορεύσεις: σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης σε χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα είναι επίσης και μία πρώτης τάξεως «ευκαιρία για να μεταμορφωθεί και η Ισπανία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Wikimedia Commons