Την εκτίμηση ότι η κατάρρευση του γερμανικού ομίλου πληρωμών Wirecard πρέπει να ενισχύσει την ανάγκη ενδυνάμωσης των χρηματοοικονομικών ελεγκτικών αρχών της ΕΕ, εξέφρασε ο Βαλντις Ντομπροβόσκις.
Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ είπε μεταξύ άλλων:
«Εξετάζουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το σύστημα για να αποφύγουμε στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε μια υπόθεση όπου δεν δόθηκαν στους επενδυτές οι αληθινές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της εταιρείας».
Οι Βρυξέλλες υπόψιν θεωρούν την υπόθεση Wirecard ιδιαίτερα ανησυχητική, διότι παραβίασε τρεις γραμμές άμυνας που θα έπρεπε κανονικά να προστατεύουν τους επενδυτές της ΕΕ, δηλαδή κανόνες και απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες παρουσιάζουν υγιείς ισολογισμούς, το έργο των ελεγκτών που ρυθμίζεται από την ΕΕ και την ύπαρξη ορθής εποπτείας από τις δημόσιες αρχές.
Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιούνιου αποκαλύφθηκε ότι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το ένα τέταρτο του ισολογισμού της Wirecard, δεν υφίστατο. Κατόπιν ξεκίνησε μια διαδικασία επίρριψης ευθυνών μεταξύ τραπεζών, ελεγκτικών εταιρειών και αρμοδίων αρχών, φέρνοντας επίσης στο προσκήνιο και τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο γερμανικό σύστημα ελέγχου και εποπτείας των εταιρειών πέραν του χρηματοπιστωτικού κλάδου.