«Σήμερα ή τη Δευτέρα θα βγει μία εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που θα δίνει κατευθυντήρια οδηγία προς τα Πανεπιστήμια να έχουν την ευελιξία να προσαρμόσουν την εξεταστική τους προκειμένου να μην χάσει κάποιος φοιτητής την εξεταστική ή το έτος επειδή ακριβώς νοσεί» ανακοίνωσε σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ξεκαθάρισε πως «θα υπάρχουν επαναληπτικές εξετάσεις» για τους φοιτητές αυτούς υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει ήδη αυτή η πρόνοια για την ευελιξία στο ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα».
Επίσης η αρμόδια υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ σημείωσε ακόμη δύο παράγοντες που καθιστούν τους χώρους των Πανεπιστημίων ασφαλείς.
Ο πρώτος είναι το γεγονός πως το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν τις μαζικές συναθροίσεις που είχαμε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο και αυτό γιατί όπως εξήγησε η Ν. Κεραμέως «ο χρονισμός στην «Όμικρον» με τα Πανεπιστήμια είναι από τους καλύτερους δυνατούς, αφού στα τελειώματα του πρώτου εξαμήνου, ακολουθούν μία ή δύο – ανάλογα με το πανεπιστήμιο – «νεκρές εβδομάδες», μεταξύ δηλαδή του τέλους του εξαμήνου και της εξεταστικής περιόδου και μετά θα ακολουθήσει η εξεταστική περίοδος».
Και ο δεύτερος ότι «στα Πανεπιστήμια έχουμε από τις υψηλότερες εμβολιαστικές καλύψεις σε όλη τη χώρα, πάνω από το 85% των φοιτητών που είναι εμβολιασμένοι και πάνω από το 95% των καθηγητών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι». «Άρα αυτό καθιστά τα πανεπιστήμιά μας από τους πιο ασφαλείς χώρους» τόνισε η υπουργός και συμπλήρωσε πως «ίσως έχουν τα υψηλότερα ποσοστά, μετά τους υγειονομικούς – που όμως εκεί είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός – και αυτό δίνει άλλη ασπίδα προστασίας στα Πανεπιστήμια σε σχέση με άλλους χώρους. Για παράδειγμα αυτό δεν ισχύει στα σχολεία και αυτό δεν ισχύει γιατί μέχρι πρότινος δεν υπήρχε η δυνατότητα για εμβολιασμό των μαθητών. Δηλαδή είναι άλλα τα δεδομένα και έτσι άλλα και τα πρωτόκολλα».
Στην ίδια συνέντευξη η υπουργός ανέφερε τους φόβους για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες λέγοντας πως από Δευτέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία «θα ελέγχεται ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού και θα ανιχνεύεται ο ιός» και πρόσθεσε πως «τα σχολεία ανοίγουν παντού και πρέπει να δούμε τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Ενώ υπογράμμισε πως είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να επενδύσει σε αυξημένους ελέγχους για να διασφαλίσει την ατομική υγεία και την δια ζώσης εκπαίδευση και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που προβλέπει αναλυτικό πρωτόκολλο όταν υπάρχει κρούσμα στην τάξη και διευκρίνισε ότι όταν θα κλείνει ένα τμήμα θα γίνεται αμέσως τηλεκπαιδευση, που αποτελεί όμως όπως ανέφερε λύση έκτακτης ανάγκης και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση».
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα σελφ τεστ η υπουργός δήλωσε ότι το διάστημα από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο, το 84% των παιδιών που ανιχνευτήκαν θετικά σε εργαστηριακό έλεγχο είχαν κάνει προηγουμένως σελφ τεστ.