Έντονη ανησυχία στη κυβέρνηση αλλά και στους επιστήμονες έχει προκαλέσει η νέα έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων και το ρεκόρ που καταγράφθηκε χθες με 508, εκ των οποίων τα 227 στην Αττική.
Μετά την Κοζάνη η οποία είναι η πρώτη περιοχή υπόψιν η οποία βρέθηκε στο «κόκκινο» (επίπεδο 4) όπου και αποφασίστηκαν μία σειρά αυστηρών μέτρων, συναγερμός έχει σημάνει και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.
Για την εξέλιξη της πανδημίας, το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται κρίσιμο καθώς θα φανεί εάν θα ελεγχθεί η κατάσταση στην Κοζάνη, αλλά κι αν θα αποφύγουν και άλλες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 να περάσουν στην κατάσταση του κόκκινου συναγερμού όπου θα απαιτούνται τοπικά lockdown.
Οι επιστήμονες και οι φορείς της πολιτείας κάνουν έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται ένα βήμα πριν τον «κόκκινο συναγερμό», επισημαίνοντας ότι ένας από τους μεγάλους κινδύνους είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς οι οποίοι είναι μεταδοτικοί και μπορεί να φτάνουν έως και το 40% επί των κρουσμάτων.
«Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Αυτό που χρειάζεται είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασιάς Νίκος Χαρδαλιάς που συμμετείχε νωρίτερα σήμερα σημειωτέον σε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της αντιπεριφέρειας Κοζάνης, τονίζοντας μάλιστα ότι «από εδώ ξεκίνησε το πρόβλημα και στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού. Υπάρχουν ανησυχίες. Αντιλαμβάνονται την κόπωση που υπάρχει. Ελπίζω ότι αμέσως μετά το 14ημερο να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στο επίπεδο 3».«Μας ανησυχούν Καστοριά, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε ο ο υφυπουργός υπογραμμίζοντας ότι είναι πολυπαραγοντικοί οι δείκτες με βάση τους οποίους αποφασίζεται ένα lockdown.
Υγειονομική «βόμβα» οι ασυμπτωματικοί
«Πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι σα να είμαστε μεταδοτικοί για να αντιμετωπίσουμε αυτό το νόσημα», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί,
«Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 25-40%, και πολλοί με ήπια συμπτώματα που δεν τα αξιολογούν. Όλοι είναι μεταδοτικοί», πρόσθεσε.
Για το θέμα της μάσκας είπε ότι «είναι μεν ενοχλητική και σε κανέναν δεν αρέσει, όμως είναι ένας φτηνός και αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης».
«Στην Ελλάδα τα έχουμε πάει πολύ καλά και εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε καλά, αλλά ξεχνάμε βασικά πράγματα» τόνισε αντιστοίχως και η πνευμονολόγος κ. Ασημίνα Γκάγκα και συμπλήρωσε ότι πρέπει να φοράμε τη μάσκα σωστά και όχι κάτω από τη μύτη.
Δεν είχαμε την κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων που περιμέναμε
Επιπροσθέτως ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μίλησε το πρωί στο MEGA και αναφέρθηκε στο επόμενο διάστημα το οποίο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Δημόπουλος, επισήμανε πως πως δεν έχουμε πετύχει την κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων όσο ακόμα κρατά ο καιρός και είμαστε σε ανοιχτούς χώρους.
Για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττικήυποστήριξε ότι δημιουργεί ανησυχία καθώς γνωρίζουμε ότι μετά από μερικές μέρες αρκετά από αυτά τα άτομα ενδεχομένως να χρειαστεί να νοσηλευθούν κάτι που ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας.
«Δύσκολη η εφαρμογή τοπικού lockdown στην Αττική»
Σχετικά με το ενδεχόμενο τοπικού lockdown στην Αττική υπογράμμισε πως είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο σε σύγκριση με τις πιο μικρές πόλεις. «Είναι μια απόφαση που για να την λάβει κάποιος πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά δεδομένα και συνιστώσες», υπογράμμισε. «Σημασία έχει να τηρήσουμε τα ισχύοντα μέτρα», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.
Στο μικροσκόπιο και άλλες περιοχές
Οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας πάντως έχουν τεθεί σε συναγερμό μετά το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων το οποίο υποδηλώνει ότι η πανδημία του κοροναϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται, επιβαρύνοντας πλέον και περιοχές εκτός της Αττικής.
Τα τοπικά lockdown έχουν ήδη ξεκινήσει με αρχή την Κοζάνη, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται και άλλες περιοχές όπως τα Ιωάννινα, η Θεσσαλονίκη και η Καστοριά.
Εντούτοις, περιοχές όπως Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα, Πέλλα είναι Περιφερειακές ενότητες όπου καταγράφονται μεγάλες ταχύτητες στην πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού και οι οποίες παρακολουθούνται τις δύο τελευταίες εβδομάδες από την Πολιτική Προστασία και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Είναι ενδεικτικό των παραπάνω ότι από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, τα οποία ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, τα 227 αφορούσαν την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, τα 63 την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τα 31 την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, τα 24 την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και τα 20 την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
Υγειονομικές βόμβες τα γηροκομεία
Συναγερμός σήμανε για άλλη μια φορά στις υγειονομικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής όταν ενημερώθηκαν για κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο στη Γλυφάδα.
Είχαν προηγηθεί μια κλινική την Αττική τον περασμένο Απρίλιο και Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη από τις «εκρήξεις» κορονοϊού στις οποίες είχαμε δεκάδες θύματα.
Σήμερα μάλιστα είχαμε κρούσματα κορoνοϊού σε γηροκομείο στη Γλυφάδα. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο των συνεχών ελέγχων που προβλέπονται από το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ για τους Οίκους Ευγηρίας, από τα τεστ που έγιναν το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα και συγκεκριμένα, σε έναν εργαζόμενο και τρεις ηλικιωμένους φιλοξενούμενους, οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα.
Παράλληλα ξεκίνησαν για όλους τους υπόλοιπους, επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι. Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων κύκλων τεστ, μέσα στην εβδομάδα, βγήκαν αρνητικά. Όμως στον τρίτο κύκλο ελέγχου που έγινε χθες, βρέθηκαν άλλα έξι άτομα θετικά και συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος και πέντε φιλοξενούμενοι.
Οι πέντε ηλικιωμένοι διακομίστηκαν σε Νοσοκομεία της Αττικής
Να σημειωθεί πως πρόκειται για το ένατο περιστατικό σε γηροκομείο από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί η κλινική «Ταξιάρχαι» στην Αττική τον περασμένο Απρίλιο και η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες είχαμε δεκάδες θύματα. Κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και σε μονάδες στον Άγιο Παντελεήμονα, το Μαρούσι, το Μοσχάτο, την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα.
Κατέληξαν 7 ακόμη ασθενείς - 497 τα θύματα του φονικού ιού
Επτά συνάνθρωποι μας άφησαν την τελευταία τους πνοή τις τελευταίες ώρες από επιπλοκές του κορονοϊού στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από κορονοϊό σε 497.
Ένας 91χρονος άνδρας με υποκείμενα νοσήματα κατέληξε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μετά την διακομιδή του στις 14 Οκτωβρίου από το νοσοκομείο της Έδεσσας.
Δύο άνδρες και μια γυναίκα με υποκείμενα νοσήματα απεβίωσαν στο νοσοκομείο «Αττικόν». Πρόκειται για μια 82χρονη, μια 71χρονη και έναν 72χρονο.
Δύο νεκροί καταγράφηκαν, τέλος, στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Πρόκειται για μια 82χρονη που νοσηλευόταν διασωληνωμένη από τις 7 Οκτωβρίου και έναν 79χρονο που είχε εισαχθεί για νοσηλεία στις 2 Σεπτεμβρίου. Και οι δύο είχαν υποκείμενα νοσήματα.
Ένας 56χρονος με υποκείμενα νοσήματα κατέληξε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετά την εισαγωγή του στις 16 Οκτωβρίου.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
«Πρωταθλήτρια» κρουσμάτων κοροναϊού αναδείχθηκε πάλι χτες η Αττική με εξαιρετικά υψηλό και ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων.
Από τα 508 νέα κρούσματα –αριθμό ρεκόρ– τα 227 καταγράφονται στην Αττική, τα 63 στη Θεσσαλονίκη, τα 31 στα Ιωάννινα και τα 24 στην Κοζάνη.
Αναλυτικότερα:
12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
6 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.
Από τα 490 εγχώρια κρούσματα:
227 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
63 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας
7 κρούσματα από Π.Ε. Αχαΐας
5 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου
2 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα από Π.Ε. Ηλείας
3 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας
5 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα από Π.Ε. Θεσπρωτίας
31 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
5 κρούσματα από Π.Ε. Καβάλας
1 κρούσμα από Π.Ε. Καλύμνου
1 κρούσμα από Π.Ε. Καρδίτσας
20 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς
5 κρούσματα από Π.Ε. Κέρκυρας
24 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
1 κρούσμα από Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Κω
14 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα από Π.Ε. Λήμνου
8 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας
3 κρούσματα από Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Μήλου
1 κρούσμα από Π.Ε. Μυκόνου
3 κρούσματα από Π.Ε. Νάξου
4 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας
1 κρούσμα από Π.Ε. Πρεβέζης
1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου
2 κρούσματα από Π.Ε. Ροδόπης
9 κρούσματα από Π.Ε. Ρόδου
8 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα από Π.Ε. Σποράδων
5 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα από Π.Ε. Φωκίδας
1 κρούσμα από Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα από Π.Ε. Χανίων
3 κρούσματα από Π.Ε. Χίου
15 κρούσματα υπό διερεύνηση
Οι σκέψεις της κυβέρνησης
Αυτή τη στιγμή, η εικόνα που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζεται επαρκώς, κάτι που αποδίδεται στη σύνεση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τη στάση και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, αποφεύγοντας προς το παρόν το γενικό lockdown και απαγορεύσεις κυκλοφορίας, όπως αυτές που επιβλήθηκαν στη Γαλλία.
Σε αυτό το πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε το βράδυ της Πέμπτης πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο για lockdown». «Είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να επιβάλουμε εάν χρειάζεται τοπικά lockdown, εκεί που τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που παίρνουμε και τις οδηγίες που παίρνουμε και από την Ευρώπη, συνιστούν να έχουμε τέτοιου είδους μέτρα» πρόσθεσε.