Μεγάλος άγνωστος παραμένει το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ - δηλαδή των Jean-Claude Juncker και Donald Tusk - με τον Τούρκο Πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αναμένεται να κινηθούν λίγο πολύ στη γραμμή των αποφάσεων της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο Τούρκος πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του στις συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος, ενώ υπογράμμισε την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα.
Παράλληλα, κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο.
Επίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, ενώ έκαναν ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.
«Η γλώσσα με την οποία διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, την Πέμπτη το βράδυ είναι από τις πιο επιθετικές και αιχμηρές στην ιστορία των ευρωτουρκικών σχέσεων», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ωστόσο, η Τουρκία απάντησε επίσης επιθετικά και αιχμηρά. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, έκανε λόγο για «απαράδεκτες διατυπώσεις» στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου. Παράλληλα, ως προς την αναφορά στους Έλληνες στρατιώτες ζητά από την Ευρώπη να αποφύγει τις παρεμβατικές ανακοινώσεις στην δικαιοσύνη.
Η συνάντηση «δεν θα είναι εύκολη» προέβλεψε πριν από δύο μέρες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ενώ ο κ. Juncker δήλωσε ότι πηγαίνει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι τα προβλήματα με την Τουρκία μεγαλώνουν, ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί. Το γεγονός πάντως και μόνο ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι θετικό και έχει μεγάλη σημασία, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.
Οι τουρκικές ενέργειες, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, εκτός από τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επηρεάζουν και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αλλά και συμφωνίες με γειτονικά κράτη.
«Είναι σημαντικό ότι θα τεθούν πλέον επίσημα θέματα της Κύπρου. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι σε σχέση με τα αποτελέσματα. Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Erdogan δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, αλλά αναμένουμε να δούμε αποτελέσματα» ανέφερε ο Κύπριος υπουργός.
Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης για να μπορέσουν να εξεταστούν τα αιτήματα του κ. Erdogan θα πρέπει η συμπεριφορά της Τουρκίας -όσον αφορά την Κύπρο και όχι μόνο- να τερματιστεί. «Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που έχει αποφασιστεί, σε επίπεδο των 28 ηγετών, για να μπορούν να εξεταστούν όλα αυτά που θα ζητήσει ο Τούρκος πρόεδρος» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, για να προσθέσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή της προοπτική.
Φωτογραφία: AP