Α. Κυπριανού: Η πρόθεση της τουρκικής πλευράς για λύση θα αποδειχθεί στις διαπραγματεύσεις

Α. Κυπριανού: Η πρόθεση της τουρκικής πλευράς για λύση θα αποδειχθεί στις διαπραγματεύσεις

«Ο στόχος μας είναι η ασφάλεια της μιας κοινότητας να μην κατοχυρωθεί σε βάρος της ασφάλειας της άλλης. Στόχος μας είναι η Κύπρος να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αφεθεί να βαδίσει το δρόμο της ανεξάρτητη, κυρίαρχη και δίχως κηδεμόνες», τονίζει ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση».

«Το ΑΚΕΛ έχει άποψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε», σημειώνει ο κ.Κυπριανού και προσθέτει:«Πρέπει να επικεντρωθούμε στα βασικά θέματα. Αναφέρομαι στα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής, των τεσσάρων ελευθεριών, του εδαφικού και του περιουσιακού αλλά και προεργασία για την ασφάλεια. Τα προαναφερθέντα ζητήματα θα πρέπει πλέον να συζητηθούν μαζί και οι όποιες συγκλίσεις σε αυτά να ισχύουν μόνο αν επιλυθούν όλα. Σε διαφορετική περίπτωση το όλο εγχείρημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο και καμία απολύτως θέση που κατατέθηκε στο τραπέζι δεν θα ισχύει.

Αν αντιμετωπιστούν αυτά τα βασικά ζητήματα, θα φτάσουμε στο μείζον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δεν έχουμε αυταπάτες για το βαθμό δυσκολίας αυτού του κεφαλαίου. Τυχόν όμως επίλυση όλων των υπολοίπων βασικών θεμάτων θα καταστήσει ευκολότερη την αντιμετώπισή του… Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η αντίδραση του κ. Ακκιντζί στην προκειμένη περίπτωση ήταν υπερβολική και απαράδεκτη. Ο κ. Ακκιντζί είναι πολιτικός που θέλει λύση. Δεν συμφωνούμε σε όλα μαζί του. Να μην ξεχνούμε ότι είναι ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Επίσης έχει περιορισμούς που προκύπτουν από την εξάρτηση από την Τουρκία. Από εκεί και πέρα το αν ειλικρινώς η τουρκική πλευρά θέλει λύση αυτό πρέπει να αποδειχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο γγ του ΑΚΕΛ εκτιμά ότι «οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν ανασταλεί μετά από τη λανθασμένη απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να τιμάται στα σχολεία το Ενωτικό Δημοψήφισμα, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή Κύπρου, το ΕΛΑΜ. Ο κ. Ακκιντζί, δυστυχώς, αντιδρώντας υπερβολικά, αποφάσισε να αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών. Μετά από αυτό είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών και αδιεξόδου. Ως ΑΚΕΛ καταβάλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου».

Ο κ.Κυπριανού ασκεί κριτική κατά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν.Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας ότι «μετά την κρίση δεν εργάστηκε για την εκτόνωση της. Αντιθέτως, η στάση του χαρακτηριζόταν από αντιφάσεις και παλινδρομήσεις. Του πήρε μία εβδομάδα για να ψελλίσει ότι η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής ήταν λανθασμένη και αυτό, όχι ξεκάθαρα, γιατί δεν θέλει να κακοκαρδίσει την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος του τώρα που έρχονται εκλογές. Θέση την οποία αναίρεσε μετά από μερικές μέρες με άλλη, αντικρουόμενη δήλωση του. Με τέτοιες προσεγγίσεις δεν πρόκειται να λύσουμε το Κυπριακό».

Αναφορικά με την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ.Κυπριανού σημειώνει: «Το ΑΚΕΛ έχει άποψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα βασικά θέματα. Αναφέρομαι στα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής, των τεσσάρων ελευθεριών, του εδαφικού και του περιουσιακού αλλά και προεργασία για την ασφάλεια. Τα προαναφερθέντα ζητήματα θα πρέπει πλέον να συζητηθούν μαζί και οι όποιες συγκλίσεις σε αυτά να ισχύουν μόνο αν επιλυθούν όλα. Σε διαφορετική περίπτωση το όλο εγχείρημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο και καμία απολύτως θέση που κατατέθηκε στο τραπέζι δεν θα ισχύει.

Αν αντιμετωπιστούν αυτά τα βασικά ζητήματα, θα φτάσουμε στο μείζον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δεν έχουμε αυταπάτες για το βαθμό δυσκολίας αυτού του κεφαλαίου. Τυχόν όμως επίλυση όλων των υπολοίπων βασικών θεμάτων θα καταστήσει ευκολότερη την αντιμετώπισή του».

Ο γγ του ΑΚΕΛ τονίζει ότι «Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται πολύ καλά και νομίζω ότι γίνεται και θα γίνεται σεβαστό το "η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται". Τόσο με τον Πρόεδρο, την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και με τα πολιτικά Κόμματα υπάρχει αλληλοσεβασμός και συνεργασία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ