Σε εξέλιξη βρίσκεται η καθιερωμένη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας αρχικά στο ερώτημα γιατί δεν ζητά επισήμως εκλογές και αν φοβάται την ήττα, ανέφερε πως ««Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη με βάση το Σύνταγμα να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιθυμεί» και εν συνεχεία... προκάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές λέγοντας: «Αν τολμά, αν έχει το θάρρος, ας προκηρύξει εκλογές, στο χέρι του είναι».
Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δυσμενή εξέλιξη στην πανδημία υποστήριξε, ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα κρούσματα στην Ευρώπη. «Αυτή η πραγματικότητα έχει αιτίες και κάποιοι έχουν ευθύνες. Όταν η εξέλιξη ήταν καλή την πιστωνόταν ο "Μωυσής" ενώ τώρα θα πρέπει να χρεωθεί σε άλλους, στους νέους, στους υγειονομικούς, στους πολίτες», σημείωσε.
Είπε πως ο εμβολιασμός «που είναι ελπίδα δεν προχωρά όπως θα έπρεπε, τα επίπεδα εμβολιασμού είναι χαμηλά και έχει επιπεδοποιηθεί η καμπύλη». «Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και δεν μπορεί να πείσει γιατί αντί να χρηματοδοτήσει το μήνυμα με στοχευμένες καμπάνιες χρηματοδότησε το μέσο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο μέσο» προσέθεσε και τόνισε:
«Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα υγείας του καθενός και της καθεμιάς. "Ναι στη ζωή ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό", είναι το μήνυμά μας».
Αναφερόμενος στο brain drain τόνισε πως χρειάζεται συνολικό όραμα και προοπτική για να ανακοπεί και άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας πως κατανοεί «τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια», για να προσθέσει πως «οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, θέλουν όραμα και συνθήκες ζωής και εργασίας».
Χαρακτήρισε «εξευτελιστικές» για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. «Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα» τόνισε.
Είπε ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους και μίλησε ακόμη για το σχέδιο για αξιοπρέπεια στην εργασία. Στην παρατήρηση δε ότι οι νέοι δεν ακούνε τα κόμματα απάντησε: «Καλά κάνουν και δεν ακούν τα κόμματα».
Στην ερώτηση με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την «προοδευτική διακυβέρνηση», ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών και επανέλαβε το δίλλημα: «Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες», τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για το πρώτο.
Υπογράμμισε ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».
Εμφανίστηκε αρνητικός στο μέτρο της απαλλαγής φορολογίας στη μεταβίβαση και τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ για τη μικρή και μεσαία τάξη κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «φορολογεί για την τάξη του και ίσως για τον εαυτό του με βάση το πόθεν έσχες του».
Ερωτηθείς τι εννοούσε χθες στην ομιλία του ότι θα μπουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας σε κυβέρνηση του μίλησε για την είσοδο προσωπικοτήτων, όχι κατ' ανάγκη εκπροσώπους του κόμματος, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η απόφαση του ακόμα και αν μιλάμε για κυβερνητικό συνασπισμό και υποστήριξε ότι «εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και στη δική μου».
Για την εξαγγελία του αναφορικά με αύξηση του μισθού των υγειονομικών, επισήμανε ότι για μια γενναία μεταρρύθμιση και στήριξη του ΕΣΥ δεν είναι αναγκαία μόνο η ενίσχυση του με πόρους για την Υγεία αλλά είναι αναγκαία και μια γενναία ανακατανομή τους εντός του συστήματος και πρόσθεσε πως χρειάζεται αναβάθμιση του μισθολογίου στους γιατρούς.
Εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον πρωθυπουργό, ως προς την αναφορά του για πρόωρες εκλογές και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης βλέπει μία ραγδαία φθορά και αυτό θέλει να προλάβει με τις πρόωρες εκλογές» για να δηλώσει εν συνεχεία πως «οι κουτσαβακισμοί και οι μαγιές για γαλοπούλες δεν αναδεικνύουν πυγμή, αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευδοκουτσαβακισμούς».
Χαρακτήρισε οξύμωρο να μιλά ο πρωθυπουργός για το πολιτικό Κέντρο, υποστηρίζοντας πως «το μειονέκτημα για τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι αναγκασμένος να πατά σε δύο βάρκες, όμως όταν τα νερά δεν είναι ήρεμα δεν είναι εύκολο να το κάνει και θα πέσει μέσα στο νερό», ενώ αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής» και ότι «η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι βλέποντας και κάνοντας».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πραγματικά επίλυση μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου και σημείωσε ότι ζήτησε η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις γκρίζες ζώνες και νησιά του Αιγαίου προσθέτοντας ότι θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, ισχυρή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο πεδίο και επίλυση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Στο ερώτημα για την κριτική που δέχεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για που θα βρεθούν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση των μέτρων που εξαγγέλλει, αλλά και για την επιβάρυνση που υπέστη η μεσαία τάξη επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως θεωρεί αδιανόητο «να μιλά ο κ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που διέλυσε τη μεσαία τάξη από το 2012, να λέει σε μένα που προέρχομαι από τη μεσαία τάξη ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ».
Παραδέχτηκε ότι «αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε την μεσαία τάξη κατά την διάρκεια της θητείας μας» ισχυριζόμενος ότι «δεν ήταν επιλογή μας, ήταν ανάγκη εθνική για να βγούμε από τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος» και υποστήριξε ότι «εμείς αφήσαμε 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι αφήνει; Αφήνει χρέη και μόνο χρέη».
Εξηγώντας που θα βρει τα χρήματα είπε πως «υπάρχει μία ευκαιρία να στηριχθεί η οικονομία δίχως την ασφυκτική πίεση των πλεονασμάτων και του Συμφώνου Σταθερότητας και γιατί η χώρα δανείζεται φθηνά, όπως και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης».
«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι, είπε ο ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η διαφορά μας με τη ΝΔ». Δήλωσε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι αριθμοί της ανάπτυξης, αλλά «δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία», κάνοντας λόγο για «μαγική εικόνα».
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από καραντίνα- «για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας», και υποστήριξε εκ νέου ότι ο πρωθυπουργός «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».
Δείτε live