Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Mustafa Akinci, απέκλεισε τόσο το σενάριο της προσάρτησης της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στην Τουρκία όσο και το μοντέλο της μειονότητας στο πλαίσιο ενός ενιαίου κράτους.
«Υπάρχουν δύο σενάρια που δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων: Δεν θέλουμε να γίνουμε μια μειονότητα στο πλαίσιο μιας ενιαίας κρατικής δομής στην Κύπρο, ούτε όμως θέλουμε να μετατραπούμε στην 82η επαρχία της Τουρκίας. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά δεν επιθυμούν οι Τουρκοκύπριοι, ενώ πρακτικά ούτε η Τουρκία έχει ανάγκη από μια ακόμη επαρχία και τα νέα προβλήματα που θα της δημιουργήσει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολύ στενές και υγιείς σχέσεις με την Τουρκία», είπε ο Akinci, μιλώντας σε συνέδριο που οργανώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη από το Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάπτυξης.
«Είτε θα ζήσουμε μαζί κάτω από μία στέγη και ένα ομοσπονδιακό κράτος και στο πλαίσιο μιας λύσης είτε θα συνεχίσουμε να ζούμε δίπλα-δίπλα, κάτω από δύο στέγες», σημείωσε ο Akinci, για να προσθέσει, απευθυνόμενος προς τους Ελληνοκύπριους: «Πρέπει να αναρωτηθούν τι πραγματικά θέλουν. Θα αντιμετωπίσουν τη μοιρασιά της εξουσίας ως ένα μεγάλο συμβιβασμό ή θα αποδεχθούν την ισότητα των Τούρκων;».
Σε κάθε περίπτωση, όπως ο ίδιος είπε, η αναζήτηση λύσης δεν μπορεί να διαρκέσει άλλα 50 χρόνια, καθώς όλες οι πλευρές έχουν κουραστεί. Επέρριψε δε, για μία ακόμη φορά, στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη για το ναυάγιο των πρόσφατων διαπραγματεύσεων, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά επανάληψη των συνομιλιών πριν τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Η αντίδραση της Λευκωσίας
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Akinci, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως αυτό που οδήγησε σε αποτυχία «δεν ήταν τίποτε άλλο από την εμμονή της Τουρκίας σε θέσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές», προσθέτοντας παράλληλα πως «είναι γνωστή η προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ετοιμότητά του για συνέχιση της προσπάθειας» για λύση του Κυπριακού.
«Εκείνο που έχει σημασία είναι πώς οδηγούμαστε σε ένα θετικό αποτέλεσμα και, για να έχουμε αρκετές πιθανότητες να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα, χρειάζεται να γίνει κατάλληλη προετοιμασία, που συνοψίζεται στο να εκλείψουν εκείνοι οι λόγοι που οδήγησαν σε αποτυχία την προσπάθεια των τελευταίων 30 μηνών, που κορυφώθηκε με τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα, και δεν ήταν τίποτε άλλο από την εμμονή της Τουρκίας σε θέσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές» επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Φωτογραφία: SOOC