«Επιστρέφουμε στον Μάρτιο» τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα μας εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο μήπως έχουμε την εξέλιξη των άλλων βαλκανικών χωρών με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
Όπως είπε η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σε διάστημα 12 ημερών διπλασιάστηκαν τα κρούσματα που νοσηλεύονται στα νοσκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Από ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Μάρτιο. Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσμτα , δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7-8 και τώρα έχουμε πάει στους 13», σημείωσε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταλήγουν από τον COVID-19. «Σήμερα το πρωί καταγράφηκε στις Βρυξέλλες ο θάνατος μια κοπέλας 18 χρονών, η οποία δεν είχε προβλήματα υγείας. Είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει πλέον ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας και αυτό γιατί οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι στο σπίτι».
Σχετικά με τη χρήση μάσκας, προέβλεψε ότι σε λίγο καιρό όλοι θα φορούν μάσκες αναγκαστικά σε κλειστούς χώρους. «Απ’ ότι φαίνεται πλέον δεν είμαστε προσεκτικοί. Φοβόμαστε μήπως έχουμε την εξέλιξη που έχουν οι άλλες βαλκανικές χώρες». Ερωτηθείσα σχετικά αν το Εθνικό Σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει την αύξηση των κρουσμάτων, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ, από τα 556 στα 785, ενώ μαζί με αυτά που έχουν δεσμευτεί στις ιδιωτικές κλινικές, ξεπερνούν τα 1.000. «Χρειάζεται οπωσδήποτε κι άλλη αύξηση των κρεβατιών, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, οπότε θα έχουμε διασωληνώσεις» πρόσθεσε. Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο για γενικό lockdown, σημειώνοντας ότι αν γίνει θα είναι μόνο σε τοπικό επίπεδο.
Πάντως, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμα στο 2ο κύμα και οι αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανοδική πορεία της καμπύλης, δεν ισχύει για τη δική μας χώρα μας, καθώς ο δείκτης Ro είναι ακόμα χαμηλά, στο 0,30-0,35. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το γεγονός το 2ο κύμα να έρθει νωρίτερα, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται στα beach bar, η κ. Παγώνη δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα κλείσουν και αυτά. «Ξεκινήσαμε από τα πανηγύρια που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο, 2.000-3.000 άτομα και μετά θα πάμε σε εκδηλώσεις με μικρότερο αριθμό ατόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το εμβόλιο, σημείωσε ότι τα πράγματα πάνε καλά και κάποιες ερευνητικές ομάδες έχουν περάσει στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, με την Οξφόρφη να φαίνεται να προπορεύεται και τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον επόμενο χρόνο, πριν από το καλοκαίρι. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την αποτελεσματικότητα της χροήγησης πλάσματος από ασθενείς που έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα σε άλλους. «Ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί τα 10 από τα 83 πλάσματα και πήγαν καλά», επισήμανε.