Μ. Θεοδωρίδου: Σε 346.000 δόσεις AstraZeneca είχαμε ένα περιστατικό θρόμβωσης

Μ. Θεοδωρίδου: Σε 346.000 δόσεις AstraZeneca είχαμε ένα περιστατικό θρόμβωσης

Στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί 346.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca κι έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου σημειώνοντας ότι δεν έχουμε περισσότερα επεισόδια του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομοπενίας μετά την έναρξη του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, στην καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca λέγοντας πως παρακολουθούνται και μελετώνται όλες οι εξελίξεις όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, ειδικά όσον αφορά στα περιστατικά  θρομβώσεων  και  θρομβωπενίας.

Όπως σημείωσε, τον τελευταίο μήνα απασχολεί το ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της Astrazeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει τη θρόμβωση και τη θρομβοπενία. Από πλευράς επιδημιολογικής, φαίνεται ότι το σύνδρομο είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίες κάτω των 55, αν και έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα των ηλικιών. 

«Μελετούμε όλα τα στοιχεία για το θέμα και τα αξιολογεί και κατευθύνει τη σκέψη της για τα παρακάτω βήματα», είπε η κ. Θεοδωρίδου, και συνέχισε: «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση αυτών των περιστατικών με κληρονομικές περιπτώσεις θρομβοπενίας».

Επεσήμανε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο πως οι περιπτώσεις αυτές σε 18,1 εκατ. δόσεις εμβολίου της AstraZeneca, που έχουν γίνει, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρομβώσεων και 8 περιπτώσεις με θρομβωπενία, ενώ στις χώρες της Ε.Ε όπως είπε, σε σύνολο 9,2 εκατ. δόσεων του εμβολίου έχουν καταγράφει 44 περιπτώσεις του συνδρόμου, είπε και πρόσθεσε ότι δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση.

«Οι περιπτώσεις που αναφέρονται χαρακτηρίζονται επιστημονικά προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλεί την θρομβοπενία μετά την χορήγηση της ηπαρίνης», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί 346.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca κι έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι ένα από τα πρώτα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στο σύνολο.

«Παρά λοιπόν την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει πως η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη και την νοσηλεία από κορονοϊό υπερτερεί σημαντικά», τόνισε.

Όπως είπε ακόμη οι αρμόδιες Αρχές έχουν συγγράψει ήδη οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτού του σπάνιου συνδρόμου κάτι που μπορεί να γίνει προς το παρόν σε ένα εξειδικευμένο ιατρείο στην Αθήνα. Αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό θα πρέπει να αναφερθούν σε γιατρό ο οποίος οφείλει να συμπληρώσει κίτρινη κάρτα και να συμβουλευτεί αιματολόγο εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον που έχει εμβολιαστεί να απευθυνθεί στο γιατρό του. Αυτά είναι δύσπνοια, πόνος στο στήθος, νευρολογικά συμπτώματα, κεφαλαλγία που επιμένει για πάνω από 4 ημέρες και δερματικές εκδηλώσεις όπως μελανιές ή μικρές αιμορραγίες.