Μάχη για να μη περάσει η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές στην Ηλεία

Μάχη για να μη περάσει η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές στην Ηλεία

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στις περιοχές Κρυονέρι και Περιστέρι της Αμαλιάδας, ώστε να κρατήσουν τις εστίες της φωτιάς, μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, υπάρχουν δύο ενεργές εστίες. Η πρώτη βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες Δαφνιώτισσα και Κρυονέρι, και η δεύτερη ανάμεσα στις κοινότητες Περιστέρι και Οινόη.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 42 πυροσβέστες και 20 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες της περιφέρειας και των δήμων, 6 μεγάλα ερπυστριοφόρα που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και ένα μηχάνημα έργου.

Όπως πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά πέρα από την δουλειά που πρέπει να γίνει, είναι απολύτως αναγκαίο να επιχειρήσουν αύριο το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας, εναέρια μέσα». Σε αυτό το σημείο ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε ότι «αν η φωτιά πάρει νέες διαστάσεις, υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της διεύθυνσης του ανέμου, να επαναληφθούν τα όσα έγιναν το 2007, δηλαδή να εξαπλωθεί προς την Οινόη, να περάσει στην περιοχή Στρέφι και από εκεί να φθάσει στην Αρχαία Ολυμπία».

Τελευταία ενημέρωση 19:39 - Οι κάτοικοι στο Περιστέρι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Οι κάτοικοι της κοινότητας Περιστέρι της Ηλείας, που απειλείται από την φωτιά, αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και όπως λένε, θα μείνουν στο χωριό, για να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τονίζει ότι «ο φόβος μας είναι τι θα γίνει την νύχτα, όταν πλέον δεν θα επιχειρούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως πρόσθεσε, «επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, διότι αλλάζει συνεχώς η κατεύθυνση του ανέμου», τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να ξεφύγει από εδώ η φωτιά», διότι τότε, όπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης, «θα κατευθυνθεί προς την Αρχαία Ολυμπία».

Επίσης, ο Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ως εκ τούτου όσα εναέρια μέσα υπάρχουν, πρέπει να επιχειρήσουν στην Ηλεία».

Τελευταία ενημέρωση 18:39 - Κίνδυνος για την Ολυμπία

Δραματική έκκληση του αντιπεριφεριάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου για τη φωτιά στην Ηλεία. Όπως είπε στον ΣΚΑΙ αν η φωτιά περάσει την Οινόη θα καεί πάλι η Ολυμπία είπε και ζήτησε τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση αεροσκαφών με το πρώτο φως της ημέρας αύριο το πρωί. Ο ίδιος άφησε, μάλιστα, αιχμές για κακή συνεννόηση με το Συντονιστικό καθώς και για αργοπορία στην επέμβαση των εναέριων μέσων σήμερα.

Τελευταία ενημέρωση 18:07 - Από το χωριό θα απομακρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες κατοίκων και τα παιδιά

«Η φωτιά στην Ανάληψη Αμαλιάδας απειλεί την κοινότητα Περιστέρι και πήραμε απόφαση να προχωρήσουμε στην εκκένωση του χωριού», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Όμως, όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «από το χωριό θα απομακρυνθούν όσοι κάτοικοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά».

Σύμφωνα με τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, «το πύρινο μέτωπο είναι στις παρυφές του χωριού και ήδη μέσα στο Περιστέρι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να ανακόψουν την φωτιά, ενώ όπως μας έχουν ενημερώσει, αναμένεται να έλθει και να κάνει ρίψεις νερού, ένα ελικόπτερο τύπου «Έρικσον».

Όσον αφορά την φωτιά, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «για περίπου μιάμιση ώρα, το μεσημέρι, είχαν φύγει τα εναέρια μέσα και τότε είχαμε αναζωπύρωση της φωτιάς, η οποία πέρασε την αντιπυρική ζώνη».

Με πληροφορίες από ilialive.gr, skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sooc