Στην αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, προσθέτοντας πως «για πολλές από τις πολιτικές της κυβέρνησης εσείς έχετε αγωνιστεί - και έχετε κάνει προτάσεις - και εμείς υλοποιούμε τώρα τις προτάσεις και το όραμά σας».
«Γνωρίζω ότι είναι κάτι που ζητούσατε επισταμένως και δικαίως, γιατί σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας το προηγούμενο καθεστώς αποτελούσε μείζον ζήτημα και προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά σας, καθώς εγείρονταν θέματα ασφαλείας και ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» είπε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι «είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάγκης για αλλαγή νοοτροπίας, καθώς οι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος καθιστούσαν το πανεπιστήμιο, εν τέλει, το μόνο χώρο στον οποίον ουσιαστικά δεν υφίστατο σε κάποιο βαθμό ελευθερία λόγου, διδασκαλίας και έρευνας».
Καταλήγοντας η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι «με την αποκατάσταση της έννοιας του ασύλου, απαλλάσσονται οι πανεπιστημιακοί χώροι από τις εστίες ανομίας και παραβατικότητας που άνθιζαν εντός τους και είναι πλέον στην ευχέρειά σας να τους αξιοποιήσετε προς όφελος της μάθησης, της έρευνας, της γόνιμης ανταλλαγής ιδεών».
Έρχονται στη Βουλή έξι αλλαγές στην Παιδεία
Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, έκανε λόγο για ρυθμίσεις οι οποίες θα έρθουν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνουν την αλλαγή του τρόπου επιλογής του σημαιοφόρου στις παρελάσεις του δημοτικού σχολείου, την ενίσχυση των πρότυπων σχολείων, την απελευθέρωση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών από τον ασφυκτικό έλεγχο της Πολιτείας, την πρόβλεψη για τη δυνατότητα επιλογής, για τους παλαιούς αποφοίτους Λυκείου, για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020, την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ σχολών ελεύθερης πρόσβασης και σχολών στις οποίες οι υποψήφιοι θα εισάγονται με πανελλαδικές εξετάσεις.
«Και σε αυτή την προσπάθεια, θέλουμε εκπαιδευτικούς, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές, μαθητές και γονείς, να αισθανθούν τις μεταρρυθμίσεις κτήμα τους, είναι πρωτίστως δική τους υπόθεση. Γι'' αυτό και σε όλη αυτή τη διαδικασία επιδιώκουμε και θα επιδιώξουμε συναινέσεις, συνέργειες και συμπράξεις», επισημαίνει.
Η υπουργός ανέφερε επίσης πως στις ρυθμίσεις αυτές θα συμπεριλαμβάνεται και η επαναφορά της δυνατότητας αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρατών - μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών.
Ακόμη, αναφερόμενη στα αποτελέσματα των επαφών της στις ΗΠΑ, σημειώνει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο απελευθέρωσης της δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και ενίσχυσης των θερινών προγραμμάτων υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών.