Στην παγκόσμια αγορά των data φιλοδοξεί να μπει η Ελλάδα μέσα από μια συμφωνία γεωστρατηγικής σημασίας, καθώς ένα γιγαντιαίο καλώδιο μεταφοράς δεδομένων αρχικά θα τη συνδέει με τη Σαουδική Αραβία, ενώ σε δεύτερη φάση μπορεί να φτάνει ως και τη Σιγκαπούρη.
Το έργο, ύψους 800 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή 25% της ΔΕΗ και για το οποίο έπεσαν σήμερα οι υπογραφές με τη σαουδαραβική πλευρά, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα διάδρομο δεδομένων ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και αργότερα με την Ασία. Διότι στην τελική του μορφή το broadband καλώδιο θα συνδέει τη Σιγκαπούρη με τη Γένοβα.
To project EMC, όπως θα ονομάζεται, (East to Med Data Corridor), αποτελεί ένα γιγαντιαίο επίγειο και υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων, για το οποίο οι πρώτες συζητήσεις είχαν γίνει κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ριάντ το Νοέμβριο του 2021. Ακολούθησαν επιχειρηματικές επαφές που οδήγησαν στην επίτευξη μίας καταρχήν προφορικής συμφωνίας, η οποία και επισημοποιείται σήμερα δια των υπογραφών.
Εφόσον το φιλόδοξο αυτό έργο (data cable) προχωρήσει, μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στη ραγδαία αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά των data, καθώς αφενός θα μετατρέψει τη χώρα σε διασυνδετήριο κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας και αφετέρου θα κινητοποιήσει περαιτέρω επενδύσεις σε έναν τομέα του μέλλοντος.
Του έργου ηγούνται από σαουδαραβικής πλευράς το MENA HUB που ανήκει στην Saudi Telecom και από ελληνικής πλευράς η εταιρία TTSA. Μέτοχοι του έργου θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η CyTA Κύπρου, εν αναμονή τελικών εταιρικών εγκρίσεων.
Μέσω του έργου, η Ελλάδα θα καταστεί «ανατολική πύλη δεδομένων της ΕΕ» (European Union’s East Data Gateway) και η Σαουδική Αραβία «περιφερειακός ψηφιακός κόμβος» (Regionan Digital Hub). Το δε πλάνο προβλέπει τη διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και εν συνεχεία με Παλαιστίνη, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, με δυνατότητα επέκτασης των καλωδιακών υποδομών έως τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 800 εκατ. ευρώ, εκ των το 60% θα αφορά δανεισμό, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ, και τα υπόλοιπα 300 εκατ. θα αφορούν ίδια κεφάλαια, τα οποία θα επιμεριστούν τα μέλη της κοινοπραξίας. Ενός δηλαδή οχήματος ειδικού σκοπού που θα συσταθεί για την κατασκευή του έργου, με τους τελικούς όρους της συμφωνίας να οριστικοποιούνται στα τέλη Ιουνίου. Εφόσον αυτό συμβεί, τότε το project εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί στις αρχές φθινοπώρου, ενώ η ολοκλήρωσή του τοποθετείται στα τέλη του 2025.
Οι σχετικές υπογραφές επί της συμφωνίας - πλαισίου μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας έπεσαν το πρωί κατά τη διάρκεια των διμερών κυβερνητικών επαφών, που συνεχίζονται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Τις τελικές λεπτομέρειες συζήτησαν χθες σε μαραθώνιες επαφές η αντιπροσωπεία της Saudi Telecom υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο του Hub Μέσης Ανατολής - Β. Αφρικής Φαχάντ Αλ Χατζέρι, με τους επικεφαλής των ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, CYTA Κύπρου Ανδρέα Νεοκλέους και του εκτελεστικού διευθυντή της TTSA Αλέξανδρου Σίνκα.
Τα οφέλη για τη χώρα από ένα τέτοιο project μπορεί να είναι τόσο θα είναι τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα όσον αφορά την πολύτιμη τεχνογνωσία και τις θέσεις εργασίας από τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος υπηρεσιών και νεοφυών επιχειρήσεων που θα παράγουν άυλο πλούτο και μακροπρόθεσμα για τις προοπτικές που διανοίγονται και φυσικά το γεγονός ότι τέτοια έργα λειτουργούν ως κίνητρο επαναπατρισμού για Έλληνες του εξωτερικού.
Πρόκειται για ένα ιστορικό έργο που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας ταυτόχρονα τις δύο χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Η Ελληνική Δημοκρατία και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη του σημαντικού και φιλόδοξου αυτού έργου.