Μειωμένες οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο

Μειωμένες οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο

Εξακολουθούν να είναι μειωμένες οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συνολικά, αποβιβάστηκαν μόλις 474 άτομα, 327 στη Λέσβο, 110 στη Χίο και 37 στη Σάμο. Μάλιστα, από το πρωί οι ροές είναι μηδενικές, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, οι πιστοποιημένοι πρόσφυγες με το παλιό καθεστώς, οι οποίοι περιμένουν να αναχωρήσουν, ανέρχονται στους 1.847.

Στις 9:00, οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στη Λέσβο ήταν 1.481 και αναχωρούν τμηματικά από το νησί με τα πλοία της γραμμής, με εισιτήρια που είχαν εκδοθεί τις προηγούμενες ημέρες. Στη Χίο βρίσκονται 47 άτομα, έτοιμα να αναχωρήσουν, ενώ στη Σάμο βρίσκονται 319 άτομα.

Στα hot spots των νησιών βρίσκονται υπό περιορισμό, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου.

Στο hot spot της Μόριας, σήμερα, βρίσκονται περίπου 1.600 άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 400 Πακιστανοί μετανάστες που κρατούνται και θα μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο, προκειμένου να απελαθούν. Στο hot spot της Χίου βρίσκονται περίπου 1.200 άτομα και της Σάμου 100.

Ποτάμι: Πού πήγαν 3.122 πρόσφυγες και μετανάστες σε μια μέρα;

Ανκοίνωση με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να ενημερώσει σχετικά με τους αριθμούς των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, εξέδωσε το Ποτάμι. Συγκεκριμένα, ζητάει να γίνει γνωστό πώς εμφανίζονται σήμερα 3.122 λιγότεροι από τον αριθμό που είχε δημοσιευτεί χθες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση προκύπτει ότι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα 3.122 λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες σε σύγκριση με χθες (χθες ήταν 52.207 και σήμερα 49.085).

Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι: τι απέγιναν τόσοι άνθρωποι σε μια μέρα; Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία; Είναι λάθος τα στοιχεία που δίνονται; Έφυγαν από την Ελλάδα για άλλους προορισμούς; Αν ναι, αυτό έγινε νόμιμα ή παράτυπα; Αναμένουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης».

Απάντηση Εκπροσώπου του Συντονιστικού στο Ποτάμι

Ο Εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε, απαντώντας σε ανακοίνωση του Ποταμιού:

"Αν το Ποτάμι παρακολουθούσε συστηματικά τους πίνακες ροών που δίνονται κάθε μέρα στη δημοσιότητα, δεν θα κατέφευγε σε θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός αυξομειώνεται από μέρα σε μέρα, κάτι που έχει να κάνει με το ενοποιημένο σύστημα καταγραφής, όπως αναφέρεται και σε σχετική σημείωση που υπάρχει κάθε μέρα στον πίνακα.

Τέτοιες περιπτώσεις αυξομείωσης των αριθμών παρατηρούνται όταν υπάρχουν μετακινήσεις εν εξελίξει της ώρα της καταγραφής (με πλοία, λεωφορεία κ.λπ.), όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Οι άνθρωποι δεν είναι «σκουπίδια» για να τους σπρώχνεις κάτω από το χαλί και η Ελλάδα είναι δημοκρατία, δεν «εξαφανίζει» ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά την σχεδόν πανηγυρική διαπίστωση του Ποταμιού ότι δήθεν οι ΜΚΟ φεύγουν, θα τους συμβουλεύαμε να πληροφορηθούν καλύτερα τι συμβαίνει και να μην παίζουν με όρους τηλεοπτικής δημοσιότητας και πλακίτσας με ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και φτηνό λαϊκισμό".

Πάνω από 20.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα 18 κέντρα φιλοξενίας

Σε 20.475 άτομα ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα 18 κέντρα φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.

Αναλυτικότερα στη Λέσβο βρίσκονται 931 άτομα, στη Χίο 1.055, στη Σάμο 529, στη Λέρο 4, στο Σχιστό 1.971, στο Λαύριο 398, στη Μαλακάσα 935, στη Ριτσώνα 826, στα Διαβατά 2.100, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.515, στο Χέρσο Κιλκίς 3.900, στον Αγ. Ανδρέα 135, στο Κουτσόχερο 1.200, στα Δολιανά 210, στον Κατσικά 1.010, στη Φιλιππιάδα 657, στα Καλύβια Πιερίας 99, στα Γιαννιτσά 1.000.

Το κέντρο φιλοξενίας στην Κω αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 28 Μαρτίου, ενώ συνολικά η δυνατότητα φιλοξενίας των συγκεκριμένων χώρων φτάνει στις 26.300 θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αυξήσει τον αριθμό των μερίδων φαγητού που παρέχουν στους πρόσφυγες-μετανάστες από 22.000 (18 Μαρτίου) στις 29.300 μερίδες σήμερα.

Στους 49.085 οι πρόσφυγες σήμερα σε όλη την επικράτεια

Στους 49.085 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Ο αριθμός εμφανίζεται αισθητά μειωμένος σε σχέση με τα χθεσινά νούμερα, οπότε οι πρόσφυγες ξεπερνούσαν τους 52.000, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από το Συντονιστικό, οι αυξομειώσεις έχουν να κάνουν με τον τρόπο καταγραφής. Τα στοιχεία αναφέρονται στην καταγραφή που διενεργείται κάθε πρωί στις 8 και μπορούν να μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς όσοι πρόσφυγες βρίσκονται εκτός κέντρων φιλοξενίας ή σε μετακίνηση, δεν μπορούν να καταγραφούν από τις Αρχές.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, στα νησιά βρίσκονται 3.890 πρόσφυγες, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι μόλις 260 (207 στη Λέσβο και 53 στη Μεγίστη).

Στην Αττική φιλοξενούνται 13.850 άτομα, εκ των οποίων 5.094 είναι συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα παραμένουν 2.933 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 101 στον χώρο φιλοξενίας που στήθηκε στο ΣΕΑ Αερινού, στη Μαγνησία.

Συνολικά, στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 28.412 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 12.000 είναι εντός του camp στην Ειδομένη και οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Οι υπόλοιποι φιλοξενούνται στα Διαβατά, το λιμάνι Θεσσαλονίκης, τον Χέρσο, τη Νέα Καβάλα, τη Νέα Καρβάλη, την Ελευθερούπολη, τη Δράμα, την Κοζάνη, την Κόνιτσα, την Πιερία, τη Φιλιππιάδα, τα Δολιανά, τον Κατσικά και τα Γιαννιτσά.

''Εληξε η διαμαρτυρία των προσφύγων στο τελωνείο Ευζώνων

Στις 2:30 το μεσημέρι έληξε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν περίπου 150 πρόσφυγες, λίγα μέτρα μακριά από το τελωνείο Ευζώνων, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στο κλείσιμο των συνόρων.

Οι πρόσφυγες επέστρεψαν και πάλι στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν στο χωριό Εύζωνοι.

Πορεία διαμαρτυρίας προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας Νέα Καβάλα του Κιλκίς

Σε πορεία διαμαρτυρίας προχώρησαν περίπου 500 πρόσφυγες από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς, αντιδρώντας στο κλείσιμο των συνόρων.

Οι πρόσφυγες έφτασαν με πορεία μέχρι το Πολύκαστρο του Κιλκίς, όπου έκλεισαν την αερογέφυρα του Πολυκάστρου με αποτέλεσμα να «παραλύσει» η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο προς το Κιλκίς, καθώς είναι κλειστά και τα δύο ρεύματα.

Οι πρόσφυγες κάθονται στο οδόστρωμα και σύμφωνα με δήλωση τους είναι αποφασισμένοι να μην φάνε και να μην πιουν τίποτα μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ δηλώνουν αγανακτισμένοι για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν.

Στη συνέχεια, οι πρόσφυγες προχώρησαν σε κλείσιμο και της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς.

Συγκεκριμένα, ομάδα προσφύγων, από αυτούς που λίγο νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό της αερογέφυρας Πολυκάστρου Κιλκίς, έκλεισε επίσης και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού.

Αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Καθιστική διαμαρτυρία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Καθιστική διαμαρτυρία στην πύλη 10 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε, πριν λίγο, ομάδα προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στον χώρο, ο οποίος έχει διαμορφωθεί για τη φιλοξενία τους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού ΛιμένοςΘεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Μέλλιος, ομάδα περίπου 30 ατόμων διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στη διανομή του δεκατιανού, για την οποία, όπως είπε, την ευθύνη δεν έχει το λιμάνι. Στη συνέχεια οι πρόσφυγες και μετανάστες κρατώντας πανό και πλακάτ ζητούσαν να τους επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα, προκειμένου να μεταβούν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα, εξάλλου με πληροφορίες, οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να σταλούν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τις διαδικασίες κατάθεσης αιτημάτων ασύλου.

Εξιτήριο για τον έναν από τους δύο άντρες που επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν

Σε καλή κατάσταση είναι ο ένας από τους δύο άντρες που χτες προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν στον καταυλισμό προσφύγων-μεταναστών στην Ειδομένη. Ο δεύτερος νοσηλεύεται στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκτελών χρέη διοικητή στο νοσοκομείο Κιλκίς, Αιμίλιος Σάτσογλου, η κατάσταση της υγείας του ενός νεαρού άντρα που διακομίστηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς είναι πάρα πολύ καλή και αναμένεται να πάρει εξιτήριο εντός της ημέρας, ενώ ο δεύτερος, λόγω των εκτεταμένων εγκαυμάτων διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: