Ένα βήμα πριν από την αναρχία είναι η Βενεζουέλα μετά τις νέες περικοπές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μαδούρο.
Από την αγορά λείπουν βασικά αγαθά και οι πολίτες δίνουν μάχες σώμα με σώμα για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία, όπως μεταδίδει το protothema.gr. Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν μόλις δύο ημέρες την εβδομάδα, ενώ εκτεταμένες είναι και οι διακοπές ρεύματος. Χιλιάδες οικογένειες ζουν στην κυριολεξία στο σκοτάδι.
Οι συγκρούσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Οι πολίτες ζητούν να μπει τέλος στη διακυβέρνηση Μαδούρο.
Η αντιπολίτευση μαζεύει υπογραφές, έχοντας και την υποστήριξη των γελοιογράφων, που έχουν αναλάβει δράση. Στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν 4 εκατ. υπογραφές.
Και μέσα σε όλα τα προβλήματα της χώρας, τελείωσαν και τα λεφτά που χρειάζονται για να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα!
Λόγω του αχαλίνωτου πληθωρισμού (το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα φθάσει φέτος το 500%) η Βενεζουέλα τύπωνε χρήματα με υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς. Όπως μεταδίδει το iefimerida.gr, την εκτύπωση έκαναν τυπογραφεία στο εξωτερικό, λόγω του τεράστιου όγκου χαρτονομισμάτων που χρειαζόταν η χώρα και της επείγουσας ανάγκης να αυξηθούν τα διαθέσιμα του νομίσματός της. Αλλά καθώς τα ταμειακά διαθέσιμά της βυθίζονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, η κεντρική τράπεζα της χώρας αργεί τις πληρωμές της στους ξένους παρόχους υπηρεσιών, όπως αποκαλύπτεται από επιστολή τέτοιας επιχείρησης που ήρθε πριν λίγες ημέρες στο φως.
Το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται πέρυσι όταν η κυβέρνηση Μαδούρο προσπάθησε να κλείσει το αυξανόμενο νομισματικό έλλειμμα, ζητώντας από τις εταιρείες να τυπώσουν όσα περισσότερα μπολιβάρ μπορούσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του περασμένου έτους η Βενεζουέλα ζήτησε να τυπωθούν πάνω από 10 δισ. χαρτονομίσματα, την ώρα που οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει 7,6 δισ. για μια οικονομία πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Βενεζουέλας.
Πριν ένα μήνα, η De La Rue, η μεγαλύτερη εταιρεία νομισμάτων στον κόσμο έστειλε μια επιστολή στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ενημερώνοντάς της ότι τις οφείλει 71. εκατ. δολάρια. Σημείωνε μάλιστα πως εάν η κεντρική τράπεζα δεν εξοφλούσε το χρέος θα προχωρούσε σε ενημέρωση των μετόχων της και φυσικά δεν θα μπορούσε να προμηθεύσει τη χώρα με επιπλέον νομίσματα. Η επιστολή διέρρευσε σε μια ιστοσελίδα Βενεζουέλας και επιβεβαιώθηκε από το Bloomberg News.
«Είναι πρωτοφανής περίπτωση στην παγκόσμια ιστορία όπου μια χώρα με τόσο υψηλό πληθωρισμό, δεν μπορεί να πάρει νέα χαρτονομίσματα» δήλωσε ο Jose Guerra, βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρώην διευθυντής οικονομικών ερευνών στην κεντρική τράπεζα.