Μετά την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) τη Πέμπτη, που οδηγεί στην πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων τους, ο Λίβανος και το Μπαχρέιν εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο μιας αντίστοιχης ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν φάνηκε να μην αποκλείει σήμερα το ενδεχόμενο ειρήνης με το Ισραήλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFMTV. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Λίβανος θα ήταν έτοιμος να συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ, ο Αούν απάντησε: «Εξαρτάται. Έχουμε προβλήματα με το Ισραήλ, πρέπει πρώτα να τα επιλύσουμε».
Να σημειωθεί πως για τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ο Λιβανέζος πρόεδρος ανέφερε πως τα ΗΑΕ είναι μια «ανεξάρτητη χώρα» και δεν επέκρινε τη συμφωνία όπως έχει κάνει η Χεζμπολάχ:
Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο EHA «το Μπαχρέιν αναμένεται να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι ο Γιόσι Κοέν, επικεφαλής της Μοσάντ, συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Μπαχρέιν. Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Simoν Arann ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η τοποθεσία της ισραηλινής πρεσβείας στο Μπαχρέιν έχει ήδη καθοριστεί».
Bahrain is expected to sign a peace agreement with #Israel after the UAE.
— EHA News (@eha_news) August 16, 2020
▪️Local sources say that Yossi Cohen, head of Mossad, met with high ranking Bahraini officials.
▪️Journalist @simonarann claimed that the location of the Israeli embassy has already been specified. pic.twitter.com/n6WL1kRbWG
Τα παραπάνω φαίνεται να επιβεβαιώνει ο ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών, Έλι Κοέν, ο οποίος ανέφερε σήμερα ότι το Μπαχρέιν και το Ομάν μπορεί να είναι οι επόμενες χώρες του Κόλπου που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.
«Μετά τη συμφωνία αυτήν (με τα ΗΑΕ) θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες, τόσο με χώρες του Κόλπου, όσο και με μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής», είπε ο Έλι Κόεν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού. «Νομίζω ότι το Μπαχρέιν και το Ομάν είναι σίγουρα στην ατζέντα. Επιπλέον, κατά τη δική μου εκτίμηση, υπάρχει πιθανότητα τα επόμενα χρόνια να συναφθούν ειρηνευτικές συμφωνίες και με χώρες στην Αφρική, κυρίως με το Σουδάν», πρόσθεσε.
Τόσο το Μπαχρέιν όσο και το Ομάν υπόψιν χαιρέτισαν τη συμφωνία μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν τις δικές τους προθέσεις.
Πλέον στο πλαίσιο της συμφωνίας ΗΑΕ-Ισραήλ, αποκαταστάθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, οι χρήστες του διαδικτύου στα ΗΑΕ έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν ισραηλινές ιστοσελίδες που μέχρι τώρα ήταν μπλοκαρισμένες, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Nα σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα η εταιρεία APEX National Investment των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι υπέγραψε εμπορική συμφωνία με την ισραηλινή TeraGroup, με βάση την οποία θα συνεργαστούν στην έρευνα για τον νέο κορονοϊό.
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο WAM του Άμπου Ντάμπι, αυτή είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφεται μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών αφότου ανακοινώθηκε η ομαλοποίηση των σχέσεών τους.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπόψιν, τα οποία ιδρύθηκαν το 1971 έγιναν έτσι, το πρώτο κράτος του Περσικού Κόλπου και το τρίτο αραβικό που αναγνωρίζει το Ισραήλ, μετά από την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Οι δύο σημειωτέον χώρες είχαν αρχίσει δειλά-δειλά να αναπτύσσουν σχέσεις μετά την συμφωνία του Όσλο το 1994, οι οποίες και ενισχύονταν χρόνο με το χρόνο. Το 2009, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συζητούσε ήδη με το Αμπού Ντάμπι ένα μέτωπο κοινής δράσης κατά του Ιράν, ενώ το 2015 το Ισραήλ προχώρησε στην ίδρυση γραφείου ενεργειακών υποθέσεων στα ΗΑΕ.
Αξίζει εντούτοις να επισημανθεί ότι σε διαφορετική κατεύθυνση από τα παραπάνω αραβικά κράτη, κινείται πιθανότατα το Koυβέιτ. Συγκεκριμένα, «η στάση του Κουβέιτ απέναντι στο Ισραήλ δεν έχει αλλάξει, μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Ισραηλινοί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», γράφει σήμερα η εφημερίδα al-Qabas επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. «Το Κουβέιτ», προσθέτει, «θα είναι η τελευταία χώρα που θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κουβέιτ υπόψιν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας.
«Η κουβεϊτιανή στάση είναι συνεπής με την εξωτερική πολιτική που τηρεί εδώ και δεκαετίες, στηρίζοντας τον παλαιστινιακό σκοπό, αφού αυτό είναι το πρωταρχικό ζήτημα για τους Άραβες. Θα δεχτεί μια λύση μόνο εφόσον την δέχονται οι Παλαιστίνιοι», υποστηρίζει η εν λόγω εφημερίδα.
Να σημειωθεί πως οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν τη συμφωνία μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ, ενώ η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ μέχρι στιγμής τηρούν σιγή για το θέμα σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ακόμη, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε χτες πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκαναν "τεράστιο λάθος" καταλήγοντας σε συμφωνία προς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η Ιρανός πρόεδρος προειδοποίησε το κράτος του Κόλπου να μην επιτρέψει στο Ισραήλ να έχει "πάτημα στην περιοχή". Η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, θεωρείται στρατηγική ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας θέσης των ΗΑΕ.
Ο δε εκπρόσωπος του του κυβερνητικού AKP στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, εξέφρασε χτες τη διαφωνία του με τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτική αυτοκτονία» για τον αγώνα των Παλαιστινίων.
Τέλος, η ΕΕ χαιρέτισε την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-ΗΑΕ επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η δέσμευση του Ισραήλ να αναστείλει τα σχέδια προσάρτησης είναι ένα θετικό βήμα». Όπως τόνισε ο Ζοζεπ Μπορέλ με ανάρτησή του στο Twitter «κάθε μονομερές βήμα πρέπει να αποφεύγεται. Η ΕΕ ενώνεται στη δέσμευση για διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση δύο κρατών με βάση διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους και το διεθνές δίκαιο».
EU welcomes Israel-UAE normalisation.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) August 15, 2020
Israel’s commitment to suspend annexation plans is a positive step. Any unilateral step should be avoided.
EU united in commitment to negotiated & viable two-state solution based on internationally agreed parameters & international law. https://t.co/3BBon2CdhK