Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για την είσοδό μας σε ένα είδους περιορισμένης κανονικότητας υψηλού ρίσκου, όπου παραμονεύουν «Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες». Ο ιός θα είναι εδώ και θα παραμονεύει αν μας αιχμαλωτίσει στις αρπάγες του, κάτι που έκανε ήδη στη Γερμανία, με την μικρή απόσυρση των μέτρων που έγινε εκεί και τη Μέρκελ να δηλώνει ανήσυχη.
Έτσι από Δευτέρα τελειώνει η φάση της εθνικής επανάπαυσης που μας δημιούργησε η καραντίνα, τελειώνει η κάποια ευφορία, η σιγουριά, και ένα αίσθημα εθνικής αυτοπεποίθησης, γιατί τα καταφέραμε καλύτερα από άλλους. Η κατάσταση μιας κοινωνίας «ελεύθερης πολιορκημένης» δεν μπορούσε να πάει μακρύτερα χωρίς να πνίξει και την ίδια την κοινωνία και την οικονομία. Η ζωή πάντα συνεχίζεται.
Από Δευτέρα είμαστε κάπως μόνοι και κάπως έκθετοι στην καταστροφική επιθετικότητα του ιού. Ο καθείς και η ατομική του ευθύνη. Θεωρείται δεδομένο ότι η νέα κατάσταση θα φέρει ευνοϊκές συνθήκες επώασης του ιού με αύξηση κρουσμάτων και προφανώς των θυμάτων. Στόχος είναι η ελεγχόμενη εξάπλωση και αυτό είναι ευθύνη όλων, Πολιτείας αλλά και πολιτών, που στο κάτω κάτω αυτοί θα πληρώσουν.
Με τη γρήγορη καραντίνα το ΕΣΥ δεν δοκιμάστηκε, δεν χρειάστηκε να φτάσει στα όριά του, όπως σε άλλες δυτικές χώρες. Ελπίδα είναι να μην χρειαστεί να μάθουμε αυτά τα όρια. Άλλωστε δόθηκε χρόνος να αναδιοργανωθεί, ενώ επιδείχτηκε και η ανάλογη πολιτική βούληση, πάντα στις δυνατότητες της χώρας.
Είναι δεδομένο ότι η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική, θα παραμένει με το «όπλο παρά πόδα», προκειμένου να αξιοποιήσει κάθε περιστασιακή αναζωπύρωση, και κάθε πιθανή αύξηση του ρυθμού θανάτων. Δεν είναι τυχαίο που από τον ΣΥΡΙΖΑ διοχέτευσαν τον προβληματισμό Τσίπρα για το «εσπευσμένο» άνοιγμα των σχολείων και ο Χαρίτσης δήλωσε πως οι πολίτες δεν έμειναν σπίτι για να κάνουν πειραματόζωα τα παιδιά τους. Είναι καθαρό ότι εγγράφουν υποθήκη ώστε να παρουσιαστούν εκ των υστέρων ως δικαιωμένοι, όταν θα καταγγέλλουν την κυβέρνηση στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων.
Ήδη οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο ξεσαλώνουν. Άρχισαν να διαδίδουν ότι θα πεθάνει κόσμος καθώς οι ΜΕΘ δεν επαρκούν, πράγμα που ουδείς γνωρίζει αφού όταν στην περίοδο που πέρασε γέμισαν παρά μόνο σε ποσοστό περί το 15%. Έχουν την «πολυτέλεια» να διαδίδουν τέτοια αφού δεν αναγκάστηκαν τα νοσοκομεία να φορτώνουν νεκρούς από τον κορονοϊό σε στρατιωτικά καμιόνια ελλείψει νεκροφόρων όπως στο Μπέργκαμο, και οι γιατροί δεν χρειάστηκε να μπουν στο υπαρξιακό δίλημμα των μικρών Θεών ποιον θα κρατήσουν στη ζωή.
Την ίδια στιγμή φυσικά σε ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων θα κλονιστεί ως ένα βαθμό και η απόλυτη εμπιστοσύνη που επιδεικνύει ο λαός στην αρμόδια επιτροπή και την κυβέρνηση.
Είναι κοινός τόπος ότι η επόμενη μέρα θα επιφέρει έναν παγκόσμιο οικονομικό Αρμαγεδδώνα. Υπάρχουν κράτη περισσότερο έτοιμα να ανταποκριθούν, σε σχέση με την εξασθενημένη Ελλάδα. Το πως θα ανταπεξέλθει η οικονομία αλλά και το κράτος στις υποχρεώσεις του, με τις αργόσυρτες διαδικασίες χρηματοδότησης από την ΕΕ , μάλλον αποτελεί πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο, παρόλη τη φαινομενική αυτοπεποίθηση που προσπαθεί να επιδείξει.
Η πανδημία έφερε αποδιάρθρωση των ήδη πληγωμένων από την δεκαετή κρίση εργασιακών σχέσεων και αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Ως γνωστόν ένας από τους πλέον κακοποιούς καπιταλισμούς παλαιόθεν είναι ο ελληνικός. Οι αυθαιρεσίες δεν συναντώνται κυρίως στο καταγγελλόμενο μεγάλο κεφάλαιο, όπου υπάρχουν πιο σαφείς και σύμφωνες με τον νόμο εργασιακές σχέσεις, αλλά στη θάλασσα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Οι καταγγελίες για στυγνή και παράνομη εκμετάλλευση πληθαίνουν, με το πλέον χαρακτηριστικό και συχνό, εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας και λαμβάνουν επίδομα από το κράτος, να καλούνται να εργαστούν τσάμπα υπό τον φόβο της απόλυσης.
Οι καιροί επιβάλλουν τις ανάγκες και υποδεικνύουν τις δικές τους λύσεις. Ο Πρωθυπουργός έδειξε ευλυγισία ανταποκρινόμενος στη έκτακτη υγειονομική ανάγκη που δημιούργησε ο ιός, χωρίς να παραμείνει προσκολλημένος σε ιδεολογικές αγκυλώσεις. Παράλληλα το επιτελείο του με το πρόγραμμα εξόδου έδειξε μέγιστη οργανωτικότητα μέχρι λεπτομέρειας - ασχέτως βέβαια αν θα τους βγει.
Είναι καιρός ο Πρωθυπουργός να επικεντρωθεί και στο εργασιακό περιβάλλον, δημιουργώντας μια δραστική και άτεγκτη Επιθεώρηση Εργασίας. Οι εργασιακοί χώροι δεν μπορούν να είναι σφαγείο εργασιακών δικαιωμάτων. Άλλωστε ο σύγχρονος καπιταλισμός θέλει ευχαριστημένους και ασφαλείς εργαζόμενους. Τότε είναι και πιο παραγωγικοί.