«Η διέλευση του φυσικού αερίου από τη δυτική Μακεδονία μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στη διαμόρφωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας καθηγητής Αντώνης Τουρλιδάκης.
Με αφορμή την παρουσίαση του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών που εγκαινιάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2016 με θέμα «τις Τεχνολογίες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων» σημείωσε: «Φιλοδοξούμε να διερευνήσουμε όλες εκείνες τις πτυχές που μπορούν να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας που έτσι κι αλλιώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά πράγματα της χώρας».
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας με πόρους που εξασφάλισε από την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, όπου στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η τελευταία, αποφάσισε να διαθέσει 32 εκ. ευρώ προς όφελος όλων των τοπικών κοινωνιών, απ'' όπου διέρχεται ο αγωγός. Ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης αποφάσισε να διαθέσει μέρος των χρημάτων στην επιστημονική έρευνα και χρηματοδοτεί δύο μεταπτυχιακά προγράμματα τόσο στο πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας όσο και στο ΤΕΙ.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που διοργανώνει το τμήμα Μηχανολόγων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κοζάνης θα είναι επιπέδου master και θα πραγματοποιείται στην Καστοριά. Η χρηματοδότηση θα είναι 100.000 κατ'' έτος με διάρκεια τα πέντε έτη. Στο πρόγραμμα θα επιλεγούν 40 υποψήφιοι, ενώ προβλέπονται δίδακτρα 4.000 ευρώ τον χρόνο.
Όπως ανέφερε ο Αντώνης Τουρλιδάκης, πρόθεση της πολυτεχνικής σχολής, αλλά και της περιφέρειας που χρηματοδοτεί τις μεταπτυχιακές σπουδές, είναι «να υπάρξουν υποτροφίες, ώστε οι υποψήφιοι φοιτητές να καταβάλουν μόνο το ήμισυ του κόστους της προβλεπόμενης συμμετοχής τους». Η πρόσκληση του προγράμματος θα απευθύνεται και στις χώρες διέλευσης του αγωγού, Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία, Τουρκία, και εάν υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός συμμετοχών -δηλώνουν από το Πολυτεχνείο- θα δημιουργηθεί ξεχωριστό τμήμα, όπου η διδασκαλία και όλο το πρόγραμμα θα είναι στην αγγλική γλώσσα.
Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας στον ενεργειακό τομέα, και συνεπώς να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί στο νέο εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ