Με την κυβέρνηση να αποσαφηνίζει ότι δεν τίθεται θέμα ενός νέου καθολικού lockdown, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Τρίτη προσανατολίζονται στους ανεμβολίαστους. «Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται;», είναι το ερώτημα που έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας επιβεβαιώνοντας και τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες τα μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους καθιστώντας απαγορευτική την είσοδο τους σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται και οι διαδικασίες προσέλευσης στην εργασία τους με τεστ που δεν θα είναι πλέον δωρεάν πέραν αυτών που διεξάγει ο ΕΟΔΥ.
Στο τραπέζι και ο τρόπος που θα ανοίξουν τα σχολεία καθώς και η διαδικασία που θα αφορά στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.
Η μετάλλαξη Δέλτα, η επιστροφή των εκδρομέων και η αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων έχει θέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κόκκινο συναγερμό, όπως και το γεγονός ότι αυξάνονται οι διασωληνώσεις, αλλά και οι θάνατοι νέων ανθρώπων.
Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ – Ανησυχία για μετάλλαξη Δέλτα και επιστροφή εκδρομέων
Οι ελπίδες πως το καλοκαίρι - που η κοινωνική ζωή μεταφέρεται σε εξωτερικούς χώρους - θα συμβάλλει καθοριστικά στο να μειωθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες των ασθενών Covid εξανεμίστηκαν λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα η οποία έχει επικρατήσει σε ποσοστό 85% στην πατρίδα μας και στις περισσότερες χώρες, στέλνοντας σε όλους ηχηρό μήνυμα πως ο κορονοϊός δεν πάει διακοπές!
Παρότι ωστόσο ένα μεγάλο μέρος των πολιτών εξακολουθεί να είναι σε διακοπές απολαμβάνοντας τις τελευταίες ημέρες χαλάρωσης πριν τη μεγάλη επιστροφή στο γραφείο, το σχολείο και το πανεπιστήμιο, τα κρούσματα παραμένουν σε σταθερό υψηλό επίπεδο, με τις νοσηλείες να ανεβαίνουν, τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και τους θανάτους να φτάνουν τους 30 μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου είχαν παραμείνει αισθητά λιγότεροι.
Τον τελευταίο μήνα ο αριθμός των νοσηλευομένων με covid λοίμωξη αυξήθηκε κατά 95% (από 961 σε 1872) και ο αριθμός των διασωληνωμένων στην Εντατική έκανε ακόμα μεγαλύτερο «άλμα» καθώς αυξήθηκε κατά 125% (από 133 σε 299).
N. Καπραβέλος: Χρειάζονται δραματικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους
«Χρειάζονται δραματικά περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους το χειμώνα» επεσήμανε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος ζητώντας την αναπροσαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτόκολλων. «Μην απορήσετε εάν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου πιάσουμε και τους 500 και τους 700 και τους 800 διασωληνωμένους», τόνισε.
«Εμείς χθες περάσαμε μια τραγική μέρα τα κρεβάτια ΜΕΘ πλέον είναι γεμάτα… Είχα δίλημμα, έναν εφιάλτη, ένα 22 χρονών παιδί με λευχαιμία που ήθελε εντατική, δεν είχαμε κρεβάτι, και έναν 62 χρονών COVID ανεμβολίαστο ο οποίος ήθελε κρεβάτι ΜΕΘ. Υπήρξε αναστάτωση σε όλο το νοσοκομείο. Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη, χρειάζεται να δώσουμε άλλες κλίνες ΜΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
«Πήραμε κρεβάτια από άλλες ειδικότητες, κρίσιμες, για να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες COVID. Βλέπω ξανά τον εφιάλτη να έρχεται μπροστά μου, όταν από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Νοεμβρίου όλη η Ευρώπη θα έχει πολύ χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες», σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναπροσαρμογής όλων των υγειονομικών πρωτόκολλων, τη χρήση μασκών παντού εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, την αύξηση εμβολιασμών, την επιτάχυνση της τρίτης δόσης για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τους υγειονομικούς.
Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος, «χρειάζονται δραματικά περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους. Το χειμώνα δεν πρέπει να συνυπάρχουν ανεμβολίαστοι με εμβολιασμένους, και μάλιστα χωρίς τεστ, στους κλειστούς χώρους. Θα είναι μια καινούργια ωρολογιακή βόμβα αν δεν αυστηροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα ζήσουμε μια υγειονομική τραγωδία μετά τις 20 Σεπτεμβρίου - τέλος Νοεμβρίου».
«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, οι εμβολιασμοί άνω των 12 δε γίνονται για τους μεγαλύτερους, αλλά κυρίως για τα παιδιά. Σε αυτή τη φάση είχαμε την πολυτέλεια να μετατρέψουμε μια άλλη ειδική μονάδα απολύτως πολύτιμη για να τους εξυπηρετήσουμε και τους δύο, σε λίγο φοβάμαι δεν θα έχουμε, αυτός ο ρυθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει να αυξάνεται», προειδοποίησε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Θ. Βασιλακόπουλος: Οι ανεμβολίαστοι σέρνουν τον χορό της πανδημίας κορονοϊού
«Αυτοί που σέρνουν τον χορό, με αδιανόητα μεγάλο ποσοστό, είναι οι άνθρωποι που επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους -δυσνόητους για μένα- να μην εμβολιαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατική Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας ότι το στέλεχος Δέλτα, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό, επικράτησε και τώρα έχουμε μια πανδημία ανεμβολίαστων.
Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή, οι εντατικές έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν καθώς έχουμε ήδη 300 ασθενείς σε ΜΕΘ, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε «στην καρδιά του καλοκαιριού» και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτήν την περίοδο, δεν «βοηθούν» τυπικά τον ιό να διασπείρεται.
«Φοβάμαι τι θα συμβεί όταν επιστρέψουμε όλοι στις πόλεις μας», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος εκτιμώντας πως ο Σεπτέμβρης θα είναι πολύ πιο δύσκολος από τον Αύγουστο.
Στ. Πέτσας: Τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε νωρίτερα σήμερα ότι τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.
«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι' αυτό τα μέτρα κύρια θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Πέτσας.
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο για περιορισμούς… Άρα στους κλειστούς χώρους πρέπει να επιτρέψουμε την κινητικότητα στους εμβολιασμένους. Για τους άλλους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ας φοβούνται περισσότερο για τους γύρω τους» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
«Εκτός από την πολιτική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική. Ποια είναι η πολιτική ευθύνη όταν κάποιος αρνείται να εμβολιαστεί;» διερωτήθηκε ο κ. Πέτσας. «Υπάρχει το συλλογικό» πρόσθεσε.
Κλειστοί χώροι μόνο με εμβολιασμένους - Επιστρέφει πιθανόν η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους
Τούτων λεχθέντων, αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση να καταστήσει σαφές το μήνυμα ότι η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή δεν πρόκειται να ανασταλούν ξανά το φθινόπωρο.
Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ξεκάθαρος δηλώνοντας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι «δεν θα πάμε σε νέο lockdown», το κυβερνητικό επιτελείο παραμένει σταθερό στη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς, ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας. Αντιθέτως, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.
Συγκεκριμένα όπως προανήγγειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Τρίτη. «Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» ανέφερε ενδεικτικά.
«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο», υπογράμμισε για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου. «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το πρώτο μέτρο που θα επανέλθει πιθανότατα, είναι η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για όλους τους πολίτες. Ωστόσο, τα υπόλοιπα θα αφορούν σε ανεμβολίαστους.
Στις ανακοινώσεις θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα περικλείεται το μέτρο, σύμφωνα με το οποίο κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης δεν θα δέχονται πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Κάτι το οποίο σημαίνει ό,τι οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν και πολλές επιλογές για να διασκεδάσουν.
Εντούτοις, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπάρχει μία εκκρεμότητα για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ.
Ποια μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν
- Σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αναμένεται να επιβληθεί η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού μοριακού ή rapid test, όπως θα ισχύσει και για ανεμβολίαστους καθηγητές ΑΕΙ και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα εισέρχεται το κοινό σε γήπεδα. Όσον αφορά τον μαζικό αθλητισμό, μόνο 5% θα είναι οι ανεμβολίαστοι σε αγώνες άνω των 300 ατόμων.
- Καθηγητές σε Πανεπιστήμια και δάσκαλοι στα σχολεία θα προσέρχονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή με 2 αρνητικά εργαστηριακά τεστ/εβδομάδα τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι.
- Οι μαθητές οφείλουν να πραγματοποιούν 2 self test την εβδομάδα- το κόστος των οποίων καλύπτει το κράτος ή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για άνω των 12 ετών).
O ρυθμός των εμβολιασμών
Παράλληλα αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό τις πρώτες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με τις μέρες πριν τη Γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Έως την Παρασκευή είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση περισσότεροι από 5,89 εκατομμύρια πολίτες ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τα 5,6 εκατομμύρια.
Υπογραμμίζεται ότι η στρατηγική της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, φαίνεται πάντως να αποδίδει, όπως δείχνουν και τα χθεσινά στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στα οποία καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.
Πιο συγκεκριμένα, στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας τον Ιούλιο το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι πάνω από το 85%. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις δημόσιες δομές, όπου τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων, ενώ σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα από την ελληνική κυβέρνηση νέο video «Τηρούμε τα μέτρα και εμβολιαζόμαστε» με αναλυτικές συμβουλές για την ασφαλή επιστροφή από τις διακοπές.