Ο Νικολά Σαρκοζί, που έχει ξεκινήσει μια ευρεία εκστρατεία προκειμένου να κερδίσει το χρίσμα του κόμματός του για να εκπροσωπήσει τη γαλλική δεξιά στις προεδρικές εκλογές του 2017, προκάλεσε σήμερα μια νέα αντιπαράθεση για την "εθνική ταυτότητα", όταν δήλωσε ότι όταν μετανάστης αποκτά τη γαλλική υπηκοότητα θα πρέπει να θεωρεί πλέον ότι οι πρόγονοί του ήταν οι Γαλάτες.
"Αν κάποιος θέλει να γίνει Γάλλος, μιλάει γαλλικά, ζει σαν Γάλλος (...) Όταν γίνεστε Γάλλοι, οι πρόγονοί σας είναι οι Γαλάτες" είπε ο πρώην πρόεδρος (2007-12) που κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι θέλει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς εκμεταλλευόμενος το θέμα της μετανάστευσης.
Υπενθυμίζοντας ότι ο πατέρας του ήταν Ούγγρος και ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, Έλληνας, ο Σαρκοζί υπογράμμισε ότι παρ'' όλ'' αυτά, δεν έμαθε την ιστορία ούτε της Ουγγαρίας, ούτε της Ελλάδας. Εξέφρασε τη λύπη του για μια πολιτική "ενσωμάτωσης που δεν προχωρά" και ζήτησε την "αφομοίωση" των αλλοδαπών που θέλουν να γίνουν Γάλλοι.
Όμως η ιδέα να αναγάγει κανείς την καταγωγή των Γάλλων μόνο στους κελτικούς λαούς που ζούσαν στη Γαλατία επί πολλούς αιώνες προ Χριστού –και που στη λαϊκή φαντασία έχουν σχεδόν ταυτιστεί πλέον με τον μυστακοφόρο πολεμιστή Αστερίξ και τον αχώριστο σύντροφό του, τον Οβελίξ– προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. Ο Μπρούνο Λε Μερ, που διεκδικεί επίσης το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, είπε ότι μια προγιαγιά του ήταν Βραζιλιάνα και ένας παππούς είχε ζήσει στην Αλγερία, ωστόσο ο ίδιος αισθάνεται "ολοκληρωτικά και υπερήφανα Γάλλος".
"Η Γαλλία έχει έναν πολιτισμό αρκετά ισχυρό ώστε να μπορεί να δέχεται επιρροές από άλλους πολιτισμούς χωρίς να αποκηρύσσει τον εαυτό της, δηλαδή την ιστορία, τη μνήμη, ένα πραγματικά μυθικό ιστορικό χρονολόγιο", τόνισε.
Οι δηλώσεις του Σαρκοζί προκάλεσαν επίσης σάλο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης: οι χρήστες έκαναν χιούμορ με τον πρώην πρόεδρο και πολλοί ανάρτησαν φωτογραφίες του στις οποίες φοράει το κράνος του... Αστερίξ.
"Θα πρέπει να διδάξουμε ιστορία στον κύριο Σαρκοζί που προφανώς έχει ανάγκη αυτό το μάθημα;" διερωτήθηκε η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ. "Ασφαλώς, μεταξύ των προγόνων μας ήταν οι Γαλάτες, όμως ήταν επίσης οι Ρωμαίοι, οι Νορμανδοί, οι Κέλτες, οι Βουργουνδοί", σχολίασε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι iTele. "Κι έπειτα, με τον καιρό, η Γαλλία προσάρτησε κι άλλα εδάφη: τη Νίκαια, την Κορσική, τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα... και κατόπιν είχαμε τους Άραβες, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, αυτό είναι η Γαλλία (...) Σταματήστε την εσωστρέφεια", κατέληξε η υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ