Για να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων του lockdown θα πρέπει αφενός να πέσουν τα κρούσματα σε τριψήφια νούμερα και αφετέρου και να υπάρξει μια ανάσα στις ΜΕΘ όπου οι κλίνες έχουν σχεδόν γεμίσει, επισήμανε ο Ν. Σύψας..
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής επισήμανε πως «ήδη υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες και είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια έστω μικρή καθοδική τάση».
Όπως τόνισε, «αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει αυτή η περίοδος τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων».
«Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%.», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης στο τέλος του μήνα.
«Κατ’ αρχάς η ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε οριστικά. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Οσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε ο κ. Σύψας.
Ο κ. Σύψας εκτίμησε πως μέχρι την άνοιξη θα πάμε σε μία περίοδο με κυλιόμενα lockdown, την λεγόμενη τακτική «ακορντεόν» που είναι και στα πλάνα του σχεδιασμού της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο καθηγητής είπε ότι ο οργανισμός θα αρχίσει να δημιουργεί αντισώματα μετά από έναν μήνα οπότε θα πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί οι πολίτες. Σημείωσε μάλιστα πως τον χειμώνα του 2021 αναμένεται να υπάρχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού, που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος.