Νέα αντιπαράθεση εκδηλώθηκε ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη για όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντανά. Το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «όποτε ο Πρόεδρος μένει εκτεθειμένος από δικές του πράξεις, παραλείψεις και κακούς χειρισμούς, όποτε ξεμένει από επιχειρήματα, καταγγέλλει υπόσκαψη των προσπαθειών του».
Στην ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης «είχε ενώπιόν του έγγραφο, το οποίο κατατέθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ με θέσεις κατάργησης εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, ανέκαθεν ζητούμενο για την πλευρά μας και κατάφερε να αφήσει την Τουρκία να βγει αλώβητη από αυτήν τη διαδικασία».
Πρέπει να μάθει ο κ. Αναστασιάδης «να διαπραγματεύεται με ηρεμία σε κρίσιμες διασκέψεις για τον μέλλον του κυπριακού λαού, ιδιαίτερα, όταν βρίσκεται απέναντι από τον γ.γ. του ΟΗΕ», υποστηρίζει το ΑΚΕΛ.
Απαντώντας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ επιμένει να κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά «για προεκλογικούς λόγους αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην εθνική μας υπόθεση».
Όσον αφορά τώρα τα ερωτήματα του ΑΚΕΛ για το άτυπο έγγραφο του γ.γ. του ΟΗΕ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι «αυτό και με διευκρίνιση του ιδίου του γ.γ. του ΟΗΕ, μετά από ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το δείπνο δεν συνδεόταν με την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά διατυπώνονταν εισηγήσεις υπό τη μορφή τίτλων για την αρχιτεκτονική επιπέδων παρακολούθησης και εφαρμογής της λύσης».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, την ίδια ώρα που παρέλαβε το έγγραφο το απέστειλε, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, μέσω συνεργατών του για απόψεις σε τέσσερα μέλη της ομάδας στήριξης διαπραγματευτή, που ασχολούνταν με θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και εφαρμογής της λύσης.
Όταν έλαβε τις επισημάνσεις και κάποιες ενστάσεις αυτών των μελών, προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος, τις κατέθεσε την ίδια ώρα στο δείπνο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατέθεσαν τις απόψεις τους, ενώ η Τουρκία αρνήθηκε να το συζητήσει, σημειώνεται.
Ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συζήτηση για το πλαίσιο Γκουντέρες και ειδικότερα για την κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, ήταν στην κορύφωση της και δεν υπήρχε συμφωνία, «τότε πώς θα μπορούσε να συζητηθεί η αρχιτεκτονική της εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία;», διερωτάται ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στην απάντηση του προς το ΑΚΕΛ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ