Νίκος Παππάς: Η κυβέρνηση έχει σαφές πλαίσιο και σχέδιο που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις

Νίκος Παππάς: Η κυβέρνηση έχει σαφές πλαίσιο και σχέδιο που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις

Αιχμές κατά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και του Γιάννη Πανούση αφήνει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Επίσης, δεν παραλείπει να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία και φυσικά δεν παραλείπει να υπεραμυνθεί της συμφωνίας της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία.

 «Η πλειοψηφία είναι καθαρή και έχει ισχυρό κορμό που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ έχει σαφές πλαίσιο και σχέδιο, εγκεκριμένο πρόσφατα από το λαό. Προσέθεσε ότι η χώρα έχει «σταθερότητα, ανακάμπτει και προχωρά σε μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται βέβαια διάλογο και συναινέσεις».

Την ίδια στιγμή, όμως, επιτίθεται κατά της ΝΔ ασκώντας της κριτική ότι πόνταρε στο ενδεχόμενο χρηματοπιστωτικού ατυχήματος και καταστροφής για να δικαιώσει την «κοντόθωρη και επικίνδυνη για την κοινωνία σύλληψη», ενώ υποστήριξε πως με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη σταθεροποίηση της χώρας, «αυτό το αφήγημα εξαντλεί εκ των πραγμάτων την όποια του χρησιμότητα». «Συνεπώς», αναφέρει ο Νίκος Παππάς, «η ΝΔ ψάχνει εναγωνίως τρόπο να κάνει αντιπολίτευση».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει και τις επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνηση. Αναφέρει ειδικότερα, ότι με το να έχει καταρρεύσει το παλιό αφήγημα και με το γεγονός πως δεν μπορούν να πουν ότι θα έφερναν καλύτερη συμφωνία, «τους μένει λοιπόν μια σκανδαλολογία». «Συνιστώ απλώς προσοχή, γιατί όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα της διαπλοκής, τον τρώνε οι κότες των συμφερόντων», υπογραμμίζει. Επιπλέον, σχετικά με τα πυρά της αντιπολίτευσης και ορισμένων ΜΜΕ που συγκεντρώνονται στο πρόσωπό του, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι «η προέλευση ορισμένων εκ των επιθέσεων είναι σαφές ότι συνδέεται με τις επιλογές της κυβέρνησης στον χώρο των μέσων ενημέρωσης». Επισημαίνει ότι η κριτική επί της ουσίας των πεπραγμένων της κυβέρνησης είναι απαραίτητη, καλοδεχούμενη και τη βοηθάει πολλές φορές να βελτιώνεται. Τονίζει, ωστόσο, ότι «η λάσπη, η συκοφαντία και τα ψεύδη χαρακτηρίζουν όσους τα λένε αλλά κυρίως αφήνουν γυμνή τη σκοπιμότητα και την κατάστασή τους». Δηλώνει δε εκ νέου ότι οι διαδικασίες ελέγχου και αδειοδοτήσεων θα προχωρήσουν κανονικά και εύχεται επίσης ο νέος πρόεδρος της ΝΔ να συμβάλει ώστε άμεσα να υπάρχει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Απαντά ότι δεν πρέπει να αποκλείονται νέες «παγίδες» από μερίδα των εταίρων και δανειστών στα επόμενα θέματα της διαπραγμάτευσης, ωστόσο για τον υπουργό Επικρατείας «το θέμα είναι η Ελλάδα να αναπτύξει όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες, να εξαντλήσει τα περιθώρια συμμαχιών, να ασκήσει και αυτή με τη σειρά της τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσει, για να ευοδωθούν λύσεις που θα μειώνουν τις ανισότητες και θα μας ξαναβάλουν σε τροχιά ανάπτυξης».

Υπεραμύνεται της συμφωνίας της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναφερόμενος αναλυτικά στο τί επετεύχθη με αυτή τη διαπραγμάτευση, και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς προστατεύουμε τα χαμηλά εισοδήματα» και πως «όσοι έχουν μπει στον νόμο Κατσέλη παραμένουν». Καταλογίζει στη ΝΔ πως προσπαθεί να πείσει ότι υπήρχε στην Ελλάδα πλήρης προστασία και ότι η κυβέρνηση την έκανε μερική, για να συμπληρώσει πως «θα έπρεπε να ντρέπονται» και πως «οι οπαδοί και προπαγανδιστές των τρισχειρότερων μέτρων θα έπρεπε να κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους».

Σχετικά με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «για πρώτη φορά έγιναν εκλογές μετά τη συμφωνία» και «γνώριζαν όλοι οι υποψήφιοι το πλαίσιο της συμφωνίας στο οποίο θα πορευτούμε». «Τον Γαβριήλ τον εκτιμώ, αλλά η επιλογή και κυρίως ο χρόνος που επέλεξε να το κάνει, είναι δύσκολο να εξηγηθούν πολιτικά», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το θέμα των καταγγελιών Πανούση, σχολιάζει ότι «διαφοροποιεί τις εκδοχές της ιστορίας του, ανάλογα με την περίσταση» και πως η κοινωνία, που δίνει μάχη να σταθεί όρθια και να προχωρήσει, «δεν αντέχει άλλες παραδοξότητες». Ο υπουργός Επικρατείας διερωτάται: «Τί έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως καθ'' ύλην αρμόδιος για την ασφάλεια; Πώς προκύπτουν αυτά που ισχυρίζεται; Πώς στήθηκαν τα γραφικά στα δελτία που μόνο ρεπορτάζ δεν ήταν; Η κατηγορία απέναντι στην εφημερίδα σας, δε, νομίζω ότι είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή». «Ασάφειες, αντιφάσεις και αναπάντητα ερωτήματα», σχολιάζει ο Νίκος Παππάς.