Τη δυναμική υποστήριξη από την Προεδρία της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, της ενταξιακής πορείας της στην ΕΕ προσδοκά η Σερβία, της οποίας ο Πρόεδρος Aleksandar Vucic αναμένεται μεθαύριο Παρασκευή στη Βιέννη για επίσημη επίσκεψη. Ο Σέρβος Πρόεδρος οποίας θα έχει συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό του Alexander Van der Bellen και θα συναντηθεί με τον νέο καγκελάριο Sebastian Kurz.
Αμέσως μετά τις πρόωρες αυστριακές βουλευτικές εκλογές, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Aleksandar Vucic -ο οποίος εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας του πέρυσι τον Απρίλιο, έχοντας διατελέσει νωρίτερα πρωθυπουργός- είχε εκφράσει την ελπίδα για περαιτέρω βελτίωση των ήδη καλών σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και την Αυστρία, οι οποίες, μεταξύ άλλων, είχαν μία πολύ στενή συνεργασία στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης στα Βαλκάνια το 2015.
Έχοντας στόχο την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ το 2025, το Βελιγράδι έχει «ανοίξει» έως τώρα 12 από τα 35 κεφάλαια με τις Βρυξέλλες, με τα δύο από αυτά να έχουν «κλείσει» προς το παρόν, ενώ ιδιαίτερα δύσκολο φέρεται να εμφανίζεται για τη σερβική πλευρά το Κεφάλαιο 35, που αναφέρεται στην εξομάλυνση των σχέσεων με την πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία του Κοσόβου, της οποίας την ανεξαρτητοποίηση, πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, εξακολουθεί να απορρίπτει το Βελιγράδι.
Ο Aleksandar Vucic είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βιέννη τον Αύγουστο του 2016, ως πρωθυπουργός, τότε, της Σερβίας, την οποία ανταπέδωσε πέρυσι τον Φεβρουάριο ο τότε Αυστριακός καγκελάριος Christian Kern, διαβεβαιώνοντας τους συνομιλητές του στο Βελιγράδι για την επιθυμία της χώρας του να συνεχίσει την «ενεργή υποστήριξή» της στην υποψήφια προς ένταξη Σερβία, με την οποία οι διμερείς σχέσεις είναι «εντατικές και πολύ καλές».
Η Αυστρία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη Σερβία, των οποίων το ύψος ανέρχονταν το 2016 σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στενές είναι και οι κοινωνικές διασυνδέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς στην Αυστρία ζουν σήμερα 118.669 Σέρβοι οι οποίοι αποτελούν, μετά τους Γερμανούς, την πολυπληθέστερη ξένη κοινότητα ευρωπαϊκής χώρας.
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό κυριαρχεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια τις πολιτικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Αυστρία και Σερβία, την οποία Αυστριακοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως τον «κεντρικό εταίρο» της Βιέννης στα Βαλκάνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP