Αντιμέτωπος με τους διεθνείς συμμάχους των ΗΠΑ θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην ετήσια διάσκεψη της ομάδας των οικονομικά αναπτυγμένων κρατών G7 για ζητήματα που άπτονται του ελεύθερου εμπορίου, αλλά και των διεθνών συμφωνιών σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Η διάσκεψη πραγματοποιείται στην Σικελία, στη σκιά της Αίτνας, του πιο ενεργού ευρωπαϊκού ηφαιστείου, με τη Μεσόγειο να απλώνεται στα πόδια της.
Προσφέροντας ένα απαράμιλλο φυσικό τοπίο, αλλά και πολυτελείς ανέσεις, οι Ιταλοί ελπίζουν ότι οι ηγέτες των πιο αναπτυγμένων οικονομιών θα έχουν την διάθεση να προχωρήσουν σε ουσιαστικές συζητήσεις για θέματα οικονομικού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών, η πολεμική κατάσταση στη Συρία, η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και οι σημερινές προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην ατζέντα των συνομιλιών έχει επίσης κυρίαρχη θέση και η διεθνής ασφάλεια έναντι της τρομοκρατίας, μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Δευτέρας, σε συναυλία στο Μάντσεστερ με συνέπεια των θάνατο 22 ανθρώπων.
Υψηλόβαθμος Ιταλός διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, αλλά και του Κανάδα φαίνεται να έχουν τις ίδιες απόψεις σε αρκετά θέματα, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παραμένει απομονωμένη στα ζητήματα που σχετίζονται με το εμπόριο, αλλά και το περιβάλλον.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ από την πλευρά τους επιδιώκουν μία δέσμευση των ΗΠΑ για “την καταπολέμηση όλων των μορφών προστατευτισμού” δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε ανώνυμα. Από την άλλη μεριά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο για τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου.
“Θα γίνει μία ουσιαστική συζήτηση για το εμπόριο και θα δοθεί έμφαση στο ελεύθερο εμπόριο,” δήλωσε από την πλευρά του, σύμβουλος του Λευκού Οίκου με έμφαση στα οικονομικά θέματα. Παράλληλα, συζητήσεις ζωτικού ενδιαφέροντος αναμένεται να γίνουν και για τα ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην αμερικανική στάση έναντι των προβλέψεων της Συμφωνίας του Παρισιού (2015) για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ο ίδιος σύμβουλος δήλωσε ότι ο Τραμπ, που έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη “φάρσα”, θα λάβει τις αποφάσεις του όταν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η προτεραιότητα του Αμερικανού προέδρου παραμένει στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ότι θα ασκήσουν πιέσεις για τη λήψη αποφάσεων από την Ουάσιγκτον αναφορικά με την μεταβολή του κλίματος, καθώς η υλοποίηση της συμφωνίας υποστηρίζεται ουσιαστικά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
“Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική ευκαιρία που έχει η διεθνής κοινότητα προκειμένου να πιέσει την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις για την πολιτική της σε θέμα προστασίας του περιβάλλοντος,” δηλώνει ο Τρίστεν Νέιλορ, εισηγητής σε θέματα ανάπτυξης από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κι αναπληρωτής διευθυντής της επιστημονικής ομάδας (G20 Research Group).
Ο Τραμπ κατά το τελευταίο σκέλος της εννιαήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από την Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, έφτασε στην Σικελία χθες το βράδυ. Στις Βρυξέλλες άσκησε κριτική στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για τις “χρόνιες καθυστερήσεις” στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, έναντι της συμμαχίας.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος ηγέτης που συμμετέχει για πρώτη φορά σε διάσκεψη των G7. Για πρώτη φορά συμμετέχουν επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Ωστόσο, η Βρετανή πρωθυπουργός αναμένεται ν'' αναχωρήσει μία ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη των εργασιών της συνόδου, εξαιτίας των τραγικών εξελίξεων από την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ.
Από την πλευρά της, η Ιταλία που φιλοξενεί την διάσκεψη αυτή θα προσπαθήσει να στρέψει το ενδιαφέρον των ηγετών στην Αφρική, η οποία απέχει μόλις 225 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σικελίας. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική έχουν φτάσει με βάρκες στην Ιταλία από το 2014 εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες χάους που επικρατούν στην Λιβύη.
Κατά την αυριανή ημέρα των εργασιών της G7 θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Τυνησίας, της Αιθιοπίας, του Νίγηρα, της Νιγηρίας, αλλά και της Κένυας, προκειμένου να παρουσιάσουν τις επενδυτικές δυνατότητες των χωρών τους στον κρίσιμο αναπτυξιακό τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Η ανάπτυξη των οικονομιών της Αφρικής μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό του κύματος της παράνομης μετανάστευσης προς την Ιταλία και την Ευρώπη.
Οι εργασίες της συνόδου της G7 θα διεξαχθούν χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας, που αποπέμφθηκε το 2014, μετά τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάληψη της Κριμαίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ