Ο διεθνής Τύπος για τις ολλανδικές εκλογές

Ο διεθνής Τύπος για τις ολλανδικές εκλογές

Στο γεγονός ότι η νίκη του Mark Rutte στις ολλανδικές εκλογές σηματοδοτεί μια ευρύτερη επικράτηση επί της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, εστιάζουν τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. 

«Οι ευρωπαίοι ακροδεξιοί λαϊκιστές αποτύχανε στο πρώτο τεστ», τιτλοφορείται το άρθρο του CNN για τις εκλογές στην Ολλανδία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νίκη του Mark Rutte προσέφερε ανακούφιση στην Ευρώπη. 

Για τους New York Times «Ο Geert Wilders δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις καθώς οι Ολλανδοί διαμοίρασαν τις ψήφους τους». Ο ακροδεξιός πολιτικός δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που είχε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, καθώς κέρδισε μεν έδρες στο κοινοβούλιο, ωστόσο τα ποσοστά του έδειξαν ότι απέτυχε να πείσει με τις ακραίες θέσεις του για την αποαγόρευση του ισλμισμού και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το άρθρο. 

«Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι διέλυσαν τις ελπίδες του λαϊκιστή Wilders», είναι ο τίτλος του άρθρου των Financial Times για τις ολλανδικές εκλογές.

Στο ίδιο πνεύμα, το euroactiv αναφέρει ότι «Οι ολλανδικές εκλογές προσέφεραν ανακούφιση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις». Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών που έδειξαν άνετη επικράτηση του Mark Rutte επί του Geert Wilders, χαιρετίστηκαν με ανακούφιση από τον ευρωπαϊκό πολιτικό κόσμο, εν μέσω φόβων για την επικράτηση του λαϊκισμού στην Ευρώπη. 

Το associated press αναφέρει ότι έπειτα από τη ψήφο για την αποχώρηση από την ΕΕ στη Βρετανία και την εκλογή του Donald Trump στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, οι Ολλανδοί είπαν «όχι» στο «λάθος τύπου λαϊκισμό», κάνοντας αναφορά στις πρώτες δηλώσεις του Mark Rutte, μετά τα exit polls.