Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι επιθυμεί η Βρετανία να εξέλθει από την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, προειδοποιώντας ότι η απόφαση του David Cameron να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων Brexit μέχρι ο διάδοχός του είναι στη θέση του μπορεί να μην είναι αρκετά γρήγορη.
Συγεκεκριμένα, ο Martin Schulz δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι οι δικηγόροι της ΕΕ εξετάζουν το κατά πόσο είναι δυνατό να επιταχυνθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας - το άρθρο που προβλέπει την έξοδο χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Schulz δήλωσε πως η αβεβαιότητα ήταν «το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε», προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι «μια ολόκληρη ήπειρο θα είναι όμηρος της εσωτερικής διαμάχης του κόμματος των Συντηρητικών» (της Βρετανίας: Tory).
«Αμφιβάλλω ότι είναι μόνο στα χέρια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτή τη μονομερή δήλωση ότι επιθυμούν να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά δεν πρέπει να αποτελέσει την τελευταία λέξη».
Επίσης, την Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο Martin Schulz, μετά την έκτακτη διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.
Η γραμμή του Ευρωκοινουβουλίου είναι «ξεκάθαρη» είχε δηλώσει το πρωί, λίγο πριν κατευθυνθεί στη συνάντηση των τριών προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του Ολλανδού πρωθυπουργού, που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ στην έδρα της Επιτροπής.
«Λυπούμαστε πολύ για την απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων αλλά ήταν μια κυρίαρχη έκφραση της βούλησης των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα είναι μια δύσκολη στιγμή και για τις δύο πλευρές. Ο Schulz αναφέρθηκε και στη δήλωση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, ότι θα παραιτηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό ο M. Schulz επεσήμανε την ανάγκη μιας ταχείας και σαφής διαπραγμάτευσης για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι η βούληση των ψηφοφόρων πρέπει να γίνει σεβαστή, ενώ ανέφερε πως για 40 χρόνια οι σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ ήταν διφορούμενες.
For 40 yrs #UK relation with #EU was ambiguous. Now it''s clear. Will of voters must be respected. Now need speedy & clear exit negotiation
— EP President (@EP_President) June 24, 2016
Το πρωί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας στην εκπομπή «Morgenmagazin» των δημόσιων καναλιών της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF, ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία στέκεται μετά την απόφαση για Brexit ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής.
«Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα».
Η ΕΕ έχει τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο και η Μεγάλη Βρετανία έκοψε τους δεσμούς της με αυτή την αγορά. Αυτό θα έχει συνέπειες και δεν νομίζω ότι άλλες χώρες θα ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι, τόνισε ο M. Schulz.
Ωστόσο, κατέληξε ότι δεν είναι σοκαρισμένος και «ήμασταν προετοιμασμένοι».