Με την υπόσχεση να απελευθερώσει την προβληματική οικονομία της χώρας και να δώσει τέλος στις διχαστικές τάσεις της κοινωνίας ο φιλελεύθερος Mauricio Macri κέρδισε τις εκλογές στην Αργεντινή, αλλάζοντας τα πολιτικά δεδομένα της χώρας έπειτα από 12 χρόνια και δημιουργώντας τις βάσεις για ευρύτερες πολιτικές αλλαγές στη Λατινική Αμερική.
Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Daniel Scioli, παραδέχτηκε την ήττα του και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον M. Macri τον συνεχάρη. Με πάνω από το 98% των ψήφων καταμετρημένων, ο Macri συγκεντρώνει το 51,5%, ενώ ο Scioli ακολουθεί με 48,5%, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται στοιχεία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου.
“Μια υπέροχη νέα φάση ξεκινά για την Αργεντινή”, δήλωσε ο M. Macri στη νικητήρια ομιλία του.
Ο 56 χρονος δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου, είναι ένας πλούσιος επιχειρηματίας και πρώην επικεφαλής μιας από τις διασημότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας, της Μπόκα Τζούνιορς. Στην οικονομική του ατζέντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η άρση των συναλλαγματικών ελέγχων και η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές των hedge fund για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η μείωση του πληθωρισμού που βρίσκεται πάνω από το 20% καθώς και η διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας που είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 30 ετών.
Η ανάκαμψη της χώρας περιλαμβάνει εμπόδια όπως οι μη βιώσιμες δαπάνες, ο πληθωρισμός αλλά και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που κινούνται σε χαμηλά εννέα ετών. Επίσης, το χρέος της χώρας εμποδίζει την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου.
Ο Scioli και οι υποστηρικτές του είχαν προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους για πολιτικές “άγριου καπιταλισμού” όπως τις χαρακτήρισαν, οι οποίες θα αμαυρώσουν κοινωνικά προγράμματα ζωτικής σημασίας και θα δημιουργήσουν μια οικονομία που ικανοποιεί τους πλούσιους.
Η Αργεντινή, υπό την προεδρία της Cristina Fernandez de Kirchner από το 2007, η οποία διαδέχθηκε το σύζυγό της και δεν είχε δικαίωμα για τρίτη προεδρική θητεία σύμφωνα με το Σύνταγμα, κινούνταν στο ίδιο πλαίσιο με τις άλλες αριστερές ηγεσίες της περιοχής, όπως οι αδερφοί Castro στην Κούβα, ο Nicolas Maduro στη Βενεζουέλα και ο Rafael Correa στο Εκουαδόρ.
Οι χώρες αυτές, όπως και η Βραζιλία, πυροδότησαν ένα κύμα υψηλών τιμών σε εμπορεύματα, όπως το λάδι, το καλαμπόκι και η σόγια. Πλέον, υποφέρουν από την κατάρρευση των τιμών αυτών και η νίκη του M. Macri στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής θα μπορούσε να προοιωνίζεται μια στροφή προς τα δεξιά, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εντενόμενη πίεση για την καθαίρεση του προέδρου της Βραζιλίας Dilma Rousseff. Σημειώνεται πως οι βουλευτικές εκλογές στη Βραζιλία θα διεξαχθούν στις 6 Δεκεμβρίου και το κόμμα της αντιπολίτευσης προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.