Μετά τι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για βασανιστήρια που γίνονται στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, προκαλώντας την οργή οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, η ρωσική αντιπροσωπεία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις.
Ενώπιον της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ, η Ρωσία υποσχέθηκε ότι σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για τη χρήση των βιντεοκαμερών και των καμερών που φέρουν πάνω τους οι επιθεωρητές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας επιθεώρησης Ποινών, ενώ στο τέλος του έτους θα θεσπισθεί νόμος περί αποζημιώσεως κρατουμένων που βρέθηκαν σε μη επιτρεπτές συνθήκες κράτησης.
Επίσης, ο ΟΗΕ επέπληξε την Ρωσία επειδή δεν διαθέτει στατιστικά στοιχεία που να αφορούν επιβολή ποινών για βασανιστήρια. Κατά την άποψη των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντιπροσωπεία της Ρωσίας δεν μίλησε βασικά για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το δίκαιο, αλλά για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νομοθεσίας για τα οποία οι ειδήμονες δεν προβάλλουν σχεδόν καμία αξίωση.
Στη Ρωσία όλα γίνονται στο πλαίσιο του νόμου, ήταν η απάντηση που έδωσε στην Επιτροπή του ΟΗΕ όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους συλληφθέντες και κρατούμενους οι αστυνομικοί, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης ελέγχου των ανακρίσεων της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας Βαλέρι Μαξιμένκο.
Όπως είπε ο ίδιος , ο εισαγγελικός έλεγχος που έγινε για τον θάνατο του μηχανικού Βαλέρι Πσενίτσνι (πέθανε σε κρατητήριο στην Αγία Πετρούπολη το 2018) δεν επιβεβαίωσε ότι είχαν προηγηθεί βασανιστήρια και βιασμός του κρατουμένου, παρόλο «που στο σώμα του υπήρχαν τραύματα».
Ο Μαξιμένκο διαβεβαίωσε επίσης της Επιτροπή του ΟΗΕ για το ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του επικεφαλής του γραφείου της οργάνωσης «Μεμοριάλ» στην Τσετσενία Γιούμπ Τιτίεβ (είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2018 για ποσότητα μαριχουάνας που εντοπίστηκε στο αυτοκίνητο του) ότι του είχαν τοποθετήσει ναρκωτικά στο αυτοκίνητο του.
Η Γενική εισαγγελία, ισχυρίσθηκε επίσης ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν τις καταγγελίες του εκπροσώπου της κοινότητας ΛΟΑΔ Μαξίμ Λαπουνόφ και των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις απαγωγές και τα βασανιστήρια αλλά και τις δολοφονίες 27 ατόμων στις αρχές του 2017.
«Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν στα χέρια τους καμία καταγγελία που να λέει ότι υπέστησαν βασανιστήρια», δήλωσε ο κ. Μαξιμένκο. Την προηγουμένη, η ρωσική αντιπροσωπεία, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα που της έθεσαν οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ, σχερικά με την δολοφονία της δημοσιογράφους Αννα Πολιτκόφσκαγια, τον νόμο για τους «πράκτορες χώρας του εξωτερικού» και για τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων με ηλεκτροσόκ εμπλεκομένων στην υπόθεση «Σετ».
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ, παρατήρησαν ότι η Ρωσία δεν διαθέτει στατιστικά στοιχεία που να αναφέρουν τον αριθμό των καταδικασθέντων δημοσίων λειτουργών για διάπραξη βασανιστηρίων. Ο κ. Μαξιμένκο επικαλούμενος το άρθρο 286 του ΠΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, (περί υπέρβασης καθήκοντος» είπε ότι το 2017 καταδικάστηκαν 3258 άτομα και το πρώτο εξάμηνο του 2018 ακόμη 2014 άτομα.
«Ωστόσο να ξεχωρίσεις όσους η καταδίκη τους σχετίζεται με την χρήση βίας, δεν είναι δυνατόν , γιατί τέτοια στατιστική δεν καταγράφεται» είπε ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας. «Εφόσον με βάση το άρθρο σας 286 δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσετε τον αριθμό των καταδικασθέντων για βασανιστήρια, τότε η ίδια η Ρωσία δεν γνωρίζει , πως στην χώρα σας τιμωρούνται οι υπαίτιοι για τέλεση βασανιστηρίων», ήτα η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ Γιένς Μόντβιγκ , συνιστώντας στην Ρωσία να εισάγει μια τέτοια στατιστική.
Ο Γιένς, επεσήμανε επίσης, ότι οι βιντεοκαταγραφείς που χρησιμοποιούνται στα σωφρονιστικά ιδρύματα δεν μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βασανιστηρίων, αν κρίνει κανείς ότι το βίντεο με τον ξυλοδαρμό του κρατουμένου Γιεβγκένι Μακάροφ στις φυλακή του Γιαροσλάβλ, είχε τραβηχτεί πριν ένα χρόνο και δεν μπορούσαν να το βρουν οι ανακριτές και οι εισαγγελείς κατά την έρευνα τους. (Το βίντεο αποκάλυψε η εφημερίδα Novaya Gazeta, την περασμένη Παρασκευή).
Οι οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, δεν έμειναν ικανοποιημένες από τις απαντήσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή κατά των Βασναιστηρίων του ΟΗΕ. Το ζήτημα της παραβατικότητας στα ρωσικά σωφρονιστικά ιδρύματα φαίνεται πως άρχισε να απασχολεί και την ρωσική κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες καταγγελίες.
Ένδειξη του ενδιαφέροντος αυτού υπήρξε το γεγονός ότι την προηγούμενη της συνάντησης στην Επιτροπή του ΟΗΕ, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία είχε χαρακτηρίσει τα βασανιστήρια στην φυλακή του Γιαροσλάβλ, «τερατώδες έγκλημα» κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εφαρμογής Ποινών θα πρέπει να χωρισθεί σε δύο τμήματα το πολιτικό και αυτό που θα υπάγεται στην αστυνομία, εκτιμώντας ότι κατ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να περιορισθούν τα κρούσματα τέτοια παραβατικότητας στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ