Ισχυρό μήνυμα στήριξης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στέλνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο, ξεκαθαρίζοντας τη διαφωνία τους με τον Donald Trump, ο οποίος προανήγγειλε πρόσφατα νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και, πιθανότατα, απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.
«Η ΕΕ είναι δεσμευμένη στη συνεχή πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή όλων των μερών της JCPOA», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των «28» για το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης, όπως είναι το επίσημο όνομα της συμφωνίας με το Ιράν που συνομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη.
«Είναι μια συμφωνία η οποία λειτουργεί. Είναι μια συμφωνία την οποία έχουμε ανάγκη για την ασφάλειά μας και αναμένω από τους υπουργούς σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας και υποστήριξης, καθώς και πλήρους δέσμευσης για πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές», δήλωσε χαρακτηριστικά η «υπουργός Εξωτερικών» της Ε.Ε., Federica Mogherini, πριν την έναρξη της συνάντησης.
Η Mogherini αναμένεται, μάλιστα, να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον στις αρχές του επόμενου μήνα, προκειμένου να παρουσιάσει τη θέση της Ε.Ε., μα προσπαθήσει να μεταπείσει τον Λευκό Οίκο, αλλά και να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη στο αμερικανικό Κογκρέσο κατά της κατάργησης της συμφωνίας.
«Ως Ευρωπαίοι συνολικά, ανησυχούμε για το ενδεχόμενο η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να μας οδηγήσει εκ νέου σε στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel. «Η ανησυχία μου είναι πως, αν θέλουμε να μιλήσουμε τώρα στη Βόρεια Κορέα, το ενδεχόμενο τέλος της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν θα θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία τέτοιων συμφωνιών», πρόσθεσε ο Gabriel.
Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας εξέδωσαν, την προηγούμενη εβδομάδα, κοινή ανακοίνωση με την οποία «αδειάζουν» τον Donald Trump στην υπόθεση του Ιράν και επαναδιατυπώνουν με σαφήνεια ότι γι'' αυτούς, η συμφωνία του 2015 ισχύει πλήρως.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες φέρουν τον Emmanuel Macron να εξετάζει την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Τεχεράνη στις αρχές του 2018, η οποία θα είναι η πρώτη γάλλου προέδρου μετά την επανάσταση του 1979 και την ανατροπή του Σάχη.
Φωτογραφία από Wikimedia Commons