Ο αμερικανικός στρατός έχει αρχίσει να μεταφέρει τμήματα του αμφιλεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD σε συμφωνημένη τοποθεσία ανάπτυξης στη Νότια Κορέα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap χθες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα έχουν συμφωνήσει στην ανάπτυξη του συστήματος THAAD ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ενώ η Κίνα αντιτίθεται στο βήμα αυτό λέγοντας ότι δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερα αποτρεπτική κίνηση, ενώ θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της περιοχής.
To ΤΗAAD αναπτύχθηκε ως αντιβαλλιστικό σύστημα εναντίον βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, σαν τους πυραύλους δηλαδή που διαθέτει η Βόρεια Κορέα. Το κρίσιμο ζήτημα για την Κίνα δεν είναι τόσο ο πύραυλος τον οποίο χρησιμοποιεί το THAAD, όσο το πανίσχυρο ραντάρ του συστήματος. Συγκεκριμένα ο πύραυλος του THAAD είναι σχεδιασμένος να αντιμετωπίζει βαλλιστικά συστήματα κατά την τελική φάση προσέγγισης στον στόχο. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπονομεύσει τη δυνατότητα της Κίνας να εκτοξεύσει ICBMs. Ωστόσο το ραντάρ του THAAD μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδελεχές "σκανάρισμα" του κινεζικού εναέριου χώρου.
Στο μεταξύ σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης ο Κιμ Γιονγκ Ουν ηγέτης έδωσε εντολή και χιλιάδες άρματα και αυτοκινούμενα πυροβόλα παρατάχθηκαν στα παράλια, κοντά στην ανατολική πόλη Γουονσάν και εξετέλεσαν τη «μεγαλύτερη επιτυχημένη άσκηση του πυροβολικού στα χρονικά» όπως ανέφερε το KCNA, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας. Οι στρατιωτικές αυτές ασκήσεις, με συμβατικά πυρά, πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της επετείου των 85 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας.
"Εντός των ημερών" θα είναι έτοιμο το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα
Το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα που θα αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα προκειμένου να αναχαιτίσει τυχόν επίθεση από τη Βόρεια Κορέα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών, διαβεβαίωσε σήμερα ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ασία και τον Ειρηνικό.
Καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, ο Χάρις εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποκρούσουν οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Πρόσθεσε όμως ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει παράλληλα να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης των αντιπυραυλικών, αμυντικών δυνατοτήτων της στη Χαβάη.
Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός προειδοποίησε επίσης ότι το σημείο καμπής θα φτάσει για τις ΗΠΑ όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Τζονγκ Ουν αποκτήσει τη στρατιωτική δυνατότητα να υλοποιήσει τις απειλές του προς την Ουάσινγκτον, αναφερόμενος προφανώς στο βαλλιστικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ