Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στοιχεία για ανάμειξη του Ιράν στον πύραυλο που χτύπησε το Ριάντ

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στοιχεία για ανάμειξη του Ιράν στον πύραυλο που χτύπησε το Ριάντ

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν χθες Πέμπτη «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» για τις πωλήσεις πυραύλων από το Ιράν στην Υεμένη, μια «κατάφορη παραβίαση», όπως τη χαρακτήρισαν, των διεθνών του υποχρεώσεων, κάτι που η Τεχεράνη αμέσως διέψευσε.

Ο πύραυλος που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι από την Υεμένη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας τον προηγούμενο μήνα «κατασκευάστηκε στο Ιράν», που τους στηρίζει, δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Nikki Haley, την ώρα που η Ουάσινγκτον αυξάνει τους τόνους απέναντι στην Τεχεράνη, την οποία κατηγορεί ότι παραβιάζει τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Πίσω μου βρίσκονται τα κομμάτια που συλλέχθηκαν από τον πύραυλο που εκτόξευσαν οι μαχητές Χούτι στην Υεμένη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας (…) Κατασκευάστηκε στο Ιράν προτού σταλεί στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη», τόνισε η Haley μιλώντας από μια αμερικανική στρατιωτική βάση την ώρα που γύρω της υπήρχαν κομμάτια από πολλούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Στη συνέχεια εκτοξεύθηκε εναντίον ενός πολιτικού αεροδρομίου και θα μπορούσε να έχει σκοτώσει εκατοντάδες αθώους αμάχους στη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε η Haley. «Είναι απολύτως τρομακτικό και πρέπει να σταματήσει».

«Δεν αποτελεί μόνο ένα ζήτημα της πυρηνικής συμφωνίας (…) Το Ιράν πιστεύει ότι έχει όλα τα δικαιώματα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η Τεχεράνη παραβίασε μεταξύ άλλων την απόφαση 2231 του ΟΗΕ στην οποία περιλαμβάνεται η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία απαγορεύει κάθε πώληση βαλλιστικού πυραύλου επί πέντε χρόνια.

Η συμφωνία του 2015 «δεν έκανε τίποτε για να περιορίσει τη συμπεριφορά του καθεστώτος σε άλλους τομείς» και η Τεχεράνη «υποδαυλίζει» τις περιφερειακές συγκρούσεις όπως αυτή στην Υεμένη, συνέχισε η Haley.

Η ίδια διευκρίνισε ότι τα κομμάτια αυτά συλλέχθηκαν από τη Σαουδική Αραβία και «δόθηκαν δανεικά» στις ΗΠΑ, όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν κάθε κομμάτι πυραύλου που παρουσίασε εντοπίστηκε την ίδια ημέρα.

Επίσης η Haley δεν μπόρεσε να απαντήσει πότε είναι πιθανό να πωλήθηκαν οι πύραυλοι αυτοί και απλώς αρκέστηκε να επαναλάβει το «αδιαμφισβήτητο» της προέλευσής τους.

Η Τεχεράνη απέρριψε «κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς της Haley, επισημαίνοντας ότι αποτελούν «μια κατηγορία την οποία απορρίπτουμε ως αβάσιμη, ανεύθυνη, προκλητική και καταστροφική», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad, Javad Zarif ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία της Haley μπροστά από τους πυραύλους και δίπλα της μια φωτογραφία του Αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ να επιδεικνύει το 2003 ενώπιον του ΟΗΕ αυτό που χαρακτήρισε απόδειξη της ύπαρξης στο Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής, λίγο πριν από την επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα.

«Όταν ήμουν στον ΟΗΕ παρακολούθησα αυτό το θέαμα και όλα όσα προκάλεσε», αρκέστηκε να σχολιάσει ο Zarif.

Σε μια πρόσφατη έκθεσή του για το περιστατικό ο ΟΗΕ επεσήμανε ότι, αφού εξέτασε τα κομμάτια των πυραύλων, εντόπισε ενδείξεις ότι έχουν κατασκευαστεί στο Ιράν, όμως δεν έλαβε ξεκάθαρη θέση καθώς εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος των Χούτι απέρριψε τις αμερικανικές κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια απόπειρα να εκτραπεί η προσοχή από την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Έπειτα από τρία χρόνια πολέμου, η Αμερική βρίσκει ξαφνικά στοιχεία ότι το Ιράν στηρίζει τους Χούτι», ανέφερε στο Twitter ο Abdul Malek al Esri.

«Η Αμερική δεν βρήκε κανένα στοιχείο σε όλους τους πυραύλους που έχουν εκτοξευθεί από την Υεμένη μέχρι τώρα. Η ιστορία είναι ξεκάθαρη: Θέλουν να δώσουν στους Άραβες μια ιστορία για να τραβήξουν την προσοχή από την Ιερουσαλήμ. Αντί να θυμώσουν με το Ισραήλ, τους προτάσσουν το ιρανικό φόβητρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ