Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη

Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη

Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη για πρώτη φορά πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρόσκληση από τον Λίβυο ομόλογό του κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία.

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, είναι από τους πρώτους ηγέτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. που επισκέπτονται τη Λιβύη, με διαφορά λίγων ωρών από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Με την παρουσία του στη χώρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισφραγίσει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, καθώς και να μεταφέρει μήνυμα στήριξης της χώρας μας στη νέα αρχή που επιχειρείται στη Λιβύη και στην κυβέρνησή της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ετοιμότητα της χώρας να σταθεί αρωγός και παραστάτης στο πλαίσιο της ΕΕ και των ΗΕ, στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και στην πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότησή της. 

Στην Αθήνα υπάρχει η πεποίθηση πως η επαναλειτουργία της Ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, καθώς και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ιδίως στην ενέργεια, τις κατασκευές και την ασφάλεια με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και τις εμπορικές σχέσεις.

«Προσβλέπουμε ότι η νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη στη νέα αυτή εποχή να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης 

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος). Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Νάζλα αλ Μανγκούς.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ ελ Μένφι και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη του στην Ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις του ου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh.