Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι έχει καταρτίσει έναν κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται 206 εταιρείες που συνδέονται με τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων είναι «διαδεδομένες και καταστροφικές».
Στην έκθεση του ΟΗΕ δεν αναφέρονται ονομαστικά οι εταιρείες, όμως αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την κατάρτιση μιας «μαύρης λίστας» με εταιρείες εναντίον των οποίων θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα, ακόμη και μποϊκοτάζ.
«Η πλειονότητα των εταιρειών αυτών έχουν την έδρα τους στο Ισραήλ ή τους εβραϊκούς οικισμούς (143), ενώ πολλές έχουν έδρα στις ΗΠΑ (22). Οι υπόλοιπες έχουν την έδρα τους σε 19 άλλες χώρες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία.
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας των εβραϊκών οικισμών είναι «διαδεδομένες και καταστροφικές και επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής των Παλαιστινίων», καταγγέλλεται στην έκθεση, η οποία έκανε λόγο για περιορισμούς στη θρησκευτική ελευθερία, στις μετακινήσεις και στην εκπαίδευση, καθώς και για έλλειψη πρόσβασης σε νερό, γη και τα αναγκαία προς το ζην.
Η αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει μια ανακοίνωση σε απάντηση στην έκθεση αυτή, ενώ ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό Danny Danon χαρακτήρισε «επονείδιστη» τη δημοσιοποίησή της, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται «για να σταματήσει τη δημοσιοποίηση αυτής της “μαύρης λίστας”».
Σκληρή ήταν και η αντίδραση των ΗΠΑ, με την Αμερικανίδα πρεσβευτή στον ΟΗΕ Nikki Haley να καταγγέλλει ότι η έκθεση αυτή μαρτυρά «την αντι-ισραηλινή εμμονή» του ΟΗΕ.
«Το θέμα αυτό είναι εκτός της δικαιοδοσίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και είναι σπατάλη χρόνου και πόρων», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της.