Κομμάτι κομμάτι συνθέτουν στο Μέγαρο Μαξίμου το παζλ της επόμενης μέρας της πανδημίας, στη χώρα μας. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και τις εθνικές εκλογές, για τις οποίες επιμένουν ότι θα διεξαχθούν το 2023, η ατζέντα να αλλάξει και την κυριαρχία του κορονοϊού να την αντικαταστήσει η επικράτηση των μεταρρυθμίσεων σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Προϋπόθεση ασφαλώς η αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορονοϊού, που δείχνει μέρα με τη μέρα να μπαίνει σε φάση αποκλιμάκωσης.
Αυτοί οι περίπου 14 μήνες μέχρι τις κάλπες του 2023, στο πρωθυπουργικό γραφείο πιστεύουν ότι είναι αρκετοί προκειμένου οι πολίτες να αντιληφθούν και κυρίως να βιώσουν τις αλλαγές που θα συντελεστούν σε μία σειρά ζητημάτων.
Εάν λοιπόν κάποιος αναλύσει με προσοχή τις κυβερνητικές επιλογές μόνο των τελευταίων 24ωρων θα διακρίνει δύο κινήσεις με αναφορά στο άμεσο μέλλον, οι οποίες δυνητικά μπορούν να είναι αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν «game changer». Δύο πρωτοβουλίες που εφόσον υλοποιηθούν σωστά έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν πολλά σε πολιτικό επίπεδο.
Η αρχή έγινε με την εξαγγελία για την επίσπευση της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού που θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο. Μπορεί να μην δόθηκαν πολλές λεπτομέρειες για το ύψος της αύξησης μια και ακολουθεί η αναγκαία διαδικασία διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, όμως θεωρείται δεδομένο ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, η αύξηση θα δώσει ώθηση στον τομέα της εργασίας. Η συνέχεια δόθηκε με τη διαρροή εκ μέρους κυβερνητικών πηγών ότι μέσα στο 2023 θα μπει τέλος και στην εισφορά αλληλεγγύης στο Δημόσιο τομέα. Παράλληλα ο στόχος είναι ο ίδιος και για τον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο η εισφορά τελεί για φέτος σε αναστολή.
Η συγκεκριμένη εξαγγελία δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη, αφού αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που απασχολείται στο δημόσιο και ουσιαστικά ισοδυναμεί σε αύξηση των καθαρών αποδοχών για όλους τους εργαζόμενους με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.
Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα λεγόμενα «εθνικά σχέδια δράσης» που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για δράσεις που αφορούν ταυτόχρονα παραπάνω από ένα υπουργεία και ασχολούνται με τα ΑΜΕΑ, τους ΡΟΜΑ, την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός δεν ολοκληρώνεται εκεί. Ακολουθούν παρεμβάσεις με έμφαση στην παιδεία (π.χ. πανεπιστημιακή αστυνομία), στην οικονομία (αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ) κ.α.
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το liberal.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να στήσει κάλπες το 2023, στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, επιζητώντας τη θετική ψήφο των πολιτών. Παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις ορισμένων στενών του συνεργατών, ο κ.Μητσοτάκης δε φαίνεται να ενδίδει σε κινήσεις με πιθανά κομματικά οφέλη, δηλώνοντας αποφασισμένος να ακολουθήσει μια θεσμική στάση μέχρι τέλους.
Παρόλαυτα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα κάποια στιγμή μέχρι το 2023, ο πρωθυπουργός να «φλερτάρει» πολιτικά έντονα με την ιδέα των εκλογών εξαιτίας των ευνοϊκών συνθηκών που ενδέχεται να διαμορφωθούν για την ΝΔ. Αναμφίβολα πρόκειται για κάτι που ουδείς δικαιούται να αποκλείσει, όμως αυτή τη στιγμή όμως πρόκειται για το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες.