Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα SOAM για το προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα SOAM για το προσφυγικό

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα SOAM (Υποστηρίζοντας Οργανώσεις που βοηθούν Μεταναστευτικό πληθυσμό σε αναζήτηση Ασύλου στην Ελλάδα), εκτίμησαν οι ομιλητές, που παραβρέθηκαν στην τελετή λήξης του προγράμματος. Το SOAM χρηματοδοτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), στον οποίο συμμετέχουν η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ως διαχειριστή φορέα. Ξεκίνησε την 1/1/2013 και διήρκεσε ως και τις 30/4/2017.

 «Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις. Ήταν η πρώτη φορά, που ένας μη κρατικός φορέας διαχειρίστηκε ένα τέτοιο έργο. Το στοίχημα ήταν μεγάλο, για το πώς θα γίνουν οι διαγωνισμοί, οι αναθέσεις κλπ. Καταφέραμε να απορροφηθεί το 98% των πόρων. Επίσης ήταν η πρώτη φορά, που η Διεύθυνση Μετανάστευσης της Νορβηγίας η UDI, έδρασε εκτός Νορβηγίας», περιέγραψε ο πρόεδρος του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδράς.

Περίπου 3.000 άτομα επωφελήθηκαν από το SOAM, μέσω της λειτουργίας τεσσάρων κέντρων υποδοχής: 1.128 ασυνόδευτοι ανήλικοι και 88 μητέρες με παιδιά, μέσω της ΜΚΟ "Μέλλον", 408 ασυνόδευτοι ανήλικοι μέσω της Στέγη PLUS(+) Αθήνα, 559 ασυνόδευτοι ανήλικοι μέσω της Στέγη PLUS(+) στην Πάτρα. 547 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μέσω του Κέντρου Υποδοχής ευάλωτων αιτούντων άσυλο στο κέντρο της Αθήνας, για 70 ευάλωτους αιτούντες άσυλο.

Η παροχή υπηρεσιών στα κέντρα υποδοχής περιλαμβάνει πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική βοήθεια, κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες, υλική υποστήριξη κλπ. Οι ωφελούμενοι προέρχονταν από περισσότερες από 20 χώρες, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

«Δράσεις, όπως το SOAM αποτελούν την καλύτερη απάντηση, σε αυτούς που βλέπουν το προσφυγικό ως απειλή, μια αντίληψη, που καλλιεργεί το μίσος, ακόμα και την τρομοκρατία», επισήμανε ο Γιάννης Μπαλάφας, υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτική.

Η Μαρίτ Μπέργκερ Ρόσλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας και η ''Αννε Σίρι Ρούσταντ, από την UDI, δήλωσαν «εντυπωσιασμένες από την εξαιρετική ομαδική δουλειά με το ΔΟΜ, τις ΜΚΟ και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)». Αναφέρθηκαν, επίσης, και σε μελλοντικά προγράμματα του ΕΟΧ σχετικά με το προσφυγικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ