Σε μια χρονιά που οι καλλιτέχνες χρειάζονται τη στήριξή μας περισσότερο από ποτέ, το Onassis AiR συνεχίζει το ερευνητικό ταξίδι του στον χώρο των τεχνών, καθώς η προάσπιση και η υποστήριξη των καλλιτεχνών βρίσκονται στον πυρήνα ύπαρξης του Ιδρύματος Ωνάση.
Το Onassis AiR, το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας συνεχίζει δυναμικά τη δράση του στην Αθήνα και προσκαλεί για άλλη μια χρονιά καλλιτέχνες, επιμελητές, designers, ακτιβιστές, συλλογικότητες, παιδαγωγούς, δημιουργούς περφόρμανς, οικονομολόγους, αρχιτέκτονες, κινηματογραφιστές και άλλους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν διάφορα μέσα έκφρασης ή προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία να κάνουν αίτηση για τη δεύτερη έκδοση του The School of Infinite Rehearsals: Movements V – VIII, που θα διεξαχθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Ιουνίου 2022 στην Αθήνα.
Το School of Infinite Rehearsals είναι ένα πρόγραμμα συλλογικής μελέτης, διερεύνησης και ανταλλαγής πρακτικών, σχετικά με ερευνητικά ζητήματα που μας φαίνεται επείγον και αναγκαίο να θέσουμε σήμερα.
Για τη νέα χρονιά του School of Infinite Rehearsals, το Onassis AiR κοιτάζει προς τα μέσα αλλά συγχρόνως και προς τα έξω, αναζητώντας τις χωρικές και χρονικές δομές που επηρεάζουν τους τρόπους που ζούμε, δρούμε και συνυπάρχουμε. Πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους και πώς οργανώνουμε τις αποφάσεις μας; Ποιους τρόπους διακυβέρνησης ακολουθούμε και πώς τους διαμορφώνουμε; Σε ποια οικονομικά συστήματα επιλέγουμε να συμπράξουμε και πόση αυτενέργεια διεκδικούμε για να εφαρμόσουμε ριζοσπαστικές εναλλακτικές; Πώς θεσπίζουμε τις γνώσεις μας και πώς αναγνωρίζουμε τον θεσμικό εφησυχασμό ή τη συνενοχή μας;
© Ronny Skevis
Το Φθινόπωρο του 2021, τα Movement Groups V & VI θα διερευνήσουν συλλογικά τα ζητήματα της διακυβέρνησης, υπό το πρίσμα της αυτο-οργάνωσης (Movement V) και των θεσμών (Movement VI).
Την Άνοιξη του 2022, τα Movement Groups VII & VIII θα ασχοληθούν με την οικονομία, εστιάζοντας στις οικονομίες της κοινότητας (Movement VII) και στη φιλανθρωπία (Movement VIII).
Το Onassis AiR δεν αναζητά απαντήσεις, αλλά κυρίως ερωτήσεις, διαισθητικές πρακτικές που μένει να δοκιμαστούν, τρόπους να φανταστούμε αλλιώς το πώς λειτουργούμε ως κοινωνίες. Για τη δεύτερη χρονιά του, αναδιατυπώνει και προσαρμόζει τη μεθοδολογική του προσέγγιση: εστιάζει σε δύο κύριες ερευνητικές περιοχές, οι οποίες θα διερευνηθούν από δύο διαφορετικές σκοπιές κάθε φορά, ενώ παράλληλα διευρύνει και καλλιεργεί τους συλλογικούς και οριζόντιους τρόπους σκέψης και δράσης. Για τον λόγο αυτό, δεν θα υπάρχουν καθόλου συντονιστές ή μέντορες. Τα Movement Groups (V-VIII) του 2021/22 θα συντονίζονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, που θα συνεισφέρουν με τις τρέχουσες ατομικές πρακτικές τους και τα ερευνητικά ενδιαφέροντά τους στη συλλογική ερευνητική πρακτική. Το πρόγραμμα του School of Infinite Rehearsals 2021/22 θα συνδιαμορφωθεί από τους τομείς ενδιαφέροντος που θα προτείνουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι για καθεμία από τις ερευνητικές θεματικές.
Η επιλογή για το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στο Onassis AiR 2021/22 θα γίνει σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο επιλογής θα γίνει από τους προηγούμενους συμμετέχοντες του Onassis AiR με τη μέθοδο της “τυφλής επιλογής”, όπου καμία προσωπική ή βιογραφική πληροφορία δεν είναι διαθέσιμη στην επιτροπή αξιολόγησης. Στο δεύτερο στάδιο, οι επιλεγμένες αιτήσεις θα αξιολογηθούν από την ομάδα του Onassis AiR, μαζί με μια συμβουλευτική ομάδα που έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε αυτό το στάδιο επιλογής και αποτελείται από τους Grégory Castéra, Binna Choi & Μαριάννα Τάκου (Casco Art Institute), Ilaria Conti, Karthik Pandian, Piergiorgio Pepe.
Η γλώσσα εργασίας των Movement Groups του Φθινοπώρου του 2021 και της Άνοιξης του 2022 είναι τα αγγλικά.
Όσοι και όσες επιλεγούν να συμμετάσχουν θα λάβουν ερευνητική υποτροφία ύψους 2.500 ευρώ και επιπλέον θα καλυφθούν -μεταξύ άλλων- έξοδα μετακίνησης μετ’ επιστροφής προς και από την Αθήνα, διαμονή και ένας συλλογικός ερευνητικός προϋπολογισμός.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής όλων των αιτήσεων είναι η Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021. Όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ OPEN CALL ΚΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
© Ronny Skevis
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΘΕΣΜΟΙ
MOVEMENT V: ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ | 6 Σεπτεμβρίου – 24 Οκτωβρίου 2021
MOVEMENT VI: ΘΕΣΜΟΙ | 1 Νοεμβρίου – 19 Δεκεμβρίου 2021
Κατά τη διάρκεια των Movements V και VI, θα διερευνήσουμε από κοινού ζητήματα διακυβέρνησης μέσα από δύο οπτικές, τα μοντέλα αυτο-οργάνωσης και τους θεσμούς, ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που συνυπάρχουν σε αλληλεξάρτηση. Πώς οργανωνόμαστε και λαμβάνουμε αποφάσεις και πώς οι μορφές κοινωνικής οργάνωσης που δημιουργούμε επιτρέπουν την ανάδυση νέων χώρων ενεργητικής ακρόασης και συμμετοχικές παρά αντιπροσωπευτικές διαδικασίες; Πώς κατανέμεται και διαμοιράζεται η ευθύνη και από ποιον, και πώς μπορούν οι θεσμικοί φορείς να ενσωματώσουν επιτυχώς μη-ιεραρχικές ανοιχτές διαδικασίες, υιοθετώντας μια υπεύθυνη στάση απέναντι στους καλλιτέχνες και τις κοινότητες τις οποίες καλούνται να υπηρετούν; Συλλέγοντας τις πρακτικές, τις γνώσεις και τις συνήθειες που εξασκούμε και επιτελούμε εντός περισσότερο ή λιγότερο εγκαθιδρυμένων δομών, επιθυμούμε να εξετάσουμε ποιες μορφές διακυβέρνησης έχουμε διαθέσιμες. Αντί να προσδοκούμε νέες μελλοντικές μορφές οργάνωσης, προτείνουμε να επανεξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους συμμετέχουμε στην θέσπιση του παρόντος και τα "ανοίγματα" που μας επιτρέπουν την εγκαθίδρυση ενός "εμείς".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ & ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ
MOVEMENT VII: ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ | 28 Φεβρουαρίου – 17 Απριλίου 2022
MOVEMENT VIII: ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ | 2 Μαΐου – 19 Ιουνίου 2022
Κατά τη διάρκεια των Movements VII & VIII, θα επιχειρήσουμε, ξεκινώντας από δύο διαφορετικά ερευνητικά σημεία, μια από κοινού διερεύνηση πεδίων της οικονομίας, για την ανεύρεση ενός σημείου συνάντησης των δύο θεματικών σε έναν κοινό χώρο. Το Movement VII θα ασχοληθεί με την προσέγγιση και διεύρυνση μιας σχετικά πρόσφατης και θεμελιωδώς συσχετιστικής θεωρίας, τις οικονομίες της κοινότητας, που σύμφωνα με τους J.K. Gibson-Graham, Katherine Gibson και Julie Graham “προτάσσει τις σχέσεις και την αμοιβαία ανταλλαγή ως την πραγματική πηγή του πλούτου και της ευημερίας, ως έναν χώρο ηθικού συμβιβασμού και λήψης αποφάσεων (…) όπου η φροντίδα και η αλληλεξάρτηση βρίσκονται στο κέντρο των πολιτικών μας παρά στα περιθώρια”. Το Movement VIII θα εξετάσει τον ρόλο της φιλανθρωπίας, τόσο εντός του κυρίαρχου μοντέλου στρατηγικής της κοινωφελούς δράσης, όσο και άλλες εναλλακτικές προσεγγίσεις όπως μοντέλα εμπιστοσύνης, συμμετοχικά χρηματοδοτικά μοντέλα, αναγεννητικές πρακτικές και άλλες πειραματικές μεθοδολογίες της φιλανθρωπίας που έχουν ως βασικές αρχές τους την κατανομή της εξουσίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την αναδιανομή των πόρων, την διαφάνεια και τη συνεργασία.
© Ronny Skevis
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΑΣ
Ακολουθώντας τις ιδρυτικές αρχές του που στηρίζουν την έννοια της συλλογικής καλλιτεχνικής έρευνας και τις αρχές της αυτο-οργάνωσης και δίνουν έμφαση στη διαδικασία παρά στο αποτέλεσμα, το Onassis AiR, το πρόγραμμα διεθνούς καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας στην Αθήνα, συνεχίζει να εξελίσσεται ως μια κοινότητα συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που μεγαλώνει συνεχώς. Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός που αναπτύσσεται διαρκώς με βάση τις πληροφορίες που αντλεί από το περιβάλλον του, το Onassis AiR μετασχηματίζει και προσαρμόζει τα προγράμματά του με χαρακτηριστικά που μεταβιβάζονται από το ένα πρόγραμμα στo επόμενo. Από τις ανάγκες της ατομικής έρευνας έως την ενίσχυση της συλλογικής ερευνητικής μελέτης, το εμπειρικό και το απτικό έχουν γίνει βασικά στοιχεία του πώς σκεφτόμαστε και πράττουμε από κοινού. Εδώ και 18 μήνες έχουμε βιώσει διαφορετικούς τρόπους «συγκατοίκησης» σε ένα σπίτι που πλέον ανήκει σε περισσότερους από 50 καλλιτέχνες, επιμελητές και επαγγελματίες της τέχνης, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο 2019 έως τον Ιανουάριο 2021 έχουν λάβει μέρος σε προγράμματα του Onassis AiR, τα οποία αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες, συνεργάτες και προσκεκλημένους.
Καλλιτέχνες, επιμελητές, συμβουλευτικές ομάδες και άλλοι επαγγελματίες που έχουν συμμετάσχει στα διάφορα προγράμματα του Onassis AiR, από την έναρξη του προγράμματος και το άνοιγμα του χώρου του Onassis AiR στην Αθήνα, το φθινόπωρο του 2019: Noor Abed, Μαργαρίτα Αθανασίου, Νίκος Αρβανίτης, Γιώτα Αργυροπούλου, Alex Baczynski-Jenkins, Silke Bake, Myriam Ben Salah, Tristan Bera, Daniel Blanga-Gubbay, Υπατία Βουρλούμη, James Bridle, Federica Bueti, Ιωάννα Γερακίδη, Δανάη Γιαννόγλου, Μαρίνα Γιώτη, Mira Calix, Casco Art Institute (Binna Choi & Μαριάννα Τάκου), Grégory Castéra, Communitism, Ilaria Conti, Marc Delalonde, Αναστασία Διαβαστή, Dennis Dizon, Sherry Dobbin, Igor Dobricic, Dolce, Νατάσσα Δουρίδα, Bryony Dunne, Άλκηστη Ευθυμίου, Shady El Noshokaty, Moriah Evans, Vala T Foltyn, Ιωάννα Ζούλη, Alaa Ghosheh, Cate Giordano, Ant Hampton, Satu Herrala, Samuel Hertz, Daniel Hui, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Laure Jaffuel, Λενιώ Κακλέα, Δήμος Καλλάυ (Complex Shadow), Ξένια Καλπακτσόγλου, Ευαγγελία Κολύρα, Χριστίνα Κοτσιλέλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Latent Community (Ιώνιαν Μπισάι & Σωτήρης Τσίγκανος), Mark Leckey, Locus Athens (Μαρία-Θάλεια Καρρά & Όλγα Χατζηδάκη), Μανώλης Μανουσάκης, Christophe Meierhans, Miguel Melgares, Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη, Paribartana Mohanty, Έφη Μπίρμπα, Inez Munozcano, Suhail Naqshbandi, Λυδία Ξυνογαλά, Okwei Odili, OnMaterials (Μαρία Κονόμι, Rosana Sanchez και Άρης Σπέντσας), ΟΧΤΩ (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), Karthik Pandian, Φαίδων Παπαδάκης, Άρης Παπαδόπουλος, Piergiorgio Pepe, Kenneth Pietrobono, Effi Rabsilber, Will Rawls, Δημήτρης Ρεντούμης, Tom Sellar, Selma Selman, Markus Shimizu, Miriam Simun, Sumugan Sivanesan, Λητώ Σκοπελίτη, Peter Stamer, Alex Strecker, Studio Safar (Hatem Imam & Maya Moumne), Irena Tomažin, Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη, Πρόδρομος Τσινικόρης, Κώστας Τσιούκας, Κέλυ Τσιπνή-Κολαζά, Μανώλης Τσίπος, Εβίτα Τσοκάντα, Barbara Van Lindt, Ingrid Vranken, Donald Wasswa, ΦΑΚε (Πέννυ Τραυλού), Ελπίδα Φραγκεσκίδου, Αντιγόνη Φρυδά, Μαρία Χασάπη, Σταύρος Χρυσαφίδης, Μαριάννα Χρυστοφίδου, Raed Yassin, Young Girl Reading Group (Dorota Gaweda & Elge Kulbokaite), 3 137 (Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου και Πάκυ Βλασσοπούλου).
Το Onassis AiR σχεδιάστηκε και λειτουργεί από τον Διευθυντή του Onassis AiR, Ash Bulayev, και τη Δημιουργική Παραγωγό & Δραματουργό του Προγράμματος, Νεφέλη Μυρωδιά, σε συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα του Onassis AiR, Γεωργία Γιαννακέα και Μυρτώ Κατσιμίχα.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις βασικές αρχές και τη δεοντολογία του Onassis AiR εδώ.
© Ronny Skevis