«Τα περί ιδιωτικοποιήσεων δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, αναφερόμενος στα χθεσινά αποκαλυπτήρια του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου με το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, που αφορά υποχρεωτικά στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022, και προαιρετικά όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι και κάτω των 35 ετών.
«Δημιουργούμε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου», εξήγησε ο κ. Τσακλόγλου υπογραμμίζοντας ότι «δημιουργούνται οι ατομικοί κουμπαράδες όπου θα μπαίνουν οι εισφορές των ασφαλισμένων, θα επενδύονται σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, και μετά από 30-40 χρόνια η σύνταξή τους θα βασίζεται στο σύνολο των εισφορών και των αποδόσεων των επενδύσεών τους. Το σύστημα αυτό ήδη εφαρμόζεται σε μια πληθώρα χωρών», σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αποδώσεις των αγορών έχουν διακυμάνσεις. Αλλά όταν μιλάμε για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο επέρχεται εξομάλυνση. Οι επικουρικές συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους θα είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές που θα τους έδινε το υφιστάμενο σύστημα. Θα υπάρχει και “μαξιλάρι”. Η πρώτη εγγύηση είναι ότι στους παλαιούς συνταξιούχους δε θίγεται απολύτως τίποτα. Η δεύτερη εγγύηση που παρέχεται σε όσους μπαίνουν στο νέο σύστημα, είναι ότι η σύνταξή τους δε θα υπολείπεται των εισφορών που έχουν καταβάλει», ξεκαθάρισε ο κ. Τσακλόγλου.
«Μαζεύονται εισφορές που επενδύονται. Οι επενδύσεις είναι το καύσιμο της ανάπτυξης. Περισσότερες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης, και αύξηση μισθών αλλά και εισφορών. Έχουμε αναθέσει τρεις μελέτες, για τον υπολογισμό του κόστους, των μακροοικονομικών επιπτώσεων και τα πρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα που θα προκύπτουν, και μία ανάλυση του δημόσιου χρέους ώστε να μην επιβαρυνθεί από τη μεταρρύθμιση», συνέχισε ο ίδιος.
«Όταν πάρουν σύνταξη τα άτομα που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, θα είναι η εθνική, η ανταποδοτική και η επικουρική σύνταξη. Ο συνολικός κίνδυνος για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χαμηλώνει πολύ από την εισαγωγή της κεφαλαιοποίησης», κατέληξε ο κ. Τσακλόγλου.