«Η νόσος είναι εδώ δεν έχει φύγει» προειδοποίησε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη, ενώ αναφερόμενη στον εντοπισμό της «Όμικρον 4» και στην Ελλάδα είπε ότι «οι υποπαραλλαγές του κορονοϊού είναι γνωστές και αντιμετωπίσιμες, ενώ τα συμπτώματα είναι αυτά που ήδη γνωρίζουμε».
Μιλώντας στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της πανδημίας η κ. Παγώνη διευκρίνισε ότι «οι σκληροί δείκτες στην Ελλάδα, δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, είναι τουλάχιστον μειωμένοι». Όπως είπε «το πρόβλημα για τα νοσοκομεία είναι πλέον η διαχείριση των non Covid ασθενών που έρχονται για να λύσουν τα προβλήματα που είχαν παραμελήσει όλο αυτό το διάστημα».
Αναφερόμενη στην οδηγία της Επιτροπής Ειδικών για τη μη υποχρεωτικότητα της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι «μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας ο καθένας γνωρίζει που αλλού θα βάλει τη μάσκα του όταν υπάρχει αρκετός κόσμος, είτε είναι σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους».
Σύμφωνα με την γιατρό, «η νόσος είναι εδώ. Δεν έχει φύγει» και αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι. Όσον αφορά τις Πανελλήνιες εξετάσεις η κ. Παγώνη κάλεσε του υποψηφίους να φοράνε μάσκες: «Οι εξετάσεις για τα παιδιά αυτή την εποχή είναι ότι σπουδαιότερο για τη ζωή τους. Πρέπει να προφυλαχθούν και να δώσουν εξετάσεις με τις μάσκες».
Μιλώντας για τις υποπαραλλαγές του ιού που καθημερινά εντοπίζονται διεθνώς η πρόεδρος της ΕΙΠΑΠ τόνισε ότι «κανένας ειδικός δεν είπε ότι θα σταματήσουμε να έχουμε υποπαραλλαγές. Θα συνεχίσουμε. Αντιμετωπίσιμες είναι και αυτές. Δίνουμε τις οδηγίες και προχωρούμε».
Για την ευλογιά των πιθήκων
«Να διευκρινίσουμε ότι δεν έχουμε θανάτους. Η μεταδοτικότητα συγκριτικά με την Covid-19 δεν έχει καμία σχέση» δήλωσε για την ευλογιά των πιθήκων η Ματίνα Παγώνη. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε το πώς μεταδίδεται η μολυσματική νόσος, η οποία γίνεται μέσω της αναπνευστικής οδού, με τα σωματίδια και όταν κάποιος έρθει σε επαφή με το χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα.
«Όταν έρθεις σε επαφή με κάποιον που έχει αυτές τις φυσαλίδες στο πρόσωπο, στα χέρια ή τα πόδια είναι λογικό να στο μεταδώσει αν τον αγγίξεις» εξήγησε η κ. Παγώνη.
Η ίδια τόνισε ότι δεν χρειάζεται να πάνε να κάνουν το εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων όλοι. «Εάν χρειαστεί εμβόλιο αυτό υπάρχει» είπε και πρόσθεσε ότι γίνεται συνήθως την τέταρτη ημέρα, σε περιπτώσεις που ο ασθενής είναι σε προχωρημένη κατάσταση ή έχει κάποια επιπλοκή.
«Τα περιστατικά στο εξωτερικό δεν χρειάστηκαν να μπουν σε ιδιαίτερη θεραπεία εκτός από τρία που εμβολιάστηκαν την τέταρτη ημέρα από τη μόλυνση. Τα υπόλοιπα περιστατικα, μετά από τρεις με τέσσερις εβδομάδες ήταν σε αποδρομή, σπίτι τους και υποχώρησε η νόσος», διευκρίνισε.