Τη αισιοδοξία της ότι είναι εφικτό να υπάρξει σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, καθώς είναι ορατή η αποκλιμάκωση, εξέφρασε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, παρόλο, όπως σημείωσε, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στο «βαθύ κόκκινο».
Το θέμα χαλάρωσης των μέτρων συζητήθηκε από την Επιτροπή, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, αλλά όπως εξήγησε ακόμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει. «Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή αλλά θα πρέπει να μάθουμε στο εξής να ζούμε με τον ιό και ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ίδια τόνισε πως αν και παρατηρείται μια μικρή μείωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, την Επιτροπή Ειδικών τους απασχολεί η επιμονή για αργή αποκλιμάκωσή τους, δηλαδή ο σχεδόν σταθερός αριθμός των νέων ασθενών που μπαίνουν στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των κρουσμάτων που συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα στα 7.600 κρούσματα ανά ημέρα.
Επισήμανε ότι η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό, δεν μπορεί να προσφέρει προστασία από μόλυνση και νόσηση από την Όμικρον και πρόσθεσε πως ο αυξημένος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που αγγίζει το 1,5% πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, αλλά και την μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλιών στους άνω των 65 ετών δεν επιτρέπει ακόμα στην επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων. Κι αυτό γίνεται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα, τόνισε.
Η Όμικρον δεν είναι μία απλή ίωση για όσους είναι άνω των 65 ετών και τους άνδρες άνω των 45 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας, τόνισε αναφερόμενη σε πρόσφατες μελέτες και επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη εμβολιασμού αλλά και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τη μόλυνση.
Σύμφωνα με την ίδια, σταθερός παραμένει ο μέσος όρος διασποράς του ιού στο 7ήμερο, ενώ αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε περιοχές που άργησε να διαδοθεί η παραλλαγή Όμικρον, όπως ορισμένα νησιά, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, καθώς και στους άνω των 55 ετών.
Η θετικότητα ανέρχεται στο 2,4% στην επικράτεια σε όλους τους εργαστηριακούς ελέγχους, με το ποσοστό κρουσμάτων να εμφανίζεται αυξημένο σε Κρήτη, Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Θράκη και πρόσθεσε πως όλη η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».
Όσον αφορά στις ημερήσιες εισαγωγές είπε ότι έχουμε 452 με έναν στους δυο νοσηλευόμενους να είναι άνω των 72 ετών. Έχουμε μείωση 9% στον μέσο όρο νοσηλευόμενων την τελευταία εβδομάδα, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη, με το περίπου 33% να αφορά παιδιά.
Πάντως, έκανε λόγο για αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ και είπε ότι στις επόμενες 15 ημέρες θα μειωθούν στους 450 οι διασωληνωμένοι - με βάση τα μαθηματικά μοντέλα - ενώ ήδη διαφαίνεται και μικρή μείωση των θανάτων.
Ερωτηθείς για τη νοσηλεία παιδιών με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), σημείωσε πως εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης και ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ειδικούς.
Γνωστοποίησε ότι έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη και σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα με 2 στα 10 να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Για το λόγο αυτό, επισήμανε, ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός εφήβων, λέγοντας ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%.
Παράλληλα, έδειξε ότι τα παιδιά που εμφάνισαν σοβαρό MISC ήταν ανεμβολίαστα.
Για τη μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο,η καθηγήτρια ανέφερε ότι δεδομένα από το CDC που δείχνουν ότι 90 μέρες μετά τη λοίμωξη, το 99% των παιδιών παρουσίασε σημαντική βελτίωση, ενώ το 81% είχε πλήρη ίαση κα πως πρόκειται για μια ήπια και παροδική επιπλοκή.
Γκάγκα: 1.436 αιτήσεις για αντιικά χάπια
Στην έναρξη της ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις για αντιικά χάπια, η πλειοψηφία των οποίων έχει εγκριθεί και μόνο 19 έχουν απορριφθεί.
Πρόσθεσε δε πως το τελευταίο τετραήμερο έγιναν αποδεκτές 857 αιτήσεις, ακυρώθηκαν 42 από τους ίδιους τους ασθενείς και 477 έχουν ήδη παραδοθεί και σύντομα παραδίδονται ακόμα 238.
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι πρέπει οι γιατροί να κάνουν την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα την αίτηση για τη χορήγησή του, από την εμφάνιση συμπτωμάτων - την τρίτη είναι το αργότερο - ώστε να αποστέλλεται το φάρμακο εγκαίρως με courier μέσω ΕΟΠΠΥ, διαφορετικά είναι αργά για τον ασθενή. «Μετά την πέμπτη ημέρα είναι αργά γι΄ αυτά τα φάρμακα» σημείωσε.
Ως προς την πανδημία είπε ότι ο βαθμός θετικότητα βρίσκεται στο 6,2%.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας των τριών παιδιών που νοσηλεύονται διασωληνωμένα με κορονοϊό.
Όπως ανέφερε «πρόκειται για το 22 μηνών βρέφος, που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο και όπως ενημέρωσε «πηγαίνει λίγο καλύτερα» και για δύο άλλα παιδιά δεκατριών ετών που νοσηλεύονται σε μονάδα Covid, το ένα με βαριά κρανιοεγκεφαλική πάθηση μετά από τροχαίο εδώ και ημέρες και το δεύτερο «μπήκε χθες με σπασμούς εξαιτίας της μόλυνσής του με κορονοϊό».