Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την Τετάρτη ένα σχέδιο για να μειώσει την εξάρτησή της από Κινέζους και άλλους ξένους προμηθευτές σε έξι στρατηγικούς τομείς και να αποτρέψει ενδεχόμενες επιθετικές εξαγορές ευρωπαικών επιχειρήσεων.
Η ΕΕ επιδιώκει πρόστιμα ή να μπλοκάρει εξαγορές από ξένες κρατικές εταιρείες, σε μια κίνηση που υποδηλώνει την προσπάθειά της να βάλει «φρένο» στην αυξανόμενη οικονομική απειλή που εγείρει η Κίνα.
Κινεζικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί για τα σχέδια της Κομισιόν, τα οποία βέβαια πριν υιοθετηθούν και εφαρμοστούν θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των κυβερνήσεων της ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επισημαίνουν επίσης τις αυξανόμενες ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο εξαγοράς ευρωπαϊκών εταιρειών από επιχειρήσεις με απεριόριστο πιστωτικό όριο ή εξαναγκασμού των εταιρειών του μπλοκ να βγουν από την αγορά διότι οι αντίπαλοί τους μπορούν να πωλούν κάτω του κόστους.
Στο πλαίσιο αυτό, το προσχέδιο των προτάσεων που προωθεί η Κομισιόν προβλέπει ότι οι εταιρείες που πραγματοποιούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ έσοδα στην Ευρώπη και έλαβαν στήριξη άνω των 50 εκατ. ευρώ από ξένη χώρα την τελευταία τριετία, θα πρέπει να λαμβάνουν την έγκριση της ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν σε κάποια συμφωνία.
Το μπλοκ των 27 κρατών μελών περιέγραψε τον επείγοντα χαρακτήρα του σχεδίου επικαλούμενο την εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα για περίπου τα μισά από τα 137 προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε «ευαίσθητα οικοσυστήματα».
Το σχέδιο βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ επικαιροποίηθηκε με αφορμή την πανδημία η οποία ανέδειξε πρόβληματα στην εφοδιαστική αλυσίδα με χαρακτηριστικά αυτών των προστατευτικών υγειονομικών υλικών, υδρογόνο, ημιαγωγούς, υπηρεσίες cloud και τεχνολογίες αιχμής.
«Η σημερινή επικαιροποιημένη βιομηχανική στρατηγική είναι σημαντική προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι βιομηχανίες μας είναι εξοπλισμένες για να προωθήσουν τους ψηφιακούς και πράσινους μετασχηματισμούς της οικονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα στο πλαίσιο της ανάκαμψης από την πανδημία» τόνισε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαγκρέτ Βεστάγκερ.
Τα μέτρα της ΕΕ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη «διαφοροποίηση της προσφοράς και της ζήτησης που βασίζεται σε διαφορετικούς εμπορικούς εταίρους όποτε είναι δυνατόν» ανέφερε το έγγραφο 19 σελίδων το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ ανακοίνωσε μέσα στον Μάρτιο ότι σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή μικροτσίπ στα μπλοκ των 27 ανεβάζοντάς την στο 20% της παγκόσμιας παραγωγής έως το 2030. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε μετά από διακοπή της προσφοράς μικροτσίπ στην αρχή της χρονιάς, ιδίως για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, τον βασικότερο βιομηχανικό κλάδο της Ευρώπης. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων αγοράς IHS Markit οι ελλείψεις οδήγησαν στην παραγωγή ενός εκατομμυρίου λιγότερων αυτοκινήτων -που αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής- κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Με πληροφορίες από Reuters