Αξίες άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ χάθηκαν μέσα σε ένα 17μηνο, καθώς η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιήθηκε σε τιμές οι οποίες αντιστοιχούν σε αξίες λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ζημιά για το τραπεζικό σύστημα ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού πέρα από τον εκμηδενισμό της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών, σημειώθηκε μεγάλη πτώση των καταθέσεων, μεγαλύτερης των 45 δισεκατομμυρίων, αύξηση της εξάρτησης από τον ELA, καθώς και επιδείνωση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων.
Η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το καλοκαίρι του 2014, είχε φτάσει στα 33,4 δις ευρώ, ενώ στο τέλος του περασμένου μήνα οι τιμές με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου αντιστοιχούν σε αξία 747 εκατομμυρίων ευρώ για τους παλαιούς μετόχους των τραπεζών. Στην πράξη, όλοι οι παλαιοί μέτοχοι έχασαν τα κεφάλαιά τους, με μεγάλες απώλειες για το ελληνικό δημόσιο που ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος, ελέγχοντας το 67% της Τράπεζας Πειραιώς, το 66% της Alpha Bank, το 57,2% της Εθνικής Τράπεζας και το 35% της Eurobank. Η αξία των συμμετοχών του Δημοσίου, μέσω του ΤΧΣ, στις τράπεζες τον Ιούνιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στα 19,6 δισ. ευρώ. Τότε μόλις είχαν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ, τις οποίες είχαν καλύψει κυρίως ξένοι επενδυτές.
Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Η δειλή ανάκαμψη της οικονομίας το 2014 και η προοπτική δυναμικού ριμπάουντ το 2015 είχε πυροδοτήσει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και το ΤΧΣ εξέτασε από τις αρχές του 2014 τις δυνατότητες να πωλήσει το σύνολο των μετοχών του σε ξένους επενδυτές. Για τον σκοπό αυτό εξετάστηκε η δυνατότητα υποβολής δημόσιων προσφορών προς τους κατόχους των warrants, ώστε το ΤΧΣ να μπορέσει άμεσα να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών. Στόχος ήταν να διατεθούν σε ξένους αρχικά το 1/3 των συμμετοχών του ΤΧΣ, ενώ είχε υπολογιστεί ότι από την πώληση των μετοχών, το ΤΧΣ θα μπορούσε να ανακτήσει περίπου 20 δισ. ευρώ δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος όσων είχε τοποθετήσει στο πλαίσιο της 1ης ανακεφαλαιοποίησης (25 δισ. ευρώ)». Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε διότι η τότε κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο με την τότε αντιπολίτευση, που αντιδρούσε στην ανακεφαλαιοποίηση που τότε είχε αποφασιστεί από την ΕΚΤ.
Η συγκυβέρνηση Σύριαζα-ΑΝΕΛ ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα την 3η ανακεφαλαιοποίηση σε τιμές περίπου κατά 90% χαμηλότερες από τις τιμές που πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση.