«Πολεμικό» κλίμα επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, με τις επόμενες δύο εβδομάδες να θεωρούνται κρίσιμες για τις αντοχές του συστήματος υγείας.
Γενικές κλινικές κλείνουν η μία μετά την άλλη και μετατρέπονται σε κλινικές για περιστατικά COVID, ενώ αντίστοιχα γίνεται διαμόρφωση των χώρων για να ανοίγουν νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ειδικά για τις ΜΕΘ, γίνονται ενέργειες για άνοιγμα επιπλέον 500 κλινών εντατικής ως τον Ιανουάριο. Η κατάσταση αυτή, αφορά το σύνολο των νοσοκομείων και όχι μόνο τα νοσοκομεία αναφοράς για κορονοϊό.
Στην πρώτη γραμμή, εκτός από τους γιατρούς, βρίσκονται και οι νοσηλευτές, οι οποίοι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι σε αριθμό και πολλοί από αυτούς νοσούν με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε απομόνωση ή να νοσηλεύονται, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα κενά. Ήδη σήμερα, οι κενές οργανικές θέσεις κυμαίνονται από 30-50% ανά νοσοκομείο.
Η εικόνα αυτή είναι γνωστή στο υπουργείο Υγείας, που σύμφωνα με πληροφορίες, προωθεί άμεσες προσλήψεις νοσηλευτών για την στελέχωση των νέων κλινών COVID - 19, είτε πρόκειται για μονάδες εντατικής, είτε για απλούς θαλάμους νοσηλείας.
Συγκεκριμένα, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα προκήρυξη, για την πρόσληψη επικουρικών νοσηλευτών με ταχείες διαδικασίες. Το προσωπικό αυτό αναμένεται να παραμείνει στο σύστημα υγείας με ανανέωση των συμβάσεων μέχρι τη μονιμοποίησή του.
Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα κάλυψης θέσεων για τις δύο ειδικότητες των νοσηλευτών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί στη χώρα για ΜΕΘ και επείγουσα ιατρική για την οποία προβλέπεται ειδίκευση 1650 πτυχιούχων νοσηλευτών και για δημόσια και κοινοτική υγεία για την οποία προβλέπεται ειδίκευση 600 πτυχιούχων νοσηλευτών. Μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί οι 1000 θέσεις περίπου και για τις δύο ειδικότητες, ενώ παραμένουν 1250 ακάλυπτες.
Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αλλά και τις προσλήψεις νοσηλευτών, μίλησε στο Liberal.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ) και οργανωτικός γραμματέας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) Γιώργος Αβραμίδης.
"Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο σύστημα υγείας και η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτόγνωρη. Ποτέ δεν είχαμε αντιμετωπίσει μια τόσο σοβαρή κατάσταση", σημειώνει ο κ. Αβραμίδης, τονίζοντας πως νοσηλευτές μετακινούνται από τις θέσεις τους σε άλλα νοσοκομεία για να στελεχώσουν κλινικές ή ΜΕΘ για COVID - 19.
"Παρόλα αυτά, δεν φτάνουν οι νοσηλευτές που υπηρετούν, γιατί ήδη εδώ και μια 10ετία δεν έγιναν προσλήψεις λόγω οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενές θέσεις που ανάλογα το νοσοκομείο κυμαίνονται από 30-50%", υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως "παρότι υπάρχει ζήτηση, για να γίνει μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ χρειάζονται περίπου 2 χρόνια. Και την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει προσέλευση νέων νοσηλευτών, γιατί υπάρχει ο φόβος του λοιμώδους νοσήματος. Ο φόβος αυτός υπάρχει ήδη και στους νοσηλευτές που υπηρετούν, οι οποίοι είναι εξουθενωμένοι και ειδικά για όσους εργάζονται σε ΜΕΘ, οι συνθήκες είναι τόσο δύσκολες με τις στολές και την προσοχή που χρειάζεται για να μην κολλήσουν και οι υγειονομικοί, που δεν βγαίνει το οκτάωρο".
Ο κ. Αβραμίδης, εξήγησε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό είναι επίσης γηρασμένο, ο μέσος όρος ηλικίας είναι στα 48 έτη και οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται να πραγματοποιούν δυο εφημερίες την εβδομάδα, σε κυκλικό ωράριο, χωρίς Σαββατοκύριακα και αργίες. Και πρόκειται για προσωπικό που βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά νοσογόνο περιβάλλον και διαχειρίζεται την ασθένεια, τη θλίψη και το πένθος, χωρίς να έχει ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες προσλήψεων θα μπορούσαν να μειωθούν αν είχε δημιουργηθεί ειδικός κλάδος νοσηλευτών ΕΣΥ, όμως ακόμη οι νοσηλευτές προσλαμβάνονται με τις γενικές διατάξεις περί προσλήψεων στο δημόσιο, οπότε η καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες.
Αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα, είναι η πρόσληψη για 18 μήνες για τις δύο ειδικότητες που αφορούν τις εντατικές και την επείγουσα ιατρική, καθώς και για την δημόσια και κοινοτική υγεία. Επίσης, γρήγορα μπορούν να γίνουν και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.
Καταλήγοντας ο κ. Αβραμίδης προέβλεψε ότι η πανδημία είναι δύσκολα διαχειρίσιμη και τα περιοριστικά μέτρα δεν θα σταματήσουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, με μια μικρή χαλάρωση στην περίοδο των γιορτών όπου και πάλι ο ιός θα βρει την ευκαιρία να εξαπλωθεί.