Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα για την εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων ιλαράς σε όλον τον κόσμο, καθώς το 2018 αυξήθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
"Όταν βλέπουμε ότι τα κρούσματα αυξάνονται κατά 50% ξέρουμε ότι οδεύουμε σε λάθος κατεύθυνση", σχολίασε η Κάθριν Ο'' Μπράιαν, η διευθύντρια του τμήματος Εμβολιασμού και Βιολογικώνν Προϊόντων του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
"Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση (του αριθμού) των κρουσμάτων ιλαράς. Το παρατηρούμε αυτό σε όλες τις περιοχές. Παρατηρούμε επιδημίες που παρατείνονται και παίρνουν ευρείες διαστάσεις", τόνισε.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΠΟΥ είναι προσωρινά, δεδομένου ότι οι χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο για να αναφέρουν τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων ιλαράς για το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, είχαν αναφερθεί περίπου 229.00 κρούσματα σε όλον τον κόσμο το 2018, έναντι 170.000 το 2017.
"Όλες οι περιοχές είχαν αύξηση των κρουσμάτων πέρσι", είπε από την πλευρά της η Κατρίνα Κρέτσινγκερ, η ιατρική υπεύθυνη του Διευρυμένου Προγράμματος Εμβολιασμών του ΠΟΥ, αναφερόμενη στις επιδημίες στην Ουκρανία, τη Μαδαγασκάρη, τη ΛΔ του Κονγκό, το Τσαντ και τη Σιέρα Λεόνε. Στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 83.000 κρούσματα για το 2018, εκ των οποίων τα 53.000 ήταν στην Ουκρανία.
Στη Μαδαγασκάρη, παρά τους εμβολιασμούς, έχουν πεθάνει από ιλαρά 922 παιδιά και νεαροί ενήλικες από τον περασμένο Οκτώβριο. Η νησιωτική χώρα είναι μια από τις φτωχότερες στην Αφρική και το 2017 είχε εμβολιαστεί μόνο το 58% του πληθυσμού της. Επιπλέον, επειδή δεν υπήρξε κάποια έξαρση της ασθένειας από το 2003, πολλοί νέοι άνθρωποι δεν ανέπτυξαν ανοσία. Το ποσοστό των υποσιτισμένων παιδιών στη Μαδαγασκάρη είναι επίσης ένα από τα υψηλότερα στην Αφρική, καθώς φτάνει το 47%. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές από την ιλαρά, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.
Μόνο πέρσι εκτιμάται ότι η ιλαρά στοίχισε τη ζωή σε 136.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
Σύμφωνα με την Ο''Μπράιαν, ο βασικός λόγος για τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα, μολονότι υπάρχουν τα "εργαλεία" για να καταπολεμηθεί η ιλαρά, είναι επειδή οι υπηρεσίες δεν καταφέρνουν να εμβολιάσουν όλα τα μικρά παιδιά. Σε παγκόσμια κλίμακα, η βασική αιτία είναι ότι "εκείνοι που το χρειάζονται περισσότερο, δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο", τόνισε, υπογραμμίζοντας την αύξηση του αριθμού των ευπαθών κρατών, των προσφύγων και των εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων σε όλον τον κόσμο. "Τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται είναι τα πιο φτωχά, εκείνα που ζουν στις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες, μπορεί να είναι παιδιά προσφύγων ή μεταναστών", κατέληξε η Ο''Μπράιαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ