Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ακόμα μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας και προειδοποίησε ότι «καμία χώρα ή περιοχή δεν είναι εκτός κινδύνου».
Ο δρ. Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης του ΠΟΥ: «Καθώς η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, καμία χώρα δεν είναι εκτός κινδύνου. Είναι σημαντικό για όλες τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους τώρα ώστε να διασφαλίσουν ότι λαμβάνονται τα σωστά μέτρα για την αποτροπή χειρότερων συνεπειών μελλοντικών κυμάτων».
«Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό παγκοσμίως προέρχονταν για ακόμα μία φορά από την Ευρώπη. Ο τεράστιος αριθμός των κρουσμάτων μεταφράζεται σε μη βιώσιμη πίεση στα συστήματα υγείας και εξάντληση των υγειονομικών», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Ψευδής αίσθηση ασφάλειας»
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ενώ τα εμβόλια σώζουν ζωές, δεν αποτρέπουν πλήρως τη μετάδοση του κορονοϊού και στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα, τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση μόλις κατά 40%.
Ανέφερε ακόμη ότι πολλές χώρες έχουν «ψευδή αίσθηση ασφάλειας» ότι τα εμβόλια τερμάτισαν την πανδημία και την πεποίθηση ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να λαμβάνουν προφυλάξεις.
Ανέφερε: «Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό αρκετά ξεκάθαρα, ακόμα και αν έχετε εμβολιαστεί, συνεχίστε να λαμβάνετε προφυλάξεις για να αποφύγετε να μολυνθείτε και να [αποτρέψετε] να μολύνετε κάποιον άλλο που θα μπορούσε να πεθάνει».
"While Europe is again the epicentre of the #COVID19 pandemic, no country or region is out of the woods.
— World Health Organization (WHO) (@WHO) November 24, 2021
It’s important for all countries to surge their capacities now to ensure the right measures are in place to avert the worst consequences of any future waves"-@DrTedros
Εμβόλιο και χρήση μάσκας
Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.
«Βρισκόμαστε πίσω στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές (στην Ευρώπη)… ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων» και ενώ σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση, είπε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.
«Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε.
Κοινωνικά μέτρα, όχι lockdown
Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, τονίζοντας: «Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν lockdown».
Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν, όταν ρωτήθηκε για τις νέες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών, είπε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων και των πιο ευπαθών ομάδων. «Επικεντρωθείτε στους ανεμβολίαστους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου», προέτρεψε.
Καμπανάκι ECDC: Πάρτε μέτρα επειγόντως
Εντωμεταξύ, και ο οργανισμός υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε τα κράτη μέλη να θεσπίσουν «επειγόντως» μέτρα για τη μείωση της δυνητικά «πολύ υψηλής επιβάρυνσης» από τον κορονοϊό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το AFP.
Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αντρέα Αμόν, συνέστησε ενισχυτικά εμβόλια Covid για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, «με προτεραιότητα για άτομα άνω των 40 ετών». Ο οργανισμός προέτρεψε επίσης τις χώρες να αυξήσουν τα συνολικά ποσοστά εμβολιασμού, ειδικά εκείνες με χαμηλή πρόσληψη.
Ποσοστό κάτω από το 70% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία) έχει εμβολιαστεί πλήρως. «Αυτό αφήνει ένα μεγάλο κενό εμβολιασμού που δεν μπορεί να γεφυρωθεί γρήγορα και δίνει άφθονο χώρο για τη διάδοση του ιού», ανέφερε το ECDC.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε επειγόντως στο κλείσιμο αυτού του χάσματος ανοσίας, να προσφέρουμε ενισχυτικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες και να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικά μέτρα», είπε η Αμόν σε δηλώσεις της.
Διαβάστε ακόμα:
ΠΟΥ για μετάλλαξη Δέλτα: Μείωσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 40%