Προβληματισμός στο Κογκρέσο από τις περικοπές D. Trump στις διπλωματικές δαπάνες

Προβληματισμός στο Κογκρέσο από τις περικοπές D. Trump στις διπλωματικές δαπάνες

Στο επίκεντρο του πολιτικού προβληματισμό στο Κογκρέσο των ΗΠΑ βρίσκονται οι προτάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις μειώσεις των δαπανών του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, αλλά και της χρηματοδότησης των προγραμμάτων διεθνούς βοήθειας.

Με την αντίδραση των Δημοκρατικών στις προτάσεις αυτές να είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές τηρούν επιφυλακτική στάση. Έτσι, ο Λίντσεϊ Γκράχαμ που προεδρεύει της αρμόδιας υποεπιτροπής για τις διπλωματικές δαπάνες και την χορήγηση εξωτερική βοήθειας, δηλώνει πως οι προτάσεις του Τραμπ για μείωση δαπανών κατά το 1/3 στην ουσία θα αποδεκατίσουν “τις δράσεις ήπιας διπλωματικής ισχύος” που υλοποιεί η αμερικανική διπλωματία.

“Στην περίπτωση που προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός τέτοιου προϋπολογισμού θα πρέπει να υποχωρήσουμε έναντι της διεθνούς επιρροής μας ή να θέσουμε σε κίνδυνο πολλούς ανθρώπους. Αυτός ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να μας οδηγήσει πουθενά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκράχαμ στους δημοσιογράφους.

Τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου η Γερουσία, αλλά και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθούν να ψηφίσουν επί του προτεινόμενου από τον Τραμπ προϋπολογισμού, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες “πολιτικές ζυμώσεις” και διεργασίες. Ωστόσο, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν τον πολιτικό έλεγχο του Κογκρέσου, όσο και οι Δημοκρατικοί, έχουν δηλώσει ότι είναι αντίθετοι στην υλοποίηση δραστικών μειώσεων.

Το βασικό πολιτικό στίγμα των προτεινόμενων μειώσεων για το νέο οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου οδηγεί σε υποβάθμιση της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στην διεθνή σκηνή μέσω της περικοπής δαπανών κατά 32% ή κεφαλαίων που φτάνουν περίπου στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο επίπεδο της παγκόσμιας υγείας, οι προτεινόμενες μειώσεις κατά περίπου 1/3 ή 6,5 δισ. δολάρια για το 2018 θα έχουν ουσιαστική αρνητική επίδραση στην υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης για ασθένειες όπως, η εξάπλωση του HIV/AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία.

Παράλληλα, οι προτάσεις Τραμπ προβλέπουν την δραστική μείωση των κονδυλίων χρηματοδότησης των διεθνών οργανισμών, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί ποιοι διεθνείς οργανισμοί θα χάσουν την χρηματοδότηση των ΗΠΑ. Ωστόσο, η χρηματοδότηση της Ουάσιγκτον προς το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει χωρίς να μειωθεί.

Από την άλλη μεριά, η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για την υλοποίηση διεθνών ειρηνευτικών αποστολών θα μειωθεί περίπου στα 1,5 δισ. δολάρια. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερου του 50% από το επίπεδο αμερικανικής χρηματοδότησης για το 2017.

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο οικονομικό υποστηρικτή του ΟΗΕ καλύπτοντας ποσοστό 22% του κεντρικού προϋπολογισμού των 5,4 δισ. δολαρίων του κεντρικού προϋπολογισμού του αναφερόμενου διεθνούς οργανισμού. Η Ουάσιγκτον καλύπτει επίσης ποσοστό 28,5% του προϋπολογισμού των 7,9 δισ. δολαρίων που έχει ο ΟΗΕ για την κάλυψη των αναγκών των διεθνών ειρηνευτικών αποστολών.

“Με δεδομένη την κλιμάκωση των απειλών που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να υποστηρίξουμε κι όχι να μειώσουμε τα προγράμματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επιβολής της δικαιοσύνης, αλλά και της κάλυψης ανθρωπιστικών αναγκών,” δήλωσε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Εντ Ρόις, που προεδρεύει στην Επιτροπή Διεθνών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποδεικνύοντας χαρακτηριστικά το κλίμα πολιτικής έντασης που καλλιεργείται κι επικρατεί στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ