Η νέα κυβέρνηση Μακρόν-Φιλίπ αποτελείται από 18 υπουργούς και 4 υφυπουργούς. Από το σύνολο των 22 μελών, έχουμε 4 σοσιαλιστές, 3 από τους Ρεπουμπλικάνους (μαζί με τον πρωθυπουργό) και 3 από το κεντρώο κόμμα του Μπαϊρού, το Modem.
Ο Μακρόν κράτησε προφανώς την υπόσχεση του, διορίζοντας 11 μέλη της κυβέρνησης από την κοινωνία των πολιτών.
Επίσης τηρείται και η υπεσχημένη ισότητα στα νούμερα, με 11 άνδρες και 11 γυναίκες.
Βέβαια η έννοια της «ισότητας» διαφοροποιείται εάν λάβουμε ως κριτήριο την πολιτική αξία των υπουργικών θώκων και διαπιστώσουμε ότι τα πλέον σημαντικά υπουργεία, έχουν για ακόμα μια φορά ανατεθεί σε άνδρες.
Με νούμερο 1 τον πρωθυπουργό, ο Νικολά Ιλό που αναλαμβάνει ένα διευρυμένο υπουργείο Οικολογίας ανάγεται στο νούμερο 2 της κυβέρνησης.
Ο Νικολά Ιλό, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γαλλία και θεωρείται αδιάλλακτος για τα θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος. Ο Φρανσουά Ολάντ είχε επανειλημμένα προσπαθήσει, χωρίς αποτέλεσμα όμως, να τον πείσει να συμμετέχει στην κυβέρνησή του. Η σημερινή υπουργοποίησή του επομένως θεωρείται πολύ μεγάλη «κατάκτηση» για τον Μακρόν.
Σε δύο σημαντικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων ο Ε. Μακρόν αναθέτει την οικονομία της χώρας. Στον Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υποψήφιο στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων, που αναλαμβάνει ως υπουργός οικονομίας.
Μαζί του στο υπερ-υπουργείο του «Bercy» θα είναι ο 34χρονος Ζεράλντ Νταρμανέν, ανερχόμενο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, που αναλαμβάνει τα οικονομικά και τον Προϋπολογισμό του κράτους.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο γγ των Ρεπουμπλικάνων Μπερνάρ Ακουαγιέ, ανήγγειλε ότι ο Εντουάρ Φιλίπ, και οι δύο υπουργοί διαγράφονται από το κόμμα.
Παράλληλα ο Ροζέ Καρουτσί, στέλεχος του κόμματος εξέφρασε μια σχετική ανακούφιση «για το ότι υπουργοποιήθηκαν τελικά μόνο δύο» και όχι περισσότεροι και έδωσε ραντεβού στη μάχη για τις βουλευτικές.
Ο κεντρώος εταίρος του Μακρόν, ο Φρανσουά Μπαϊρού, αναλαμβάνει το υπουργείο δικαιοσύνης και αυτό 20 χρόνια μετά το υπουργείο Παιδείας που είχε το 1997 επί δεξιάς κυβέρνησης.
Στον Μπαϊρού εμπίπτει να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την πρώτη νομοθεσία της κυβέρνησης για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής» που ο ίδιος άλλωστε είχε υποβάλλει ως προϋπόθεση για τη συνεργασία του με τον Μακρόν.
Ο Φρανσουά Μπαϊρού ο οποίος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την αρχική λίστα των υποψηφίων στις βουλευτικές, μπορεί σήμερα να είναι ικανοποιημένος για το σημαντικό υπουργείο που ανέλαβε, αλλά και για την ανάθεση του υπουργείου Ευρωπαϊκών υποθέσεων στην ευρωβουλευτή Μάριελ ντε Σαρνέζ, από χρόνια πιστό στέλεχος του Modem.
Ο 69χρονος σοσιαλιστής δήμαρχος της Λυόν Ζεράρ Κολόμπ, που είναι ο πρεσβύτερος της κυβέρνησης και από τους πρώτους που συμμετείχαν δραστήρια στο κίνημα «Εμπρός!» αναλαμβάνει το πολύ σημαντικό υπουργείο Εσωτερικών. Κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής ο Ζ. Κολόμπ υποσχέθηκε μεταξύ άλλων «αυστηρότητα», «μηδενική ανοχή» και μεταρρύθμιση στην αστυνομία για την εξασφάλιση μιας καθημερινής ασφάλειας στις γειτονιές.
Ο σοσιαλιστής Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, πρώην υπουργός άμυνας του Ολάντ αναλαμβάνει το υπουργείο εξωτερικών που μετονομάζεται σε υπουργείο «Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων».
Το υπουργείο Άμυνας ανατίθεται τελικά στην κεντρώα ευρωβουλευτή Σιλβί Γκουλάρ, της οποίας το όνομα κυκλοφορούσε για μέρες για την πρωθυπουργία. Η Σ. Γκουλάρ που μιλάει πολύ καλά γερμανικά ήταν αυτή που οργάνωσε τις συναντήσεις του Ε. Μακρόν με την Αγκελα Μέρκελ.
Θα είναι η δεύτερη γυναίκα σε αυτό το υπουργείο, μετά την Μισέλ Αλιό Μαρί που είχε αναλάβει την άμυνα (2003- 2004), επί δεξιάς κυβέρνησης.
Από τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, να επισημάνουμε ορισμένα που έχουν διακριθεί στον τομέα τους.
Στο υπουργείο υγείας διορίσθηκε η Ανιές Μπιζέν 48 ετών, καθηγήτρια αιματολογίας, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο, πρώην διευθύντρια της Ανώτατης Αρχής Υγείας, δυνατή προσωπικότητα που χαίρει εκτίμησης στον ιατρικό χώρο, ενώ παράλληλα γνωρίζει τη λειτουργία των διαφόρων οργανισμών του τομέα.
Το υπουργείο Πολιτισμού ανατέθηκε στην εκδότρια Φρανσουάζ Νισέν του μικρού, αλλά ιδιαίτερα γνωστού εκδοτικού οίκου Acte Sud.
Η Μιριέλ Πενικό που αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας είναι πρώην διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας Danone και διευθύντρια του οργανισμού Business France για την διεθνή προβολή των γαλλικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο υπουργείο το οποίο θα έχει να ασχοληθεί άμεσα με τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, που θα απασχολήσει την κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι.
Στον 53χρονο δεξιό Μισέλ Μπλανκέ αναθέτει ο Ε. Μακρόν το υπουργείο Παιδείας. Είναι ιδιαίτερα γνωστός ως εμπειρογνώμων του εκπαιδευτικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κατείχε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην εθνική εκπαίδευση. Είναι διπλωματούχος της φιλοσοφίας και του δίκαιου, και τελευταία ήταν διευθυντής του συγκροτήματος ESSEC «Ανώτατη σχολή οικονομικών και εμπορικών επιστημών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ